Hlavní obsah

Ideální talíř roku 2010? Čistě bílý

Foto: Krásný domov.cz

Talíře ve tvaru kapky jsou módním hitemFoto: Krásný domov.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na tradiční tvary i ozdoby! To je základní rada pro ty, co se chystají kupovat nový jídelní servis. Pokud chcete, aby byl váš stůl prostřený podle poslední módy, zvolte černobílou kombinaci a kruhové nebo čtvercové talíře nahraďte těmi připomínajícími kapku. K tomu, aby váš slavnostně prostřený stůl vypadal o „kapku“ lépe, stačí málo.

Článek

Málo – tolik by mělo být na talířích zdobení. Trendy preferují stále bílé hladké talíře –  také proto, že na nich jídlo lépe vynikne. „Jen si představte hnědé maso, k tomu třeba soté ze zelených fazolových lusků a jako přílohu do zlatova smažené bramborové kroketky. Pokud je položíte na bílý talíř, jídlo bude vypadat krásně. Ale na tmavém, zlatém nebo třeba skleněném se skoro ztratí,“ říká food stylista Michal Nikodem ze společnosti Ola Kala.

Foto: Villeroy a Boch

Bílá je nudná? Zkombinujte ji s černou nebo šedouFoto: Villeroy a Boch

Foto: Villeroy a BochZlatý proužek vypadá luxusněKombinujte, ať není nuda!

Pokud se vám zdají bílé hladké talíře moc obyčejné a máte pocit, že jsou vhodné tak akorát do školní jídelny nebo restaurace, kombinujte je s černou. Budete naprosto in. A rozhodně nemusíte porušit pravidlo, že jídlo na černý talíř nepatří.

Vhodná je kombinace talířů dvou barev, které při slavnostním stolování vrstvíte na sebe. Jako podkladový můžete zvolit černý, na něj položíte mělký bílý, přidáte černý ubrousek a hluboký talíř zvolíte opět bílý. I když etiketa preferuje na slavnostním stole ubrousky plátěné, klidně si kupte černé papírové.

„Rozhodně bych se na slavnostní tabuli nebránil papírovým ubrouskům, pokud jsou kvalitní. Je jednodušší koupit nové a barevně je sladit s prostřeným stolem. Pokud má někdo bílé látkové, může černou dodat třeba ebenovou manžetkou, ještě jednodušší a levnější je koupit černou stuhu a převázat je mašlí třeba spolu se jmenovkou,“ radí Michal Nikodem.

Další možnou kombinací, kterou se neprohřešíte vůči módním trendům, jsou bílé talíře s černým okrajem. Ale pozor, pro všechny platí, že by měly být maximálně rovné jen s mírně nadzvednutými okraji. Jídlo tak do nich „nezapadne“ a nevytvoří uprostřed nehezký mišmaš.

Foto: Dům porcelánu

Cibulový vzor je slále žádaný i v červené barvěFoto: Dům porcelánu

Foto: Villeroy a BochAčkoli trendy preferují bílou, máme rády i ty se vzoremFoto: Villeroy a BochAtypické tvary dodávají bílému porcelánu na originalitěFoto: Krásnýdomov.czHranaté talíře jsou skladnějšíA co na to realita?

Módní trendy jsou jedna věc, ale někdy se také neshodují s přáním zákazníků. „Lidé stále volí talíře s jednoduchými dekory a kytičkami, a to zvlášť na okrajích. Je pravda, že jich nesmí být moc. Tedy s výjimkou tradičního cibuláku, po kterém se stále ptá nemalá skupina zákazníků,“ říká Petr Bednář z Domu porcelánu Praha.

I když designéři rádi preferují kromě černých i zlaté okraje, u nás s tím moc neuspějí. Kupují je spíš cizinci, kteří je stále považují za něco luxusního. Může za to tentokrát nejen vyšší cena, ale především praktičnost. Jídlo na takovém talíři nemůžete přihřát v mikrovlnce, a pokud talíř dáte do myčky, brzy z něj budete mít „trendový“ bílý.

Stejně tak stále hodně lidí sahá po čtvercových a obdélníkových servisech, které byly oblíbené zhruba před pěti lety. Je to totiž praktický tvar jak na skládání do myčky, tak do skříněk, kde kolem nezůstává žádný „hluchý“ prostor, u oválů či kapek je to přesně naopak.

Pokud jste právě zjistila, že vaše talíře jsou úplně out, nezoufejte! Vaše rodiny stejně zajímá hlavně to, co je na nich! Tak dobrou chuť.

Reklama

Související témata:

Načítám