Hlavní obsah

Jak se doma rozmazlovat? Ve vířivce!

Foto: Villeroy and Boch

Dopřejte si masáž přímo u vás domaFoto: Villeroy and Boch

Reklama

Stres, nestíhání, obavy, únava... toho, co člověka trápí, je mnoho. Způsobů, jak se nepříjemných pocitů zbavit, naopak málo. Zde je tip na velmi příjemné řešení - jmenuje se vířivka.

Článek

Vířivka je zkrácený název pro vířivé domácí bazény neboli spa. I když je většina využívá hlavně v komerčních prostorách, jsou ideální i do domů a někdy i do bytu. Samozřejmě je můžeme mít ve velké koupelně, ale své kouzlo najdou i na zahradě nebo terase. A to zvlášť teď v zimě. Vířivky lze používat celý rok.

V zimě hřeje, v létě chladí

Ve spa si lze nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň, což je velmi důležité pro celoroční používání. „Klíčem ke správné volbě je teplota těla. V zimě, kdy je okolní vzduch výrazně chladnější, člověk ocení masáž ve vodě teplé kolem třiceti osmi stupňů. Naopak při letním osvěžení by měla být o něco málo chladnější," vysvětluje Kateřina Kadlecová ze společnosti USSPA.

Vířivky si udržují navolenou teplotu neustále. Jsou tak vždy připraveny „k použití". Díky velmi silné vrstvě izolace a termokrytům, kterými se přikrývají, když je nepoužíváme, se ani nemusíme bát, že by nás jedna taková relaxace vyšla na stokoruny. Cena za provoz závisí na velikosti bazénku a okolních teplotách. „Podle našich zkušeností činí průměrná spotřeba osm kilowattů za den. Záleží potom na sazbě, podle které elektřinu odebíráme. Někoho tak stojí spa desetikorunu denně, jiného třicet," konstatuje Kateřina Kadlecová.

V čem je to kouzlo?

Ovšem to správné kouzlo spa samozřejmě není jen v poležení v horké vodě, ale v masáži! Každý z vířivých bazénků se skládá z akrylátové skořepiny, která je uvnitř členěná na různá sedátka či lehátka pro různý počet osob.

Na každém místě je několik trysek, které zajišťují masáž celého těla. Trysky známe vodní a vzduchové.

Vodní trysky mají různé velikosti, přičemž speciální velké trysky nejsou určené k přímé masáži, ale vytvářejí ve vířivce silný proud. Nejvíce se používají střední trysky umístěné ve stěnách spa. Ty provádějí hloubkovou masáž zádových svalů. Malé trysky - bodové, rotační a rotačně pulzační - slouží k masírování krční páteře, dlaní nebo chodidel. Vzduchové trysky potom vypouštějí do vody bubliny, které slouží k příjemné povrchové masáži pokožky a jejímu lepšímu prokrvení.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spa je výborným lékem na stresFoto: samphoto.cz/jiunlimited

U většiny spa je možné si nastavovat různé kombinace a intenzitu jednotlivých trysek. Platí, že čím je vířivka kvalitnější, tím více variant nabízí.

„Novinkou je systém, kdy si lze nastavit trysky pro každé místo individuálně. Slouží k tomu speciální odnímatelné sedačky, pod nimiž si každý nastaví trysky jen pro sebe podle toho, jak je velký a jaké partie chce uvolnit," vysvětluje Kurosh Aschani ze společnosti Villeroy & Boch.

Jde to i bez práce

Voda ve spa se čistí pravidelně a sama. Používá se k tomu systém s ozonizérem. Množství chemických látek je tak omezeno na minimum.

Vodu stačí vyměnit jednou za tři až čtyři měsíce. Každého už napadlo, že spa budou mít i nějakou tu „chybku", jinak by je měl už asi každý. Ano, tou je cena. Nejlevnější a nejjednodušší přijdou zhruba na sto tisíc korun, za ty lepší se platí až trojnásobná suma. Bohužel pro většinu z nás.

Reklama

Načítám