Hlavní obsah

Jak často měnit prostěradla a povlečení

Údržba lůžkovin obvykle vyvolává řadu otázek a mýtů. Ačkoliv jí většina z nás věnuje pozornost, hygienické prostředí vaší postele vyžaduje o něco větší péči, než by se mohlo zdát.

Článek

Během spánku se v peřinách usazuje mikrobiologický odpad v podobě odumřelé kůže nebo potu, který vytváří vhodné prostředí pro bakterie a roztoče. To má za následek nepříjemné alergie a dýchací problémy. Může také dojít k častějšímu výskytu akné.

Bavlněné povlečení na dvě postele ADINA – šedá

Jak často povlékat postele

Podle nejnovějších průzkumů lidé vyměňují povlečení jednou za měsíc, což je bohužel nedostačující. Ideálně by se ložní prádlo mělo vyměňovat každý týden, maximálně však jednou za čtrnáct dní. Určitě je dobré věnovat pozornost i výměně prostěradel, která by měla probíhat jednou týdně. Věděli jste, že v jednom gramu prachu žije až 15 000 roztočů? To k pečlivé údržbě vyloženě nabádá.

Údržba peřin a polštářů

K dokonale čisté posteli bezesporu náleží i přikrývky a polštáře, které je také potřeba jednou za čas vyprat. Ideální frekvence je v tomto případě minimálně dvakrát do roka. Ne každý má velký buben pračky, do kterého se takto objemné prádlo vejde, a tak často nezbývá než využít služeb čistírny. Pravidelným praním peřiny zbavíte biologického odpadu a prodloužíte také jejich životnost.

Froté osuška ELEN – růžová

Výměna osušek a ručníků

Přestože si do ručníků a osušek utíráte již umyté tělo, určitě nepostačí jejich výměna jednu za týden. Hromadí se v nich totiž vaše odumřelé kožní buňky, které jsou v kombinaci s vlhkostí semeništěm plísní a bakterií. Z tohoto důvodu je vyměňujte každé 3 dny. To samé platí i v případě kuchyňských utěrek, zde se dokonce doporučuje výměna každý druhý den, neboť po delším používání na nich bývá až dvěstěkrát více bakterií než na záchodovém prkénku.

Bambusový ručník MAYA – tmavě oranžová

Bambusové vlákno bakteriím odolá

Výskyt plísní a bakterií jak v ložnici, tak i v koupelně je možné výrazně omezit. Budete k tomu potřebovat jediné, a to bambusová prostěradla a bambusové ručníky nebo osušky. Tyto výrobky totiž obsahují antibakteriální složku, která množení nežádoucích organismů zamezuje, čímž výrazně prodlužuje jejich životnost. Důležitým ukazatelem je zde poměr bambusového vlákna. Čím vyšší totiž je, tím jsou dané výrobky odolnější. Údržba čisté domácnosti se zkrátka vyplatí.

Reklama

Načítám