Hlavní obsah

Inkontinence moči netrápí pouze ženy

Foto: Pexels

Téma inkontinence moči u mužů bývá tabu, neváhejte ji řešitFoto: Pexels

Zkuste získat informace o úniku moči v rámci Týdne kontinence na webových stránkách Incoforum.cz. Otestujte se zdarma. Porušte tabu!

Článek

Častěji se hovoří o inkontinenci žen, trápí však i muže, stydí se ji přiznat a léčbu odkládají. Podílí se na tom několik faktorů. Mezi nejdůležitějšími je skutečnost, že o ženské inkontinenci se na veřejnosti mluví dlouho, a proto toto téma pro velké množství žen není tabu a jsou ochotny o něm hovořit a svěřit se.

Muži mají obecně větší ego, a proto je pro ně obtížnější hovořit o jakémkoli neúspěchu nebo osobních problémech. S věkem výskyt inkontinence u mužů stoupá, k největší akceleraci dochází během 6. a 7. dekády života.

Foto: Pexels

Inkontinence má svá řešení, ukázky cvičení najdete na webu Incoforum.czFoto: Pexels

Inkontinenci podle příčiny dělíme do dvou základních typů: urgentní inkontinence a stresová inkontinence. Příčinou urgentní inkontinence je hyperaktivita močového měchýře. Naproti tomu příčinou stresové inkontinence je porucha funkce svěrače močové trubice. Zatímco u žen se častěji vyskytuje stresová inkontinence, u mužů je častější výskyt urgentní inkontinence. Je to dáno tím, že výskyt urgentní inkontinence stoupá s věkem více než u žen, což je zčásti způsobeno výskytem onemocnění prostaty. Stresová inkontinence u mužů se vyskytuje téměř pouze po operaci prostaty u výskytu rakoviny a u některých závažnějších neurologických chorob.

Léčba existuje

Muži se vyšetření velmi často bojí, přitom všechna základní vyšetření jsou neivazivní a oproti jiným běžným vyšetřením nepůsobí větší fyzický ani psychický diskomfort. Pouze u složitých případů se zavádí cévka nebo endoskop. Urgentní inkontinence velmi dobře reaguje na léčbu medikamenty. K dispozici jejich celá řada a proto lze pro každého z pacientů nalézt ten nejvhodnější. U výjimečných případů, které na léky nereagují, lze užit moderní léčbu botulinumtoxinem.

Stresová inkontinence mírného stupně se léčí posilováním svalů pánevního dna a svěrače močové trubice pomocí speciální fyzioterapie nebo stimulací pomocí magnetoterapie či elektrických proudů. Závažnější formy je nutné operovat pomocí páskových metod nebo umělého svěrače uretry.

I pro muže existují diskrétní inkontinentní pomůcky. Na trhu je celá škála absorpčních a inkontinenčních pomůcek a materiálů. Významnou část ceny těchto prostředků hradí zdravotní pojišťovny. Inkontinence je totiž především významným zdravotním problémem, nikoliv jen sociálním, jak je občas toto téma bagatelizováno.

Foto: Pexels

Najděte informace o kontinenci na webových stránkách Incoforum.czFoto: Pexels

Kdy navštívit lékaře? Jakmile se únik moči vyskytne, není vhodné váhat a je třeba vyhledat odbornou radu. Užitečné informace naleznete na www.incoforum.cz.

Načítám