Hlavní obsah

Jak na podzimní splíny? Proměňte si byt!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší lék na tesknotu a chmury? Přestavějte domácnost a pořiďte si do ní něco nového! Díky zařizování nebo zkrášlování vašeho bydlení budete mít podzim o poznání veselejší. Kde začít a jak na to?

Článek

Pošmourné mlhavé dny a tma už v 6 hodin odpoledne nikomu na náladě nepřidají. My ale pro vás máme vynikající recept, jak se s podzimními náladami vypořádat. Chce to změnu. Takovou, ze které se budete těšit každý den.

Víc světla – snadnější vstávání

Nechce se vám ráno z postele? Komu by se také chtělo, když za okny mrzne? Vstávání si ovšem můžete udělat daleko příjemnější, a to díky celkovému zesvětlení ložnice. Vymalujte stěny jasnějšími odstíny, pořiďte si nový koberec a vyměňte nábytek. Doslova zázraky umí v ložnici velké zrcadlo, které místnost opticky zvětšuje a při vhodném umístění také výrazně prosvětlí. Může být součástí dveří šatní skříně nebo samostatnou dekorací na stěně.

Velké zrcadlo na šatní skříni dokáže pokoj zvětšit a zesvětlit

Nejvýhodnějším řešením je pořízení kompletní sestavy ložnicového nábytku v jednom stejném stylu. Ušetříte si tak spoustu starostí, času i peněz a také mnohem snadněji dotvoříte celkový ráz ložnice. Důležité je, abyste se v místnosti, kde spíte, cítila co nejútulněji.

Stolujte v pohodlí a s úsměvem

Všimla jste si, že čím jsou dny kratší, tím víc trávíte času v kuchyni? Alespoň jedno společné jídlo denně je základem rodinného soužití a porozumění, tak si udělejte stolování se svými blízkými příjemné. Je to podobné jako v ložnici – čím světlejší barvy, tím lepší nálada.

K oživení vaší jídelny nebo kuchyňského koutu docela postačí i nový stůl a židle. Vyplatí se koupit celý jídelní set, nejlépe se stolem vybaveným praktickou rozkládací deskou. Rozhodně nevypadá vůbec hezky, když máte kolem stolu židle ve stylu „co dům dal".

Nábytek v jídelně by měl mít jednotný styl

Do menších jídelen nebo panelákových kuchyní se k sezení výborně hodí rohová lavice. Jednak díky ní ušetříte dost místa a většinou také pod sedáky ukrývá užitečné úložné prostory. Také jídelní lavice se dá sehnat v sestavě se stolem, židlemi nebo taburety. Výhodou takového řešení je přinejmenším jednotný design všech kusů jídelního nábytku.

Obývák pro odpočinek i fitness

I ve vašem obývacím pokoji se dá ledacos změnit k lepšímu, Pokud je to možné, rozeberte nábytkovou stěnu a poskládejte její jednotlivé části jinak. Uvidíte, že i taková zdánlivě nepodstatná úprava interiéru pomůže k lepší domácí pohodě. Moderní obývák má být především vzdušný a prostorný a ne zaskládaný nábytkem. A úplně out už dnes jsou obludné sektorové stěny, zabírající celou jednu stěnu v pokoji.

Udělejte si radost novou sedací soupravou. Než se jí dostatečně nabažíte, tak přijde jaro a na nějaké splíny si při lenošení vůbec nevzpomenete. Tip pro vás: Myslete na budoucnost a vyzkoušejte sedačku potaženou omyvatelnou textilií. Obzvlášť, jestli máte nebo plánujete mít děti. Ze zázračné potahové látky se totiž díky jejímu unikátnímu složení dá jakákoli nečistota smýt pouze za pomocí vody a hadru a nezůstane na ní nikdy žádný flek.

Ač je to k nevíře, můžete mít sedací soupravu, která se dá umývat vodou

Mějte na paměti, že obývák není skladiště, ale místnost pro odpočinek. A to jak duševní, tak tělesný. Pokud vám v něm tedy zbude místo i na rotoped, běhací pás nebo jiné zařízení pro mučení těla, máte vyhráno. Je vyzkoušené, že podobně jako žehlení prádla jde snadněji i cvičení, když si u toho pouštíte svůj oblíbený televizní program.

Ať tak a nebo tak, nejlepší obranou proti podzimním depresím je nějaká smysluplná činnost. Stačí se rozhlédnout a najdete si jí kolem sebe třeba i v panelákovém bytě dost. Stačí jen chtít a dobrá nálada s úsměvem na rtu se dostaví sama.

Související témata:

Načítám