Hlavní obsah

Inkontinence: Porušme tabu, bavme se o penězích!

Foto: thinkstock

Nejsou to jen reklamní řeči, ale fakt – absorpční pomůcky zkvalitňují život pacientaFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimovolný únik moči není tématem, které se probírá na kafíčku nebo u piva, přesto existuje. Co dělat, když už není jiná cesta než absorpční pomůcky? Víme, kolik vám na ně přispěje pojišťovna!

Článek

O inkontinenci už bylo napsáno hodně. Jak je to ale s výběrem absorpčních pomůcek, zdravotní pojišťovnou a jejich hrazením? Abyste věděli, na co máte nárok, je nutné nejdříve zjistit, do jakého stupně vaše inkontinence spadá, a pak už postupujte krok za krokem.

Krok jedna: Který jste stupeň?

Inkontinence se dělí do tří stupňů podle závažnosti postižení s ohledem na dobu 4 hodin:

  • lehká forma (I. stupeň) – mimovolný únik moči nad 50 ml do 100 ml,
  • střední forma (II. stupeň) – mimovolný únik moči nad 100 ml do 200 ml,
  • těžká forma (III. stupeň) – mimovolný únik moči nad 200 ml.
Foto: archiv firem

Na foto (zleva): vložky MoliMed for Men Active (14 kusů za 122 Kč), Tena Lady Extra Plus (30 kusů za 244 Kč) a MoliMed Premium Mini (14 kusů za 90 Kč)Foto: archiv firem

Krok dva: Kdo předepíše inkontinenční pomůcky?

Lékař určité odbornosti (urolog, gynekolog, neurolog nebo geriatr) vás vyšetří, a pak musí jasně určit, o jaký stupeň inkontinence jde (lehká, střední, těžká).

„Údaj o stupni inkontinence je zásadní pro předpis odpovídajících zdravotních pomůcek,“ upřesňuje Vlastimil Sršeň z Ministerstva zdravotnictví ČR. Je vám trapné chodit po vyšetřeních, když váš problém je evidentní, avšak důvěřujete svému praktickému lékaři? I on může předepsat inkontinenční pomůcky. Když si ale není jistý stupněm inkontinence jen z toho, co mu řeknete, má právo vyžadovat doporučení například od gynekologa, urologa… „Řada pacientů ani neví, že mají na tyto pomůcky, které dokážou zlepšit kvalitu života, nárok,“ říká MUDr. Jiří Poněšický z urologické ambulance Nemocnice Na Homolce.

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): fixační kalhotky Tena Fix Premium (5 kusů za 138 Kč) a vložná plena Tena Comfort Extra (40 kusů za 144 Kč)Foto: archiv firmy

Krok tři: Co uhradí zdravotní pojišťovna?

Je to striktně dané:

  • Patříte do I. stupně? Pro vás jsou určené vložky pro lehkou formu této nemoci a v rámci veřejného zdravotního pojištění lze získat předpis na 150 vložek za 450 Kč.
  • Při diagnóze II. stupně má pojištěnec nárok na 150 vložných plen za 900 Kč za měsíc.
  • Pacienti trpící III. stupněm mohou čerpat poukazy na 150 plenkových kalhotek do 1700 Kč za měsíc. Nad rámec tohoto limitu určeného pro těžkou inkontinenci lze získat i poukaz na 60 absorpčních podložek do postele (s plochou od 40 cm x 60 do 60 cm x 90 cm) – u podložek však musíte něco doplatit, protože zdravotní pojišťovny hradí 75 % jejich konečné ceny. Co je důležité vědět? Počet kusů i peníze uvádíme v maximální výši za jeden měsíc. Jak to vypadá v praxi? „Moje maminka je zařazená do II. stupně a používá vložné pleny, konkrétně jde o absorpci do 1800 ml. Abychom se vešly do limitu 900 Kč, vychází to na 60 kusů za měsíc. Zatím nám to stačí,“ uvádí čtenářka Eva.
Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kalhotky Euron Mobi Medium Extra (14 kusů za 322 Kč) a Tena Protective Underwear Plus M (12 kusů za 358 Kč)Foto: archiv firem

Krok čtyři: Mohou se pomůcky kombinovat?

Ne vždy se však zdravotní problém vejde do tabulek. Čtenářka Alena má diagnostikovanou inkontinenci III. stupně a používá plenkové kalhotky. Ale na noc, přes den se lépe cítí s vložnými plenami. Může jí lékař předepsat oba druhy pomůcek?

„Nemůže. Stávající právní úprava úhrad inkontinenčních pomůcek – příloha č. 3 zákona o všeobecném zdravotním pojištění– nepřipouští možnosti kombinace pomůcek určených pro různé stupně inkontinence. V praxi to znamená, že podle diagnostikovaného stupně dostane pacient předpis na daný typ pomůcky,“ podotýká Vlastimil Sršeň. Malou „náplastí“ vám budiž útěcha, že si alespoň v rámci daného typu pomůcek můžete kombinovat výrobky s různou absorpcí. Alena si tedy vložné pleny kupuje za své.

Foto: archiv firmym

Na foto (zleva): kosmetika pro inkontinenci Menalind Professional (čisticí pěna 400 ml za 189 Kč, čisticí ubrousky 50 kusů za 111 Kč a mycí emulze 500 ml za 123 Kč)Foto: archiv firmym

A jaké jsou vaše zkušenosti s inkontinenčními pomůckami?

Načítám