Hlavní obsah

Prsa v pozoru a vzrušení to není. 5 důvodů, proč se to ženám děje: Může to být strach i nadbytek estrogenu

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Foto: Aleksey Boyko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské tělo je schopné věcí, o kterých ani nevíte. Třeba takové bradavky mají doslova svůj rozum. Ve kterých pěti nesexuálních případech se vám mohou postavit? Příroda je mocná!

Článek

Všechny známe asi nejčastější důvod vzpřímení bradavek, a to je vzrušení. Ale jsou i jiné důvody, proč se tento akt může dít. Přečtěte si, kdy je to v pořádku a kdy už raději zpozornět. Prozkoumáním svých bradavek totiž můžete odhalit rakovinu, nemocnou štítnou žlázu i těhotenství.

1. Zima

„Stejné nervy, které způsobují, že se vám na pažích zvednou chloupky, způsobují i vzpřímení bradavek,“ popisuje sexuální kouč Sean Jameson na svém blogu s tím, že vztyčené hroty prsou vinou zimy mohou způsobovat rozpaky a obvykle i nepohodlí.

Podle něj je tedy zvlášť nyní, v průběhu chladných měsíců, nutné dbát na silnější podprsenku z „bytelnější“ látky či s polstrováním, která ňadrům poskytne teplo a zároveň bradavky v erekci aspoň trochu zamaskuje. Pokud vám to ale nevadí a chcete být jako herečka Jennifer Aniston, tak samozřejmě v tom není žádný problém.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Zima je známým faktorem, proč jdou bradavky do pozoruFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

2. Tření o oděv

Nepadnoucí podprsenka s lemem krajky přímo u bradavky, „kousavý“ materiál a tak dále. Stává se, že tření citlivých hrotů o látku způsobuje něco jako prsní výbuch. Najednou jsou obě „holky“ na stráži, ani nevíte jak. S tím se chvíli smířit dá, ovšem dlouhodobé tření tohoto typu mnoha ženám způsobuje diskomfort a bolest. Doporučuje se bradavky zklidnit vhodným krémem či mastí, které jsou k tomu přímo určené (k dostání v lékárnách i hypermarketech) – a pochopitelně vyměnit podprsenku.

3. Vyděšenost

„Strach způsobuje fyzické reakce od zrychleného dýchání po vzpřímené bradavky. Je to proto, že amygdala, centrum limbického systému a sídlo všech vášní, kontroluje strach i sexuální vzrušení současně,“ popisuje dále Sean Jameson. Mozek zkrátka neví, jak tyhle dvě věci od sebe oddělit. No a?

4. Kojení

Proč se bradavky postaví, když kojíte? Tato nejpřirozenější věc na světě poskytuje stimulaci, jejímž vedlejším efektem je právě stav, který však nemá sexuální podtón, jak si mnozí myslí. „A i těhotné ženy se s erekcí bradavek mohou setkávat víc než kdy jindy. Je to normální,“ podotýká výše zmíněný kouč. Aby ne, kdo má zvládat všechen ten nápor a mix hormonů?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Vztyčené bradavky jsou základním předpokladem pro kojeníFoto: goodluz, Shutterstock.com

5. Nadbytek estrogenu

Zdají se vám dosud vyjmenované příčiny přirozené a logické? Pak byste měli vědět, že to není to jediné, co je ve hře. Bradavky se mohou stát výjimečně citlivé na jakýkoli podnět zvenčí, máte-li v „systému“ nadbytek estrogenu.

Možná to někomu přijde jako zbožné přání (paráda, teď o pozornost nebude nouze), ale právě nadbytek tohoto hormonu vede i k nárůstu hmotnosti a intenzivnějším symptomům premenstruačního syndromu. Zkrátka a dobře, také nic moc… A co když se stane, že „holky“ nejsou synchronní, tedy v pozoru je jenom půlka party?

„Třeba je jedna bradavka citlivější než druhá. To je běžné, vždyť lidé nejsou symetričtí, a dokonce i vaše vagina je asymetrická,“ ještě doplňuje Sean Jameson a dodává, že vztyčené bradavky nemusejí znamenat problém, i když samozřejmě přitahují pohledy okolí. Ve skutečnosti i některé celebrity chodí po červeném koberci v důmyslných šatech odhalujících jejich tvrdé klenoty. Záleží, co je vám sympatičtější…

Reklama

Načítám