Hlavní obsah

Pomoc! Strašně chrápe!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chrápání může ohrozit váš vztahFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Údajně každého druhého Čecha budí partner chrápáním. V českých ložnicích se užívají známé triky jako mlaskání nebo špunty do uší až po téměř „brutální" zákroky typu dušení polštářem. Pokud se nechcete zbláznit nebo si jít sednout za úmyslné zabití partnera, kontaktujte lékaře.

Článek

Proč chrápeme

Mezi hlavní příčiny chrápání patří neprůchodnost horních cest dýchacích často kombinovaná s nadváhou. Chrápání bývá spojené s vysokým krevním tlakem či špatně fungující štítnou žlázou. Odtud je většinou jenom krůček k poruchám erekce. Navíc hrozí ve zvýšené míře infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Chrápající jedinec také může trpět syndromem obstrukční spánkové apnoe (OSA) čili krátkodobou zástavou dýchání během spánku. V tomto stavu, kdy uvolněné svaly v krku blokují dýchací cesty, může docházet k zástavě dechu - a to až stokrát za noc. Většina lidí chrápe v poloze na zádech. Zajímavý je fakt, že hlasitost těchto zvuků může dosáhnout až devadesát decibelů, což je nejvyšší míra hluku...

Alkohol nadělá paseku

Někdy za chrápáním stojí i pití alkoholu, různé alergie, napuchlý jazyk či zduřené nosní nebo krční mandle. Pro stanovení diagnózy je proto nezbytné lékařské vyšetření. Pokud je problém v nosní neprůchodnosti, provádějí se klasické operace. Jestliže je problém v měkkém patře, pomáhají  laserové korekce měkkého patra. Možných zásahů je samozřejmě víc - důležité je, že vždycky existuje nejméně jedno řešení...

S chrápavcem se nedá žít!

Chrápání často narušuje partnerské vztahy. Vždyť ten, který se nemůže vyspat, je permanentně unavený, podrážděný a nervózní. Hádky na toto téma jsou v některých domácnostech prakticky na denním pořádku. Nesnesitelné zvuky vycházející z úst mohou rozdělit manžele nejen od společného lože, ale může se stát i jednou z příčin rozvodu. Přiznat si, že jsem to já, kdo narušuje spánek druhého, je sice velmi nepříjemné, ale je to první krok k řešení. Když už víme, jak kvalitně chrápeme a nekvalitně spíme, můžeme s tím přece něco udělat...

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedNevyspání způsobuje nervozitu a podrážděníNosní kapky

Nejjednodušší a cenově dostupnou metodou je užívání speciálních nosních kapek, které mají za úkol udržet sliznici vlhkou, a tím snižovat možnost vibrací. Kapky jsou ryze na přírodní bázi a sázejí na vzájemnou kombinaci vybraných rostlin. Účinný komplex bylin způsobuje silné prokrvení a napětí v tkáních, takže proudící vzduch nevyvolává hlasité zvuky. Kapky navíc udržují sliznice vlhké, což brání jejich chvění. A účinnost? U poloviny chrápajících partnerů skončí útrapy dokonce už první noc, u dvaceti procent po dvou až třech dnech a u třetiny po deseti až patnácti dnech. Před spaním stačí nakapat tři kapky na čistý kapesník a dát partnerovi několikrát vdechnout.

Polštář proti chrápání

„Sám chrápu," přiznal německý vědec, profesor Bazargani, z univerzity v Rostocku, vynálezce polštáře proti chrápání. Je napojený na počítač, který analyzuje hluk chrápání a zvětšuje nebo zmenšuje vzduchové polštářky v polštáři tak, aby nosem spícího procházelo co nejvíce vzduchu podle toho, v jaké poloze se nachází hlava.

Společenský problém

Donedávna se chrápání nepovažovalo za zdravotní problém, nýbrž za problém společenský. Britští experti vyvinuli speciální masku, která umožní chrápajícímu spát tiše a zároveň mu nebrání v odpočinku. Vzhledem k tomu, že chrápání bývá uváděno mezi deseti nejčastějšími důvody k rozvodu, které spadají do kategorie ,,soužití nemožné", jde o skutečně důležitou novinku. Pokusů, jak zabránit tomu, aby rozechvělé měkké patro nerušilo spánek druhých, je celá řada: lidové zkušenosti radí připevnit chrapounovi na záda míček nebo dát kolíček na nos, hypnoterapie se snaží vyloučit všechny příčiny chrápání, lékařská věda nabízí chirurgické a laserové operace, používá radiofrekvenčního nože a zkouší se i všívání magnetu do jazyku.

Pokud tedy řešíte podobné „domácí" potíže, zkuste se s partnerem rozumně domluvit a sáhněte po některé z dostupných metod. Možná budete velmi příjemně překvapeni.

Reklama

Související témata:

Načítám