Hlavní obsah

Jak zažít tradice na Valašsku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýchodnější cíp České republiky je rázovitým regionem a jeho dodnes živé tradice, zvyky a malebná architektura jsou nezapomenutelné a úchvatné.

Článek

Tam, kde lišky dávají dobrou noc a klid a ticho by mohly být vývozním artiklem, je Gorolsko, jihovýchodní část Těšínského Slezska, ležící na hranici tří států – Česka, Slovenska a Polska. Všechny národnostní komunity si dodnes zachovaly pestré folklorní zvyky, řemeslnou výrobu, lidové zvyklosti a obyčeje včetně specifické mluvy, osobité gastronomie i nádherných svátků.

Na stráních sevřených temnými horami se tiše pasou ovce, na stromech zrají trnky na letošní slivovici a Radegast klidně shlíží na celý kraj... To jsou Beskydy, místo úchvatných tradic, pozoruhodných řemesel a typické kuchyně.

Zadumané Těšínské Beskydy

Zadumané Těšínské Beskydy byly typické svými stády ovcí, která byla vyháněna na pastvu, do salaší, v polovině května a zpět do hospodářství se vracela koncem září. Tradice ovčáctví a salašnictví se nejvýrazněji odrazila v lidové architektuře. Ve zdejších horách a podhůřích najdete v krajině dokonale zasazené dřevěné kostely) sv. Petra a Pavla v Albrechticích, renesanční jednolodní roubený kostel v Gutech nebo kostel sv. Mikuláše v Nýdku.

Valašské muzeum v přírodě

V jihozápadní části Beskyd vás okouzlí Valašské muzeum v přírodě svojí přirozeností a něžností. Malé dřevěné chaloupky, kostelíček, vodní mlýn, paseky s roztroušenými domky a všudypřítomné ovečky.

Muzeum funguje již od roku 1925 a jedná se o nejstarší muzeum tohoto typu ve střední Evropě a největší muzeum v přírodě v ČR. Součástí muzea jsou tři velké areály: Dřevěné městečko, Mlýnská dolina a Valašská dědina, kde se seznámíte s tradičními řemesly, zemědělstvím, chovem dobytka, folklorem a kulturou. A pokud vystoupáte až na Pustevny, odmění vás hory krásným pohledem na něžná údolí.

V průběhu léta se ve Valašském muzeu konají akce a slavnosti, poznejte díky nim tuto osobitou atmosféru Beskyd a Valašska.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly! Inspirujte se na www.tradicemasmysl.cz.

Související témata:

Načítám