Hlavní obsah

I truhlík může být krásný

Foto: leeb.at

Květiny mají vyniknout a upoutatFoto: leeb.at

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pár dnů jsou tady zmrzlí muži a po nich by už měla mít zima odzvoněno. Nic nám proto nebude bránit ozdobit okna, balkony a terasy truhlíky s květinami. Co do nich ale letos vysázet, abychom byli in?

Článek

Pokud už máme truhlíky za oknem se svými oblíbenými muškáty či surfiniemi, nemusíme se bát, že bychom něco udělali špatně. V současné době se totiž u nás v květinářství prodává zhruba 350 rostlin vhodných k vysázení do truhlíků. „Říct, že některá je lepší a jiná horší, určitě nejde," konstatuje floristka Vlasta Černá-Rypáčková a pokračuje: „Trendy ale přejí barvám a mixu různých rostlin. Přitom čím výraznější jsou, tím lepší."

Další doporučení zní: pokud nemáme s mixem různých rostlin zkušenosti, raději se obrátíme na odborníka, ať nám navrhne třeba pět druhů, které lze pěstovat v jedné nádobě.

Foto: lwg.bayern.de

Zkuste letos něco neokoukanéhoFoto: lwg.bayern.de

Jsou však věci, o kterých můžeme rozhodnout i bez základních informací o květinách. A to je barva. „Ta by se měla odvíjet podle barvy fasády. Platí, že ke světlému domu se volí květiny v tmavších barvách, ke tmavým naopak světlé. Květiny dáváme za okno, aby vynikly, zaujaly a upoutaly. Na rozdíl od truhlíků, které je lepší vybírat v barvě oken," dodává floristka.

Když se kytky nemají rády

Zatímco kombinaci podle barev zvládne každý z nás, u jednotlivých druhů už může být problém. „Je třeba volit takové druhy, které budou mít stejné požadavky na zálivku a vzájemně se budou doplňovat, nikoli utěsňovat," říká Vlasta Černá-Rypáčková. Zde je jeden příklad za všechny. Pokud zvolíme oblíbené muškáty a k nim zasadíme drobné lobelky, brzo nebudou lobelky v truhlíku vidět. Muškáty je svou rozpínavostí zcela „umučí". Pokud hledáme kombinaci ke stále velmi oblíbeným muškátům, je dobré zvolit například rostlinu česky nazývanou molice. „Nejenže se nenechá utěsňovat muškáty. Ale zároveň je chrání, protože odpuzuje mšice, které právě tyto květiny velmi často napadají," radí Vlasta Černá-Rypáčková.

Foto: lwg.bayern.de

Pohrejte si s barevnou harmoniíFoto: lwg.bayern.de

Přesto mnozí z nás zůstávají stále konzervativní a volí rok co rok stále stejné balkonovky. Které to jsou a jak je pěstovat?

Muškát

Muškát neboli pelargonie pochází z jižní Afriky, v současnosti existuje zhruba 250 kříženců této rostliny. Největší nebezpečí pro ni představuje přemokření, proto ji zaléváme až po vyschnutí substrátu.

Petúnie

Tyto rostliny pocházejí z jižní Ameriky a také ony jsou k mání v desítkách barevných variant a odrůd. Potřebují pravidelný dostatek světla slunce, zálivku a hnojení. Nebezpečí pro ně představuje déšť, po kterém se květy nehezky slepí.

Surfinie

Jsou příbuzné petúnií, na rozdíl od nich ale dobře odolávají jak dešti - jejich květy se nelepí -, tak přímému slunci.

Foto: lwg.bayern.de

Většina balkonovek je nenáročnáFoto: lwg.bayern.de

Milion bells

Další hybrid klasických petúnií. Jde o náročnější rostlinu, která v počátku nesnese přemokření a může během několika dnů i uhynout. Pokud se však rozroste, má velkou spotřebu vody a odborníci ji doporučují zalévat v horkých dnech ráno i večer. Také by se měla dvakrát týdně přihnojovat, jinak začnou její listy žloutnout.

Výběr balkonových rostlin je široký, ale při jejich koupi nezapomínejme na jedno: tyto květiny nám mají dělat radost, nikoli starost. Proto platí, že čím méně náročnější je jejich pěstování, tím lépe!

Reklama

Související témata:

Načítám