Hlavní obsah

Jak dlouho trvá, než se oklepete z rozchodu? Jde to spočítat předem!

Foto: Thinkstock

Nejlepším lékem na zlomené srdce bývá čas. Ne vždy to ale fungujeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod. Vždycky bolí a chce to čas, aby se rány zahojily. Ale kolik času porozchodová rekonvalescence zabere? A kdo se vzpamatovává snáz, ženy, či muži? Vědci došli k zajímavým číslům.

Článek

Čím déle jste spolu, tím více času vám zabere, než se přenesete přes rozchod. Autoři nedávné studie, kterou zorganizovala banka Capital One a zveřejnil ji britský deník Daily Mail, to dokonce přesně spočítali. Ale pozor, ukázalo se, že ne každý se s rozpadem vztahu zvládne vyrovnat. Jsou tací, které to bude trápit celý život!

Jednoduché počty

Je to v podstatě jednoduchá matematika. Na každý rok, který se svým partnerem strávíte, je po rozchodu potřeba měsíc na zotavení. Žili jste spolu třeba šest let? Pak počítejte, že vzpamatovat se z krachu vašeho vztahu vám zabere v průměru půl roku!

Jste-li ale žena, bude to možná trvat ještě déle. Vědci totiž také zjistili, že ačkoli právě ženy jsou ty, které rozchod iniciují častěji (v 58 procentech je to žena, která navrhne rozchod, oproti 44 procentům, kdy je to muž), přenést se pak přes tento neúspěch jim trvá déle. A to u vztahů trvajících maximálně pět let o dvacet procent, u desetiletých a delších vztahů pak dokonce o procent třicet.

„Je ironií, že právě ženy rozchod častěji iniciují, protože jsou citlivější a lépe vnímají, když se jejich vztah nikam nevyvíjí. Zároveň jsou ale psychologicky nastaveny vnímat vztah jako nejdůležitější aspekt života, proto jim porozchodová rekonvalescence trvá déle,“ tvrdí psycholožka Donna Dawson.

Foto: Thinkstock

Ženy se s rozchodem vyrovnávají déle než mužiFoto: Thinkstock

Ženy to zvládají hůř

Její názor potvrzuje i psychoterapeutka Lucie Horníková. „Ženy jsou celkově v oblasti vztahů komplikovanější, proto jim trvá déle se z rozchodu oklepat. Často až příliš velkými oklikami přemýšlejí, co by bylo, kdyby... a podobně. Tím pádem se stále zaobírají již mrtvým vztahem, nevnímají okolní svět, nejsou otevřené vztahu novému,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

U mužů se podle ní zase po rozchodu velmi často probudí jakýsi syndrom lovce a dobyvatele, svou pozornost tedy zaměří spíš na „ulovení nové oběti“ než na smutnění. To potvrzují i výsledky studie. Celých 41 procent mužů totiž uvedlo, že se po rozchodu cítili volně, jako znovuzrození, a osm procent z nich dokonce řeklo, že se po rozchodu cítili atraktivnější.

Navíc se ukázalo, že muži mají dvakrát lepší schopnost hledat na rozchodu pozitivní věci. Celých deset procent mužů uvedlo, že je potřeba se na neúspěch dívat z druhé, lepší strany. Takové úvahy je ale schopno jen pět procent žen.

Foto: Thinkstock

Nevýhodou žen je i to, že neumí na rozchodu hledat pozitivní věciFoto: Thinkstock

Někdo se nevzpamatuje nikdy

Trochu smutnou zprávou je, že jsou lidé, kteří se přes rozpad vztahu nepřenesou nikdy. V průzkumu to tvrdil jeden z dvanácti dotázaných. „Rozchod s milovanou osobou patří k nejhorším psychickým zátěžím vůbec. V mozku se při něm dle průzkumů aktivují stejná mozková centra, která se aktivují při abstinenčních příznacích osob drogově závislých například na kokainu, a centra mozku zodpovídající za prožívání a prociťování jednak lásky, ale také fyzické bolesti," vysvětluje kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.

Proto není nemožné, aby vás jeden rozchod ovlivňoval po zbytek života. „Rozchod sice časem přebolí, mohou být ale jedinci, kteří se od té doby mohou bát úplně se otevřít novému partnerovi, nebo takoví, ve kterých vzpomínka na ex partnera nebo setkání s ním probudí staré emoce. Každý milovaný člověk, se kterým strávíme více času, v nás zanechá určitý otisk. Ten může být v některých případech velmi hluboký," dodává Barbora Sedláková.

Jak dlouho trvalo vám, než jste se přes rozchod přenesli?

Reklama

Načítám