Hlavní obsah

Iveta obléká ženy do Gotta!

Foto: Anna Pecková

Iveta Řádková oživila obrazy Karla GottaFoto: Anna Pecková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za módní návrhářkou Ivetou Řádkovou, která doslova oblékla ženy do obrazů Karla Gotta, jsem se vypravila do Brna. V ateliéru vás dostane nejen kapučíno s dvojitou pěnou, ale hlavně její atraktivní modely. Já si odnesla kromě tohoto rozhovoru na téma, co budeme nosit na jaře a v létě, také sako s potiskem svého portrétu v barvách a směsi látek, jak je umí namixovat pouze ona. Nechte se inspirovat i vy!

Článek

Jak ses dostala k profesi módní návrhářky?

Už to dělám 20 let. Vyučila jsem se pánskou krejčovou a dále jsem se zdokonalovala a pokračovala v tom, co mě bavilo.

Za svoji dlouhou kariéru jsi získala řadu cen, kterých si vážíš nejvíce?

Nejvýznamnější je asi TOP STYL DESIGNER z r. 2003 (kdysi se cena jmenovala Výtvarník sezony a jejími držiteli jsou např. Liběna Rochová, Josef Ťapťuch a další, pozn. red.). S touto cenou získává návrhář i finanční obnos na obhajobu své kolekce. Tehdy to znamenalo navrhnout a zhotovit 50 modelů. Celá kolekce byla taková nafouklá. Vzala jsem tištěné motivy z deštníků a z toho jsem vytvořila prošité zimní kabáty. Druhou látku, kterou jsem v kolekci využila, jsem dovezla z Itálie. Šlo o kaleidoskop černá x bílá a připomínalo to takové tapety.

Tisky tě provází stále. Ty nejznámější jsou zřejmě šaty, které jsi nechala potisknout obrazy Karla Gotta...

Ve spolupráci s brněnskými veletrhy jsme vybrali 6 obrazů Karla Gotta, které jsem nechala natisknout na hedvábí, a potom se z toho ušily šaty dle mých návrhů. Šlo celkem o 6 kusů. Výsledkem bylo oživení obrazů Karla Gotta. S Mistrem jsme se samozřejmě potkali. Přijel osobně na tuto přehlídku, což byla pro mě velká čest. Šaty i nápad se mu líbil. Přehlídka sklidila obrovský aplaus a dokonce se uskutečnila loni v prosinci v New Yorku.

Co bylo pro tebe největším oříškem při tvorbě těchto šatů?

Výběr materiálu. Protože Karel Gott požadoval, aby byly zachovány barvy. Aby se tiskem nezměnily. Proto jsem musela vyzkoušet mnoho druhů látek a najít takovou, která přání pana Gotta umožňovala.

Jaká je cena jednoho modelu?

Vzhledem k tomu, že šaty jsou majetkem pana Gotta, tak konečnou cenu opravdu neznám. Já mohu vyčíslit pouze materiál a svoji práci na nich. Hodnota těch šatů narůstá s tou skutečností, že jsou potištěny motivy obrazů pana Gotta (v New Yorku na výstavě se jejich cena vyšplhala až ke 100 tisícům korun českých za kus, pozn. red.).

Jsou prodejné?

Tak to bude záležet také na panu Gottovi, zda je bude chtít prodat, nebo ne.

Foto: Anna Pecková

Šaty z Mistrových plátenFoto: Anna Pecková

Na tvých modelech se ale může objevit kdokoliv. Když přijde zákaznice a bude tam chtít svůj obličej, umíš to?

Samozřejmě! Stačí donést fotku.

Tento nápad je také součástí tvé kolekce pro nadcházející jaro - léto 2010. Co se dál bude nosit podle Ivety Řádkové?

U mě se budou letos nosit barvy! V jarní kolekci najdete pink fialkovou nebo pink růžovou.Tyto barvy se nebojím míchat se zelenou jablíčkovou nebo olivovou. Samostatně tyto barvy pak přiřazuji k černé, bílé, šedé nebo i k odstínu žluté.

Který kousek bude podle tebe bavit ženy nejvíce?

Jednoznačně plédy. Můj pléd je určitá míra šály a k ní jsou přidělané rukávy. Dále to budou šály a přehozy, jak je známe. A jejich aranžování na různý způsob. Tento kus oblečení lze vzít na běžné nošení, do společnosti a k různým příležitostem. Tady to bude záležet na zvolených doplňcích. Dá se vytvořit 6 variant, jak si pléd s rukávy obléct. Pléd se dá obléct na rozevláté nebo tubové šaty. Na roláky, trička nebo různé halenky. Pěkně vypadá ke kalhotám nebo sukním.

Tenhle pléd vypadá jak kazajka. Hledala jsi snad inspiraci v blázinci?

I když to tak vypadá, tak původně ne. Ale teď, když o tom přemýšlím, proti blázinci nic nemám a často mám pocit, že tam všichni jednou skončíme. Obzvlášť dnešní doba tomu nasvědčuje.

Další kousek ze tvé kolekce, který zaujme?

Dávám důraz na kalhoty. Sama je hodně nosím a vím, že i ženy-zákaznice je dokážou ocenit. Letos nabízím dva střihy kalhot. Dávám je jak do lněného materiálu, tak do viskózy i do rifloviny. Materiál také určuje, k jaké příležitosti se dají kalhoty vzít. Jde o dva velmi zajímavé střihy. U jedněch mám posunutý sed hodně dolů, až ke kolenům. Jsou to turecké kalhoty. Druhé jsou rajtky. Ty mají sed normální, ale mají vyboulený bok.

Jaké botky k tak výrazným kalhotám?

Jakékoliv. Záleží na výšce ženy. Mohou to být balerínky, žabky, boty na podpatku. Různé extravagantní botky. Boty opět určí, kam se oblečením zařadíme. Nahoru lze vzít rozevlátou halenku, tričko, vestu, na všem hodně tisku. Vítané jsou elegantní prvky v kombinaci se sportovními. A jde ve velké míře bižuterie. Puštěná až na bříško. Různé koule. Dlouhé korále, štrasy, srdíčka. Hodně zdobná bižuterie se nosí v létě i k žabkám. Nebát se jí a jít do toho!

Foto: Jaro Halas

Kolekce společenských šatůFoto: Jaro Halas

Specialita Ivety jsou saka s posunutými klopami. Což na pohled vypadá tak, jakoby ze saka trčela vesta...

Tento střih mají zákaznice v oblibě. Zdůrazňuje ramena a ukazuje štíhlý pas. Je to jeden oděv, který působí jako by byly dva.

Vestičky jsou rovněž extravagantní!

Ano. Dalším prvkem je pánská klasická vesta, která má zadní část vyrobenou ze stuh, což znamená, že záda jsou šněrovací. Jde o tzv. šněrovací kšandy, které se dají barevně měnit. Nositelka může ukázat holá záda, není-li odvážná, tak pod vestu oblékne tričko nebo jakoukoliv halenku. Pod vestu ještě nabízím upnuté roláky, roláky s nabranými rukávy, z různých materiálů. Vhodné jsou i do různých volných šatů a samozřejmě je lze nosit i samostatně.

A co šaty?

Šaty jdou různé, a bude jich hodně. Převážně z hedvábí. A budou hodně barevné, zelené, fialkové, pink, klasická růžová. Budou hodně ženské, což znamená, že budou zdůrazňovat tvary.

Sukně jdou jakékoliv, nabrané, většinou delší, vrací se 80. léta. Dbát na zdůrazněný pas.

Střihy budou shodné s večerními, rozhodovat budou materiály. Přes den půjde o materiály s tisky, připomínat budou tapety a večer to budou naopak lesky, flitry, hodně blyštivé materiály doplněné bižuterií.

Společenské šaty tzv. vysoké módy jsi doplnila umělými kytkami?

Použila jsem chryzantémy a umocnila tak vzhled šatů a zároveň jsem je tím povýšila na sváteční. Růže je odnímatelná a lze ji přidělat na sako, pásek či kabelku. Z materiálů jsem volila len, hedvábí, vlnu. Na tisky pak polyester nebo viskózu.

Jak moc bude jiné léto?

Léto vychází z jarní kolekce a nadstavuje ji. Barvy zjemníme, což znamená, že šaty budou pastelovější, víc volnější. A zvolím vzdušné materiály.

A kolik zaplatíme za základní outfit u Ivety Řádkové?

Záleží na zákaznici, kolik kousků oblečení si vybere. Výhodou bude, že jsou kombinovatelné a vytvoří z nich daleko víc možností, než si skutečně ponese. Může to být do 10 tisíc, přes padesát až po 100 tisíc.

Související témata:

Načítám