Hlavní obsah

Jak se mění sex aneb Co byste o erotice určitě měla vědět před třicítkou?

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Celé odpoledne plné milování, vzrušených vzdechů a bláznivých nápadů? Tak to chodí, když je vám přes dvacet. Sbíráte intimní zkušenosti a objevujete. Opravdu důsledně? To se projeví až před dalšími kulatinami. Prozradíme vám, co byste rozhodně měli vědět, než sfouknete třicet svíček na dortu.

Článek

Reálný sex je pochopitelně mnohem komplikovanější než ten ve filmech. Portál Health oslovil čtyři odborníky na sex a vztahy s tím, co by oni sami chtěli vědět o milování ještě před třicítkou. Má podle nich smysl ztrácet čas třeba předstíráním orgasmu?

Smích je v pořádku – a žádoucí

„Sex se může zdát nesmírně vážný, když jste nováček, ale udělejte si laskavost, uvolněte se trochu,“ radí sexuální terapeutka Rena McDaniel z Chicaga a dodává, že sex není o dokonalosti. Těla vydávají různé zvuky, také je normální mít v posteli úzkostlivé myšlenky. Stát se může v podstatě cokoli.

„Spadnete z postele, dostanete křeč, upšouknete si. No a? Zasmějte se tomu,“ radí zmíněná odbornice. Jak poznamenala, jí osobně by udělalo radost, kdyby jí ve dvaceti letech někdo řekl, že lubrikační gely nejsou jenom pro lidi, kteří mají problémy se zvlhčením sliznic.

Její kolegyně, sexpertka Emily Morse ze San Francisca, naprosto souhlasí: „Lubrikační gely jsou spojenci žen. Dost pomáhají, a proto musíte vědět, že je skvělé, když si na ně zvyknete a experimentujete s různými druhy.“

Další odbornice, tentokrát houstonská psychoterapeutka Uchenna Ossai, podotýká, že kromě lubrikantů byste se neměli bránit ani kondomům. „Dnes již existuje spousta skvělých možností, které poskytují rozkoš bez omezení,“ upřesňuje a připomíná, abyste vždy nějaký ten vlastní balíček nosili u sebe. Spoléhat se na druhé se v tomto případě nevyplácí!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Je pouhý předsudek, že sex je vážná věc. Klidně se odvažte, milování to neuškodí, právě naopak...Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sex by neměl bolet

„Mnohé ženy, které zažívají nežádoucí bolest během pohlavního styku, mají dojem, že je to prostě realita, kterou musejí vydržet. Sex ale nemá bolet! Pokud během milování prožíváte něco vyloženě nepatřičného, určitý diskomfort, neměli byste to ignorovat,“ apeluje Uchenna Ossai.

Zároveň se odvolává na masturbaci, která je užitečná zvlášť v případě, kdy se při sexu necítíte dobře, prostě nejste ve své kůži. Připomíná i užitečnost sexuálních pomůcek, jako jsou třeba vibrační kroužky. Hračky obecně vám totiž pomohou reagovat spontánněji a poznat reakce vlastního těla.

Falešné orgasmy neprospívají nikomu

„Vím, že je lákavé občas pohladit partnerovo ego. Nicméně, když si milenec myslí, že je mistrem vašeho orgastického vesmíru, bude stále pokračovat ve stejných pohybech znovu a znovu, protože bude mít údajně pozitivní výsledky a odezvu,“ varuje Emily Morse. A výsledek? Vaše nevinná malá lež vás připraví o skutečnou rozkoš. Přeskočte proto divadelní představení, nabídněte konstruktivní kritiku a zapracujte na reálném orgasmu.

Mimochodem, orgasmus je cesta, nikoli cíl. Ve dvaceti to možná není úplně jasné, ale před třicítkou už byste si nic jiného myslet neměli! Podobně to platí i v případě dávání a přijímání sexuálního potěšení. Podle terapeutek je sex „oboustranná ulice“. Oba zúčastnění by se tedy měli dostat tam, kam chtějí a potřebují.

Důvěra je klíčová

Máte pocit, že ostatní se milují víc, lépe a častěji? Tohle poslouchat nemusíte… Nevěnujte pozornost tvrzením medií nebo lidí, která ve vás zanechávají pocit průměrnosti. „Místo toho zjišťujte, co vám pomůže cítit se krásně, sebejistě, silně a sexy. Tahle důvěra v sebe sama zlepšuje sexuální život jako nic jiného,“ ještě dodává terapeutka Uchenna Ossai.

Sex v přítomnosti doslova léčí

Sexuální pedagožka a vedoucí obchodní divize jednoho nejmenovaného erotického obchodu Sarah Tomchesson z Los Angeles zase klade důraz na myšlenky. „Tip, který sdílím s každým, kdo si stěžuje na špatný sex? Soustřeďte se na probuzení svého těla před milováním. Hrajte si, vyřaďte jeden ze smyslů, třeba dotek nebo zrak, dopřejte si masáž. Tohle všechno vám pomůže uvolnit se,“ doporučuje. Podle ní sex jako takový vyžaduje čas, trénink a trpělivost.

„Sexuální cesta každého člověka zahrnuje objevování orgasmů a erotických zážitků, které mu vyhovují. A to je dřina, protože tělo i touhy se mění a vyvíjejí. Proto se v případě potřeby neváhejte obrátit s prosbou o pomoc,“ uzavírá Sarah Tomchesson s tím, že ani ve třiceti se nemáte důvod za to stydět!

Je podle vás sex lepší od 20 do 30 let, nebo snad až později?

Reklama

Načítám