Hlavní obsah

Jak mu vyhnat z hlavy jeho ex?

Foto: Thinkstock

Vzpomíná na svou bývalku i posteli?Foto: Thinkstock

Reklama

Milujete ho tak, že mu promíjíte i chvalozpěvy na adresu jeho bývalých lásek? Chyba! Dopřáváte mu tím mnohoženství. Vy nevíte, že pouto mezi ním a jeho minulými vztahy ohrožuje vaše partnerství? Zabraňte pohromě včas. Díky radám v našem článku!

Článek

Všichni máme svoji minulost. A do té pochopitelně patří i bývalí partneři, se kterými nás pojí někdy více, někdy méně příjemné vzpomínky. Občas se ale jejich stín vznáší nad novým vztahem až podezřele často. Milan, Petr nebo Pavel si „najednou“ vzpomenou, že Lenka to dělala takhle – jinak než vy, Lenka měla osobitý názor na tohle a tamto, a Lenka je rozpalovala nebo rozčilovala tehdy, když… Jedná se o postižení minulým vztahem? Dokážou vůbec tihle „vztahoví kronikáři“ zapomenout na to, co bylo? Každopádně byste byla světice, kdybyste to přehlížela, a nechala si existenci, činy a jméno jeho ex omlacovat o hlavu!

Proč na ni nemůže zapomenout?

Některé muže pronásledují duchové minulých lásek, které jsme tu kdysi dávno familiárně nazvali „nebožky“. Tyto osoby jsou jakýmsi vzorem, mustrem pro porovnání se současnou „nabídkou na trhu“ – vámi.

Důvody jsou následující:

  1. Jedna skupina mužů na svoji nebožku nemůže zapomenout, i když se snaží, protože vzpomínky na ni brání v dalším „opravdovém“ sblížení a otevření se nové lásce.
  2. Druhá skupina je uvězněna mezi fantazií a touhou po nalezení naprosto oddané partnerky – ženy, jakou představuje jejich matka, která je bezmezně miluje/milovala. Nebo ji naopak nenávidí, takže se pokouší hledat družku naprosto odlišnou. Není tedy náhoda, že charakterově se jeho bývalá láska vyrovná „tchyňce“.
  3. Pak jsou tu nikdy nedospělí kluci, tyrani, kteří musí ubližovat, a nesebevědomí jedinci dávající za příklad pomyslnou dokonalost bývalých lásek těm současným.

Hysterie rovná se vášeň?

Slova „kronikáře“ na adresu expartnerky: „Já ji vždycky miloval“, mají své opodstatnění. Často se stává, že si emočně či psychicky nevyrovnaný muž nachází partnerku na stejné úrovni. Takový vztah pak připomíná tzv. Itálii: výčitky, křik, hádky, výbušnost, urážky atd. Zní to hrozně, ale je to vzrušení. Vzrušení, které se dá zaměnit za vášeň. Aktéři vztahu nabývají pocitu, že se pořád „něco děje“. A v případě, že partnerství nevyjde, mají i jednoduchou výmluvu typu: „Ona byla nevyrovnaná, všechno je její chyba.“

Nezralí muži chtějí adrenalin!

V tomto spletitém bludišti, kde je těžké rozlišit, kde se ještě jedná o vztah nebo minové pole plné nástrah, hraje velkou roli nestabilita, překvapení, s čím ten druhý zase přijde, jak nás naštve, vykolejí a následně usmíří. Jistě již víte, kam tím směřujeme. Vy, vyrovnaná, zralá osoba uctívající klasické hodnoty partnerství nikdy nemůžete muži pomatenému z čar a kouzel minulého „jiskřivého“ vztahu nabídnout „adrenalin“, kterým ho krmila hysterická nebožka, které nemůže přijít na jméno. Tak proč se o ní tedy tak často zmiňuje?

Foto: Thinkstock

S hysterkou musíte být pořád ve střehuFoto: Thinkstock

Pánské tajemství odhaleno!

„Vedle hysterek má každý muž pocit, že je ten nejúžasnější," vysvětluje psycholožka Tamara Machová. „Hysterka hraje divadlo pouze pro něj, dokáže v něm vzbudit pocit opravdového muže. Ona vyžadovala ochranu, péči a lásku. Svým hysterickým pláčem mu jasně dávala najevo, jak moc ho miluje... Muži se v partnerském vztahu potřebují stále cítit jako MUŽI, i když vztah trvá 30 let, a v podstatě partneři znají o sobě téměř všechno. A navíc: hysterka je tajemná. Muž nikdy neví, co mu zase provede za kousek."

Tak to berte jako radu z řad nepřítele: „Buďte pro své partnery stále tajemné a uvidíte, že na svou ex zapomene. Tajemství potřebuje být odhaleno a dobyto, a tak vymýšlejte stále nová a nová tajemství, ať mají, co dobývat," doporučuje psycholožka.

Bývalé lásky: Jsou věčné?!

Nenechte se zmást slovy, že s ní byl nešťastný a sám jako kůl v plotě. I přes averzi mezi těmito partnery funguje i po rozchodu silná (a nebezpečná!) přitažlivost. To, že ji před vámi haní, nic neznamená. Většinou je pro něj stále velmi sexuálně vzrušující, i když ji a její chování vlastně nemůže tolerovat. Začarovaný kruh? Máte se bát? Ano. Pokud se ti dva stále schází, nebo se k tomu schyluje, dojde k posílení onoho zvláštního pouta mezi nimi, které se dá jen těžko rozbít. Někomu trvá roky, než si to uvědomí, jiný nikdy neudělá radikální řez k tomu, aby svůj stále živý sen ukončil.

Ačkoliv podobného ducha máte před sebou, a váš partner se za vašimi zády tetelí radostí za doprovodu nerealistického chování, stále můžete mít poslední slovo. Zapomeňte na karmu, osudová setkání a rčení, že co si panáček sklidil, to si zaseje. Protože si porcelánu po babičkách vážíme, nebudeme vzývat násilí, nýbrž taktiku.

Jak zjistit, jestli ho expartnerka láká:

  • Nebojte se všetečných dotazů k dobrání se pravdy, zda city k ní jsou či nejsou vyřešené.
  • Bez emocí zkuste s partnerem probrat, co ho k ní stále táhne. Jestli má pocit, že jí dluží nějaké vysvětlení, peníze, odpověď či odpuštění, nechť to ihned napraví pro klid svůj i váš.
  • Pokud je zmatený a poznáte, že nejspíš neví, ke které straně se přiklonit, určete časový limit, do kdy oba vyslovíte společné partnerské plány do budoucna, vize, kam se váš vztah bude dále ubírat. Mnohdy určení časové hranice pomůže v překonávání nerozhodnosti.
  • Během vyčkávání, „kdo s koho“, na partnera netlačte. Neměňte své návyky a nesnažte se ho povzbuzovat k rozhodnutí pomlouváním bývalé lásky, i když se vám samozřejmě zajídá. Akorát snížíte vlastní hodnotu.

Jestli ani tak se svými pochvalnými ódami na nebožku nepřestane, berte to jako lehce ztracený případ v kategorii: Muž, který bere ženu na vědomí jen tehdy, když ho ona štve. Na druhou stranu: Chtějí to? Mají to mít! Když tuhle taktiku použijeme všechny, bude na psychiatrických klinikách narváno!

P. S.: „A pokud se s ním z nějakých důvodů nechcete rozejít, mluvte o vašem bývalém," vzkazuje Tamara Machová se smíchem na tváři.

Jak jste se vypořádala s jeho expartnerkou? Co všechno se ona neštítila použít, aby ho dostala zpátky? Pište na info@prozeny.cz, ať poradíte těm, kterým nebožky ničí život!

Reklama

Načítám