Hlavní obsah

Jak na chutnější zeleninu? Svěřme se „internetu rostlin“

Foto: elements.envato.com

I rostliny mají svůj „internet“. Tvoří ho systém hub a rostliny díky němu plodí nejlepší zeleninu, jakou jste kdy měliFoto: elements.envato.com

Slunce se ještě párkrát okulí přes oblohu a máme tu jaro. Příroda se probudí a milovníkům zahradničení začne nejkrásnější část roku. V péči o zahradu však existuje tajemství, které se děje mimo naši pozornost. Ukrývá se pod zemí a s nadsázkou ho můžeme nazvat internetem rostlin.

Článek

Řeč je o fascinujícím kamarádství rostlin a hub. O spojenectví, které díky harmonii pod zemí zajistí šťavnatou odměnu nad ní. Seznamte se: mykorhizní symbióza.

Dostupnost světla, kvalita půdy, dostatek vláhy. Základní podmínky pro pěstování jakékoliv rostliny zná každý zahrádkář. Příroda však hraje mnohem komplexnější hru. Hlavní roli v ní mají mykorhizní houby. A je to role přínosná pro všechny.

Kamarádi do deště (i sucha)

Některé mykorhizní houby mají plodnice, které sbíráme (hříbek, klouzek, křemenáč). Jiné, které používáme při pěstování zeleniny, naopak plodnice nemají. Mykorhizní houby vytváří rozsáhlou síť mikroskopických vlákének, jež se napojují na kořeny rostlin. Takže parazité, řekl by si jeden. Kdeže, přesně naopak.

Mykorhizní houby fungují jako přenašeč živin. Vše, co rostlina potřebuje z půdy, avšak díky drobnému kořenovému systému si sama nedokáže naplno načerpat, zajistí právě sítě mykorhizních hub.

Foto: Symbiom, s.r.o.

Popis mykorhizy u rostlinFoto: Symbiom, s.r.o.

Kamarádství je to oboustranné: za přísun minerálů a živin se rostlina houbě odměňuje látkami získanými fotosyntézou. Ty houba použije k vlastnímu růstu a tím i dokonalejšímu „servisu” pro svou rostlinu. A tak ruku v ruce, vlákno v kořínku, společně prosperují a rostou do krásy.

Síla, krása a chuť bez umělé chemie

Výsledek podzemní symbiózy se pak přirozeně projevuje i na povrchu. A to tím nejlepším způsobem: zdravou, silnou rostlinou, která daleko lépe odolává suchu či nepřízni počasí a plodí šťavnaté plody s plnou chutí.

K dosažení takového výsledku se dlouhá léta používala umělá hnojiva. Příroda přitom celou dobu znala svá vlastní řešení. Avšak, jak už tomu bývá, člověku chvíli trvalo, než její tajemství odhalil, pokorně si osvojil a nyní ji nechává opět kouzlit.

Rozdíl je pak poznat už při prvním ochutnání. Zelenina vypěstovaná s pomocí mykorhizní symbiózy je daleko chutnější a obsahuje mnohem více antioxidantů a vitaminů. Takovou změnu ocení celá rodina.

Na zahrádku, trávník i terasu

Mykorhizní houby jsou tu už od pradávna, jejich výzkum je ale záležitostí posledních dekád. Špičkou v oboru je přitom česká firma Symbiom.

Na základě testování a výzkumu vyvinuli v Symbiomu přípravky zajišťující proces mykorhizní symbiózy pro konkrétní typy rostlin. Komplexní houbovou péči tak lze dopřát zelenině, bylinkám, balkonovým rostlinám, ale i stromům a trávníkům.

Pořízení není nijak nákladné, aplikace je jednoduchá. Jaro se blíží a s ním i možnost dodat zahrádce ochranu a vylepšení. Každá rostlina si zaslouží svou kamarádskou houbu.

Reklama

Načítám