Hlavní obsah

Jak netrápit dítě na nočníku

Foto: Thinkstock

Nakonec se chodit na nočník naučili všichniFoto: Thinkstock

Reklama

Každá maminka to zná. Miminko povyrostlo a s tím je před ní úkol nesnadný. Naučit dítě chodit na nočník. Kdy je ale ten správný čas? A jaké metody zaručeně zaberou? To vše si dnes povíme. A přidáme pár chyb, kterých se rodiče dopouští!

Článek

Časopis Uzlíček

Základní pravidlo zní: Rozhodně se nenechte stresovat babičkou, tchyní, sousedkou nebo kamarádkou, jejíž dítě je zázračné a v roce již chodí na nočník! Z neurologického hlediska je dítě zralé na nočník až v 21 měsících, kdy vědomě umí zadržet moč či stolici. Nemějte proto přehnaná očekávání. Notně vám to osvobodí psychiku a případný jiný vývoj vás jen příjemně překvapí.

Učte dítě, až když je připravené

Tedy když chápe, o co vám kráčí a má tak velkou šanci samo zjistit, že nová věc je pouze pro jeho dobro. Rychlost učení pak bude obdivuhodná a bude se počítat třeba i jen na dny.

Úspěšné budete, když:

  • si dítě uvědomuje vykonávání své potřeby. Ohlásí, že je v plence nějaká „náplň“ či ještě v lepším případě na sobě umí vypozorovat příznaky, že se blíží nějaká vyprázdňovací akce. Nemusí vás slovně upozorňovat, ale třeba nápadně ztichne nebo hledá nějaké klidné místo (kout je nesmírně oblíbený, kdo ví proč?), kde svou potřebu do plenky vykoná.
  • Cítí nepokoj, tj. ve špinavé plence se mu viditelně nelíbí a dává to najevo.
  • Zajímá je nočník či záchod a projevuje o něj zájem,případně projevuje zájem o to, když vidí své rodiče na WC, či se je snaží dokonce napodobovat. Z trochu nevkusného tématu lze udělat výhodu „ano, maminka čůrá, chceš taky?“
  • Zvládá být tři hodiny v suchu. Pozorujete-li, že dítě dokáže mít podle odborníků interval ideálně tři hodiny suchou plenu, umí již vědomě ovládat svěrače. Je to předpoklad pro to, že ve chvíli, kdy pocítí potřebu vyprázdnění, dokáže nějakou dobu počkat, než si dojde na nočník.

Kdy s nočníkem nezačínat?

Pro seznamování s nočníkem je, vedle nedozrálosti do výše uvedených bodů, absolutně nevhodné období vzdoru. Tj. období, kdy je jeho jedinou odpovědí NE a NE a NE.

Je čas na postoj k výměškům

Nemusíte začít ze dne na den milovat to, co z těla vašeho dítěte odejde, ale věřte tomu, že vaše dítě to tak cítit může. Nechápe původ svých výměšků, nezná zatím v tomto směru hygienická pravidla a řekněme, že se jich nemusí vůbec bát. O tom svědčí mnohá svědectví maminek, jejichž děti si v nestřežené chvíli sundaly plnou plenku a jejím obsahem vyzdobily nějakou část bytu. Mnohé děti své výměšky milují!

Proto se o výměšcích nevyjadřujte hanlivě, „fuj, ty ses pokakal“, „no ty jsi ostuda, že ses počůral“, „to je hanba, kakat do plenek, že se nestydíš“, „fuj, fuj, fuj“. Podobně by se neměli vyjadřovat ani prarodiče vašeho dítěte. Dítě za jeho úspěch chvalte, lákejte ho na plavání „bobku“ v záchodové míse nebo v nočníku apod. Štítivý postoj rozhodně neprospívá! A může dojít i k tomu, že dítě stolici raději zadržuje, než by s ní šlo na nočník. Buďte tedy pozitivní a sdílejte s dítětem radost z každého úspěchu.

Foto: Thinkstock

Dítě musíte správně motivovatFoto: Thinkstock

Využijte pomocníky!

Zahrada:V létě využijte zahrady nebo obětujte koberec. Dítě bez plenek, jen oblečené nebo nahaté, si snáze uvědomí své konání a vy mu v tu chvíli musíte být neustále nablízku a snažit se jeho chování předvídat. To je správná doba pro naučení se významu slov „budu čůrat“, „čůrám“, „vyčůral jsem se“.

Už se umí svléknout?Super! Dávejte dítěti jednoduché oblečení, volné kalhoty či sukýnky a kraťásky, aby nebylo demotivované tím, že svlékání těsných punčoch je nepříjemné a příliš dlouhé.

Nočník, nebo sedátko?Je to na vás a je to jedno! Sedátko je ideální pro věk mezi 2 a 3 lety. Dítě si na WC už umí samo vlézt (pokud ne, kupte podstavec či schůdek) a sezení na záchodě je pro ně třeba i vyrovnáním se světu dospělých. Někteří odborníci upozorňují, že na většině nočníků dítě sedí s koleny nad úrovní zadečku a v této poloze se nevyměšuje zrovna pohodlně.

Krásné spodní prádlo.Zkuste posílit pýchu na to, že má dítě trenýrky nebo kalhotky jako máma či táta, třeba to postačí k motivaci a chození na nočník. Pokud dojde k nehodě, dítě netrestejte, jistě se nepočůralo nebo nepokakalo schválně a nehodu co nejrychleji odstraňte. Ukažte mu, že stačí málo a prádlo bude zase v pořádku a připravené pro další pokus.

Který je ten správný nočník?

Pro chlapce je lepší nočník s nižší přední hranou, tedy s nepříliš vysokým výstupkem, který dovoluje pohodlnou manipulaci s penisem a eliminuje riziko poranění, když si dítě příliš tvrdě a nepřesně dosedne. Stejné je to i u sedátka.

Foto: Thinkstock

Dítě by si nemělo vypěstovat špatné návykyFoto: Thinkstock

Příklady poruch z nátlaku na rychlé odplenkování dítěte:

Opětovné pomočování– Dítě třeba chodí již ve dvou letech na nočník, ale bylo to na ně příliš brzy, bezděčně se začne v pozdějším věku, například ve dvou a půl či třech letech, znovu pomočovat. Řešení je jediné, znovu se vrátit k plenkám a čekat. Jste opět na začátku cesty, proto je důležitá citlivost a intuice.

Syndrom dráždivého měchýře – Tato porucha se může objevit v budoucnu, třeba v mládí a dospělosti. Pokud na dítě příliš tlačíte s nutností se vyprázdnit, můžete v něm vyvolat psychickou obsesi, jakou je třeba právě syndrom dráždivého močového měchýře, tedy neustálou potřebou vymočit i ten nejmenší obsah močového měchýře, zejména ve chvíli, kdy jsou děti nervózní a ve stresu, například ve škole, v dospělosti pak při zkouškách, v práci…

To jsou však problémy dočasné a odezní. I když přes veškerou snahu není možné dítě naučit na nočník a třetí narozeniny se blíží, vyplatí se konzultovat celou věc s dětským psychologem. Má své metody, díky kterým dokáže rozšifrovat dětské problémy. A může jít i poruchu fyzickou, obě lze napravit medikamenty.

Co vám ještě může vrtat hlavou…?

Pomohou trénovací kalhotky? Tzv. trénovací kalhotky jsou v podstatě plenky, které se stahují jako kalhotky. Mají tedy pouze tu výhodu, že dítě je rychleji nahaté a připravené k sednutí si na nočník.

Pomohou látkové pleny? Některé maminky doporučují přejít na látkové plenky, které více zachovávají pocit mokra a nepohodlí a dítě tak donutí dříve se naučit čistotě. Ani to však není stoprocentní.

Začít hned i s odnaučením plenky na noc? S tím, že dítě odloží hned plenku jak přes den, tak i na noc, raději nepočítejte. Naučení se hygieně v noci trvá dítku o mnoho déle. Dá se říci, že je připraveno teprve tehdy, když je plenka už přes noc suchá.

Tak hodně úspěchů přejeme!

Časopis Uzlíček červen 2010

Reklama

Související témata:

Načítám