Hlavní obsah

Jak poznáte toho pravého? Příroda velí: Líbejte ho!

Foto: Thinkstock

Polibek je tak trochu kouzelný. Pomáhá diagnostikovat, zda se k vám daný muž hodí či neFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez líbání to nejde! Polibek toho totiž hodně napoví, vlastně je to nejlepší způsob, jak zjistit, zda jste právě rty spojili s tím pravým či pravou! A shodují se na tom vědci i odborníci na vztahy!

Článek

Zapomeňte na brouzdání po internetových seznamkách, mikroskopické zkoumání profilů a fotek nezadaných mužů, schůzky, které připomínají spíš výslech. Existuje o hodně jednodušší, rychlejší, a hlavně spolehlivější způsob, jak najít toho pravého. Hodně se líbejte!

Co na vás polibek řekne

Většina lidí považuje polibek za projev lásky, případně vášně a chtíče. Vědci z oxfordské univerzity ale tvrdí, že z biologického hlediska je to v prvé řadě činnost, která nám pomáhá vyhodnotit, zda je pro vás daný protějšek tím pravým.

Možná i proto průzkum, do něhož se zapojilo 900 dospělých lidí, ukázal, že akt líbání je výrazně důležitější pro ženy než pro muže (obecně ženy jsou pečlivější při výběru potencionálních partnerů), a také pro ty, kteří žijí v krátkodobém vztahu (tedy ti, kteří stále ještě vybírají). „Líbání nám pomáhá stanovit genetické vlastnosti našeho protějšku, následně je to cesta, jak zvýšit vzrušení a vlastně iniciovat sex, a za třetí je to jedna z věcí, která udržuje soulad mezi stávajícími partnery,“ vysvětluje Rafael Wlodarski, jeden z těch, co se na průzkumu podíleli.

Jeho slova ještě doplňuje sexpertka Tracey Cox. „Polibkem zjistíte, jak daný člověk voní, chutná, jak se vás dotýká. A to jsou všechno signály, které naznačují, jak se k sobě hodíte či nehodíte,“ vysvětluje britská sexpertka Tracey Cox.

Foto: Thinkstock

Nedumejte nad svým novým objevem, nepřemýšlejte tolik, naopak dejte průchod vášni. Líbání je příjemný způsob, jak partnera vyhodnotitFoto: Thinkstock

Proces seznamování je samozřejmě souborem několika faktorů a má řadu etap. „O první přitažlivost se logicky postará vzhled, vaše tvář, postava či sociální postavení. Ale pak to začne být intimnější, námluvy se dostávají do další fáze, a to je chvíle, kdy přichází na řadu líbání,“ upřesňuje Robin Dunbar, profesor z oxfordské univerzity.

Když pusa „nesedne“

Většina lidí to vnímá tak nějak podvědomě, ale opravdu to tak funguje. Když to prostě není ono, líbání se vám nelíbí, znamená to, že vám partnerova DNA nesedí. A vaše neurony začnou okamžitě vysílat varovné signály. „Vy tomu v danou chvíli nejspíš nerozumíte, nechápete, proč vám daný člověk najednou už nepřipadá přitažlivý, proč vás zájem o něj opustil. Ale i když to neumíte vysvětlit, s největší pravděpodobností poslechnete to, co vám příroda naznačuje,“ tvrdí Tracey Cox.

Její slova potvrzuje profesor psychologie na University of Albany, Gordon Gallup a jeho studie z roku 2009. Profesor tehdy přišel na to, že je naprosto běžné, když první polibek zcela změní váš názor na daný protějšek. Celých 59 procent mužů a 66 procent žen přiznalo, že se jim něco podobného již stalo. Prostě je někdo velmi silně přitahoval, toužili po něm, ale jedna pusa to všechno zničila.

Co si o líbání myslíte vy? Opravdu toho tolik napoví?

Načítám