Článek
Denně byste měli sníst zhruba 400 gramů zeleniny – klidně i tepelně upravené. Zní to jednoduše, ale pro mnoho lidí je to jen těžko proveditelné. A pak jsou tu naopak ti, kdo to se zeleninou přehánějí. Ani to totiž není ideální – nadměrný příjem vlákniny může vést k zácpě nebo jiným trávicím potížím.
Jak tedy správně podpořit imunitu, vyhnout se podzimním virózám a zároveň tělu dodat dostatek vitaminů, zinku i selenu? Doplňky stravy mohou pomoci, ale je potřeba užívat je s mírou.
Vitamin C na imunitu? Ano, ale s mírou
Už babičky tvrdily, že nejlepší na posílení imunity je jíst pomeranče a jiné citrusové plody, které obsahují hodně vitaminu C. Většina exotického ovoce k nám ale putuje zdaleka a často se i kvůli špatnému skladování vitaminy vytrácejí.
Klidně ale můžete vsadit na jablka, černý rybíz nebo jahody (zamražené od léta). A možná vás překvapí, že vitamin C obsahují i běžné brambory. Právě v podzimním a zimním období je ale poptávka těla po céčku vyšší, a proto bývá šikovné sáhnout i po kvalitních doplňcích.
S doplňky to nepřehánějte
V obdobích zvýšeného výskytu nemocí dává smysl doplňovat zejména vitamin D a zinek – zvlášť pokud chybí sluneční paprsky a čerstvá zelenina. Ale pozor na přehnanou „vitaminovou ofenzivu“. Obranyschopnosti tím spíš uškodíte.
„Imunitu je potřeba posilovat systematicky, ne šokově. Základem je dostatek spánku, vyvážená strava a pravidelný pohyb,“ vysvětluje odborník na imunitu Adrián Doboly ze společnosti Natures. Než začnete do těla „lámat“ jeden doplněk za druhým, ověřte si, jak spolu jednotlivé látky fungují a jestli se jejich účinky navzájem nepřekrývají nebo nevyrušují.
Jak nejlépe kombinovat doplňky stravy
- Vitamin D + K: ideální dvojice, zlepšuje vstřebávání vápníku.
- Vitamin K + E: nevhodná kombinace, mají opačný účinek na srážlivost krve.
- Vitaminy A, D, E a K: užívat s odstupem alespoň dvou hodin.
- Vitaminy C, E, D a B-komplex: lze kombinovat, ale pouze v přiměřených dávkách.

Příliš mnoho doplňků stravy není namístě. Většinu důležitých látek byste měli získat stravouFoto: alina_stor, Shutterstock.com
I vitaminy se dá otrávit
Dlouhodobé nadužívání doplňků může vést k hypervitaminóze – tedy stavu, kdy tělo vitaminy už nezvládá zpracovat. Výsledkem bývají bolesti hlavy, nevolnost, slabost, trávicí potíže i nespavost. V těžších případech může dojít až k poškození jater nebo ledvin.
Problém není v kombinaci, ale v množství. „Tělo zvládne krátkodobé výkyvy, ale při dlouhodobém přetěžování trpí játra, ledviny i metabolismus,“ upozorňuje Adrián Doboly. „Vitaminem C se sice předávkujete jen obtížně, ale extrémní dávky zatěžují ledviny. U vitaminu D je ideální řídit se výsledky krevních testů – mnoho lidí ho má málo, ale bez kontroly není vhodné užívat vysoké dávky.“
Imunita začíná ve střevech
Víte, že až 70 % imunity sídlí ve střevech? „Zdraví střev zásadně ovlivňuje, jak naše tělo reaguje na infekce a vnější podněty,“ potvrzuje nutriční specialistka Kristýna Kubíková. Podle ní je klíčem vyvážený mikrobiom, který se dá podpořit vhodnou stravou, pravidelným pitným režimem a právě i kvalitními suplementy.
Vyplatí se proto sáhnout po probiotikách a prebiotikách. „Probiotika jsou prospěšné bakterie, zatímco prebiotika jsou typy vlákniny, které těmto bakteriím slouží jako potrava. Vhodně zvolená kombinace živých kultur, rozpustné vlákniny, zelených superpotravin a bylinných extraktů může být při ochraně imunity silným pomocníkem,“ doporučuje specialistka.
Na posílení imunity je skvělý i selen. Je obsažený v mase (zejména ve vnitřnostech) a mořských plodech. Pokud patříte mezi vegetariány, dá se tento důležitý antioxidant získat i z luštěnin či para ořechů.
Zdravý rozum = zdravé tělo
Zázračná pilulka, která nahradí spánek, pohyb a pestrou stravu, neexistuje. Ale právě podzim je skvělý čas nejen na posílení imunity, ale i na celkové zpomalení a návrat k základům. Doplňujte jen to, co tělu opravdu chybí – a ne to, co zrovna „frčí“ na sociálních sítích. „Není důležité, kolik vitaminů sníte, ale jak je tělo dokáže využít,“ upozorňuje Adrián Doboly.