Hlavní obsah

Instantní vs. domácí: Ušetříte při nákupu směsí na pečení?

Foto: THINKSTOCK

Je opravdu levnější upéct domácí koláč?

Je výhodnější napéci k nedělní kávě z krabice, nebo si koupit suroviny a vsadit na domácí přípravu? Dnes jsme si na tuto otázku chtěli odpovědět z čistě finančního hlediska.

Článek

Pokud do ekonomiky budeme započítávat i váš čas, pak sypké směsi rozhodně vedou. Stačí vzít nůžky, vysypat do mísy, doplnit případně pár surovin, a než se rozpálí trouba, můžete péct.

Domácí směsi naopak sbírají body za absenci jakýchkoli éček a možnost vyhovět právě jen vaší chuti. Podívejme se ale podrobně na jednotlivé případy. Kupované směsi jsme v nákladech porovnali s moučníky, které dobře znáte z našich stránek. Ceny surovin jsou průměrem – nikoli tedy nejlevnější, ale ani nejdražší variantou.

Domácí recept na perník

Foto: archiv redakce

Domácí perník vás vyjde dráž hlavně kvůli velké porci medu

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 150 g cukru, 10 lžic medu, 50 g másla, 1 vejce, 125 ml mléka, 1 kypřicí prášek do perníku, tuk a hrubou mouku na vymazání pekáčku, ovocnou marmeládu.

Konečné náklady (bez marmelády, 36 Kč za med): 63,50 Kč

Tento recept najdete v článku Tři skvělé perníky jako z pohádky!.

Perník, výrobce Semix

Složení:pšeničná mouka, cukr, kypřicí látky (difosforečnany E 450, uhličitan sodný E 500), směs perníkového koření, dextróza, karamel, emulgující látky (mono a diglyceridy mastných kyselin E 471, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami E 475).

Balení: 550 g/26 Kč + vejce, voda, olej

Konečné náklady: 31,80 Kč

Olejová bábovka od Libuše Rudolf

Foto: archiv redakce

Domácí bábovka je skoro o polovinu levnější

Potřebujete: 4 vejce, 250 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 8 lžic rostlinného oleje, 8 lžic horké vody, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 lžíci kakaa na případné mramorování, tuk a hrubou mouku na formu.

Konečné náklady: 37 Kč

Kompletní recept na tuto bábovku najdete v článku Recepty od čtenářů: Vaše nej bábovky!.

Bábovka mramorová RUF

Složení: pšeničná mouka, cukr, škrob, prášek do pečiva (regulátor kyselosti difosfát, kypřicí prostředek hydrogenuhličitan sodný, pšeničný škrob), emulgátor E 475, aroma, jedlá sůl. Kakaová směs: cukr, nízkotučný kakaový prášek (40 %). Může obsahovat stopy ořechů, vajec, mléka a sóji.

Cena: 450 g/39,90 Kč, nutno přidat 125 ml margarinu nebo másla, 75 ml mléka, 3 vejce

Konečné náklady:68,90 Kč

Luxusní nepečený dort s lesním ovocem

Foto: archiv redakce

Nepečený dezert vyjde cenově srovnatelně, ať ho děláte doma, nebo kupujete

Potřebujete: 100 g máslových sušenek, 50 g másla, 1 želatinový ztužovač, 200 ml smetany ke šlehání, 500 g měkkého tvarohu, 50 g cukru moučka, šťávu z jednoho pomeranče, čerstvé lesní ovoce (směs borůvek, malin, ostružin), 200 g čokolády na vaření.

Konečné náklady: 94,90 Kč (bez sušenek a čokolády, které jsou v receptu navíc oproti směsi)

Podrobný recept najdete v článku Letní moučníky, které zvládne opravdu každý.

Vitana Lehký tvarohový dort bez pečení

Složení: cukr, pěnotvorná látka (rostlinný tuk, sušené mléko, glukózový sirup), instantní želatina, modifikovaný škrob, sušená syrovátka (obsahuje mléko), kyselina citronová, vanilkové aroma, aromatická látka ethylvanilin. Může obsahovat stopy lepku, vajec, celeru, vlčího bobu.

Cena:230 g/49,90 Kč, nutno přidat 550 ml studeného mléka, 250 g měkkého tvarohu, 150 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce

Konečné náklady: 91,30 Kč

Makovo-pomerančový dortík s čokoládovým krémem

Foto: archiv redakce

Cena za perník v obou variantách je srovnatelná

Na těsto potřebujete:200 g změklého másla, 200 g krupicového cukru, 3 celá vejce, 125 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 velké pomeranče, 50 g celého máku.

Celkové náklady: 53,70 Kč

Kompletní recept na tento moučník najdete v článku Tři skvělé moučníky s mákem.

Makovník Vitana

Složení: pšeničná mouka (lepek), cukr, celý mák 13 %, sušené mléko odtučněné, sušená syrovátka (obsahuje mléko), kypřicí látky (difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný), emulgátor (estery propan- 1,2 diolu s mastnými kyselinami, mono- a diglyceridy mastných kyselin, stearoyl laktyláty), škrob, aroma, aromatická látka ethylvanilin, barvivo riboflavin. Může obsahovat stopy vajec, celeru, vlčího bobu.

Cena: 500 g/46,90 Kč, nutno přidat vodu, vejce a 100 ml oleje

Konečné náklady: 54,90 Kč

Domácí čokoládové muffiny

Foto: archiv redakce

Za domácí muffin dáte zhruba o korunu méně

Na 12–15 muffinů potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce holandského kakaa, 100 g nahrubo nasekané čokolády, 250 ml kefíru, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla.

Konečné náklady: 49,60 Kč, tedy 4,13 Kč/1 muffin

Domácí muffiny si můžete připravit podle receptu, který najdete v článku Tip na dezert? Čokoládové muffiny!.

Dr. Oetker Muffiny čokoládové s čokoládovými kousky

Složení:pšeničná mouka, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 6,6 %, čokoládové kousky 6,6 % (cukr, kakaový prášek, kakaová hmota kakaové máslo, emulgátor – sójový lecitin, aroma), fruktóza, kypřicí látky / hydrogenuhličitan sodný, dihydrogendifosforečnan sodný), jedlá sůl, stabilizátor (karboxymethylcelulóza).

Směs vystačí na 10 muffinů – přibaleny košíčky zdarma

Cena:45,90 Kč, nutno přidat 40 ml oleje, vodu,1 vejce

Konečné náklady: 51,20 Kč, tedy 5,10 Kč/1 muffin

Jakou směs na pečení kupujete vy? Napište nám dobré i špatné zkušenosti.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek