Hlavní obsah

Jak často doma co prát a čistit? Máme malý návod!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předměty denní potřeby. Jak často by se měly prát, čistit a měnit, aby bylo z hlediska zdraví všechno, jak má být?

Článek

Tak schválně, vzpomínáte si, kdy jste v koupelně vyměnili ručníky nebo na posteli ložní prádlo? Před deseti dny? Nebo už vůbec nevíte? To, že si po každé návštěvě toalety máme mýt ruce, ví i malé dítě, ale u dalších potřeb z našeho každodenního života máme možná všichni malé mezery. Malý průvodce vám poradí a věřte, že budete možná i překvapeni.

Ložní prádlo: 1x týdně

Podle Whirlpool Institutu byste měli své ložní prádlo prát každých sedm dní. Přesně za takovou dobu se vám do peřin může dostat opravdu velké množství alergenů a roztočů. A pozor, s těmi potvorami zatočí jen vysoký stupeň a pořádně horká voda.

Polštáře a peřiny: 4x do roka

Také se ráno probouzíte, kýcháte a smrkáte? Možná je načase udělat pořádnou údržbu a všechny lůžkoviny hodit do pračky. Nejen ložní prádlo je totiž rájem pro roztoče, bakterie, prach a alergeny.

Matrace: 2x ročně

Studie Národního spánkového institutu státu Washington, která se týkala zdravého spaní, došla k zajímavým výsledkům: až 73 % dotázaných potvrdilo, že měli lepší a kvalitnější spánek v posteli vonící čistotou a svěžestí. Na taková čísla měla samozřejměm vliv i samotná matrace. Víme, prát takový kus „nábytku“ není nic lehkého, a proto si pořiďte lehké omyvatelné krytí, které tuto práci trochu ulehčí. A na těžkou práci využijte speciální stroje na hloubkové čištění. Skvělé tipy týkající se matrací najdete ve článku Vychytávky, díky kterým vám matrace vydrží mnohem déle. Nenechte si ho ujít.

Ručníky: po každém 3.–4. použití

Pokud nebydlíte na koleji nebo nežijete v partě přátel, pravděpodobně jste schopni ovlivnit, aby vaše koupelna nebyla neustále vlhká a cítit nepříjemným mokrým odérem. Pravidelné praní ručníků horkou vodou a pracím saponátem je nezbytné pro zahubení všech mikroogranismů, které se za tu dobu do ručníků mohly nastěhovat.

Koberce: 1x ročně

Klasické vysávání by mělo být pravidelné, a to alespoň jednou týdně. To velké – hloubkové si naplánujte jednou za rok (nepřihodí-li se nějaká katastrofa, která to bude važadovat častěji). Doporučujeme takovou práci přenechat profesionálům nebo si alespoň zapůjčit speciální přístroj, co si poradí i s tím nejšpinavějším kobercem.

Dámská podprsenka: po každém 3. nošení

Podprsenka, kterou nosí ženy na běžné nošení, si žádá ruční mytí (nebo na speciální program v pračce) každé tři dny. Sportovní po každém sportovním výkonu.

Džíny: maximálně 1x za měsíc

Džíny jsou tím kouskem v šatníku, který by se měl pračce vyhýbat obloukem. Pravidelným praním denim ztrácí hlavně tvar a barvu, proto skvrny raději odstraňujte lokálně a velkou čistku jim dopřejte jen třeba jednou za měsíc.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Myčka na nádobí: 1x měsíčně

Myčka je nedocenitelný pomocník v domácnosti, a proto si žádá péči, která jí zaručí delší životnost. Nezapomínejte proto pravidelně čistit filtr od usazenin a jednou měsíčně umyjte myčku „na prázdno“, jen se speciálními přípravky. Totéž platí i pro pračku prádla.

Počítač a telefon: každý den

Věděli jste, že na chytrém telefonu a počítači vědci objevili až desetkrát více bakterií než na průměrné toaletě? Elektronika, s níž jste v každodenním a často i intenzivním kontaktu, je rájem pro jejich množení. A až 30 % virů se může přenést právě přes prsty, kterými se dotýkáte displeje nebo špinavé klávesnice. Strašidelné, že? Takže, antibakteriální ubrousky, speciální čisticí spreje na elektroniku a čistit a čistit.

Auto: 1 za měsíc

Parkujete-li v garáži, pravděpodobně můžete čas trochu protáhnout. Kdo se svým vozem stojí pravidelně venku, měl by mu věnovat čas každý měsíc. Zejména v zimě autu dopřávejte kvalitní vrstvu vosku, která ochrání lak. A nezapomínejte, že prach se rád usazuje i na palubní desce.

A jako bonus domácí mazlíček - pes

Už kvůli zdraví vašemu, vašich dětí a celého bydlení, dopřejte koupel minimálně 1x za 4 týdny i psovi :-)

Načítám