Hlavní obsah

Jak vyzrát na mouchy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

K létu patří i nepříjemný hmyzFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni známe to protivné zahánění v létě všudypřítomných much. Když se rozhodnou znepříjemnit nám nedělní oběd nebo nás začnou svým bzukotem obtěžovat v časných ranních hodinách. Místo plácání novinami kolem sebe, zkusme rady, které vycházejí z přirozené praxe.

Článek

1. Houbou proti hmyzu

Stačí jednu muchomůrku (klasickou, ladovskou s puntíky) nakrájet na talířek, posypat solí, aby se rozvoněla a umístit v prostoru. Mouchy se potom už v naší chatě vůbec neobjeví - jednou za týden nahradíme čerstvou jedovkou. Vyprávěla jsem to kamarádovi a ten mi řekl: „No a proč si myslíš, že se jmenuje MUCHOmůrka?" (Upozorněte však děti, že to nejsou žádné křupky!)

2. Zastavíme je hned za oknem

Podobným příkladem je MUŠkát. Vůni této rostliny mouchy nesnášejí, a tak její umístění na parapetu je odrazuje od průniku do naší domácnosti.

3. Co mouchám nevoní

Odpudivě na ně působí i další aromatické rostliny, jako je levandule, bazalka, máta, ale i rajčata. Mouchy jsou citlivé na pachy a vůně. To můžeme využít i tak, že při mytí oken přimícháme do vody ocet, který jim také nevoní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muchomůrka mouchy snadno odlákáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

4. Odnaučíme je létat

Stříkat po nich sprejem na vlasy, to už patří do jiné kategorie - slepí jim křidélka. Nebo zkuste rozprašovač naplněný obyčejnou vodou - otravné potvůrky donutí si sednout.

5. Využijme domácí mazlíčky

Když už k nám domů přeci jen nějaký okřídlenec pronikne, nechávám to na naší kočce. Je to přirozený boj, ve kterém je vítěz jasný. Stejnou službu nám prokážou všechny ještěrky, leguáni, chameleoni apod., které jsou z tohoto důvodu v některých zemích součástí domácnosti.

6. Past na nezvané hosty

V naší spřízněné hospůdce u řeky se to hemží nejen mouchami, ale pan hospodský si ví rady. Na krajních sloupech stříšky, která přikrývá sezení, visí poloviny rozřezaných pet lahví naplněných sladkou limonádou. Hmyz se u nich zastaví „na panáka" a většinou se, promiňte mi tu surovost, utopí ještě cestou za klienty.

7. Zkusme to vědecky

Jeden profesor fyziky, když se při písemkách nudil, pozoroval mouchy, jak mu lezly po skriptech. Vyvodil z toho teorii, která se osvědčila: moucha, startující z kolmé plochy, má vzlet vrtulníku. Stačí počkat dlaněmi pár centimetrů kolmo nad ní. Platí jen pro start z rovné plochy!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hmyz odpuzují všechny aromatické rostlinyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

8. Abychom jim nevoněli

Pro výlety do lesa mi kamarádka doporučila jinou metodu. Hmyz, včetně klíšťat, odpuzuje náš pot. Stačí správně ho „ovonět." Chce to před houbovou výpravou požít pár stroužků česneku. Pouhý náš pot dokáže na několik hodin odpudit všechny savé a bodavé nepřátele. Pro zajímavost zmíním i drsnější variantu, tou je spolknutíaspirinu. V žádném případě však nedoporučujeme.

Výdobytky současnosti

Kdybychom se přeci jen rozhodli pro moderní prostředky, musíme počítat s tím, že ne vždy bude funkční tak, jak slibuje reklama a hlavně, budeme muset rozbít prasátko:

  • Elektrická plácačka na mouchy - vypadá jako tenisová raketa a mouchám při dotyku uštědří elektrickou ránu. Nebudeme mít po zdech neestetické rozmázlé šmouhy, může se z toho stát docela zábava, ale stojíkolem 345,- Kč.
  • Odpuzovač hmyzu založený na vydávání nízkofrekvenčních elektromagnetických vln nás vyjde na 489,- Kč a úspěch se dostaví po čtyřech týdnech nepřetržitého provozu.
  • Elektrický odpuzovač do zásuvky na 230 V stojí jen 273,- korun, ale nesmí se používat při zavřených oknech.

No schválně, jestli babské rady nevypadají nejen levněji, ale i bezpečněji, a hlavně jsou vyzkoušené a účinné!

Přidejte i vy vaše tipy na to, jak se vypořádat s mouchami elegantněji než moderními mucholapkami či plácačkami na info@prozeny.cz .

Reklama

Načítám