Hlavní obsah

Otec samoživitel

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Táta a syn - skvělá dvojka!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Milé dámy, Tomáš Loučka, dopravní pilot, instruktor tandemového skákání a v neposlední řadě také otec rodiny, se s námi opět dělí o své názory na otcovství!

Článek

V předešlém díle nás Tomáš s velkým nadhledem mimo jiné provedl oborem zvaným dětská psychologie a seznámil nás se spánkovým režimem svého syna. Dnes společně s Tomášem zabrousíme do školy a dozvíme se mnohé o dětské logice.

Vaše robátko spěje mílovými kroky k dospělosti. Vše může vypadat na první pohled ideálně, ale není. Ještě je potřeba dobudovat imunitní systém vašeho syna. Není to nic složitého. Stačí jej postupně vystavovat různým formám nemocí, bacilů, virů, chřipek a streptokoků, tak aby si všechny tyto nemoci prošel a vytvořil si protilátky. Konkrétní jména a pořadí těch nemocí si budete dobře pamatovat: Dostanete je totiž také.

Rok je v životě malého dítěte dlouhá doba a vy najednou zjistíte, že věk svého syna nepočítáte po letech či měsících. Najednou začnete hovořit o době „před tím velkým průjmem", „po těch neštovicích", či „po té strašné vyrážce" (má cenu ještě slavit jeho narozeniny?).

Ovšem kde se dají tyto všechny nemoci spolehlivě chytit?

K tomuto účelu vymysleli lidé úžasný vynález s názvem...

Školka

Školka je zařízení, ve kterém se zdržují děti ve věku vašeho dítěte vymezený čas, a stýkající se s ostatními dětmi (bacilonosiči), aby se co nejvíce zvýšilo riziko nákazy. Aby se přenos nemocí urychlil, hrají děti různé kontaktní hry, olizují četné hračky, kašlají do plyšových medvědů či se navzájem krmí příborem. Děti sami instinktivně tuší, jak je pro ně imunita organismu důležitá. Jak jinak si vysvětlit, že když s ním jdete ráno do školky, jeho chůze se zrychluje s převrácenou hodnotou vzdálenosti (čím blíže školky, tím jde rychleji). Vše pak graduje v předsíňce, kde jej svlékáte z bundy a sundáváte mu boty. V tu chvíli se již snaží vyprostit a utíkat mezi ostatní děti. Jen co jej vysvlečete a uvolníte sevření, budete svědky nebývalé akcelerace a úprku do hrací místnosti. Pamatujte, že v tu chvíli musí být dveře mezi předsíní a hrací místností otevřené, jinak by v té rychlosti mohlo dojít k úrazu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Co to bude tentokrát?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Školka zafunguje zcela spolehlivě, takže si buďte jistí, že se bude u vás doma konat přehlídka těch nejzajímavějších nemocí. Pro obzvláště odolné děti se silným imunitním systémem jsou školky vybaveny trumpetkami, flétnami, nafukovacími míčky a dalšími orálními hračkami, které slouží pro spolehlivý přenos bacilů pomocí slin.

Nedá se nic dělat, bacily a viry mají pro děti zvláštní magnetickou přitažlivost. Dítě školkou povinné se ze zdravotního hlediska nachází ve dvou stavech. Buď je nemocné, nebo je v inkubační době.

Kromě posilování imunity má školka ještě jeden význam. Váš syn se tam seznámí s další důležitou osobou ve svém životě: s paní učitelkou. Vedle babičky, paní na úklid, paní na hlídání, paní doktorky a tety, to je další ženská role v jeho okolí, takže až vyroste, bude překvapeně chodit po světě a říkat „A hele, kromě mě a táty jsou na světě ještě další muži."

Školka má význam i v tom, že se v ní stýkají starší děti (mazáci) s dětmi mladšími (bažanty). Kromě nesčetných her a říkanek, které se váš syn ve školce naučí, vede i k rozvoji dětské...

Fantazie

Jak čarovný a krásný je svět dětské fantazie. Pozorujeme malé dětské ručičky, které si hrají s kostkami, a můžeme si jenom představovat, co se děje v jeho hlavě. Zda je ve svých představách veliký stavitel hradu, či farmář, který staví stáj pro své koně. Koně? Ale vždyť tu žádní koně nejsou? Ale copak nevidíš, táto, že tohleto dřívko je kůň?

Jak jsem již říkal, bezbřehý svět dětské fantazie poznáte opravdu důkladně, až vaše dítko začne chodit do školky. Když s ním pak půjdete na procházku, zjistíte, že to, co drží v ruce, není klacek, ale samopal, a že šišky, které sbírá, nejsou vlastně vůbec šišky, ale jsou to granáty. A pes, který k vám běží, je vlastně mutant a je potřeba jej zneškodnit granátem a pak je potřeba utíkat, protože jste komando a mutant vás pronásleduje.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jen když si chvíli v klidu hraje...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kromě pronikání do světa dětské fantazie, vás v tomto věku čeká ještě další libůstka. Zatímco autoři příruček pro výchovu a dětští psychologové jsou zajedno v tom, že o dětské duši toho moc nevíme, v jednom se dokážou shodnout. V tomto věku dochází k dosud nevysvětlitelnému jevu, který se nazývá...

Období vzdoru

Vědci, docenti, doktoři a ostatní nadinteligentní kapacity prostě zjistili, že děti ve věku od jednoho do tří let se čas od času bezdůvodně vztekají a vzdorují. Dali své šedé vědecké hlavy dohromady a konstatovali, že protože tento jev postihuje devět dětí z deseti, je to normální věc vývoje, a dali tomuto jevu vlastní název. Tím si zaslouží nehynoucí obdiv za obrovskou teoretickou pomoc všem trpícím rodičům.

V období vzdoru poznáte (po roztomilé napodobující opičce a panáčkující surikatě) třetí zvířátko, které ve vašem robátku dřímá: rozvztekaného řvoucího paviána.

Pokud jste někdy v zoologické zahradě sledovali naštvaného samce tohoto zvířete, který se vzteká a metá kolem na všechny strany své výkaly, pak si tento obraz zapamatujte. Uvidíte jej u sebe doma, a to včetně toho červeného obličeje (a pokud bude mít vaše robátko zapařený zadeček, pak i včetně červeného paviáního zadku). Proti záchvatům vzteku, které čas od času dítě popadnou, nemůžete dělat nic. Snad jen pokud jste vynalézavý typ, můžete zapřemýšlet nad tím, zda by se vztekající tělíčko dalo napojit na nějaký aparát a vyrábět pomocí něho elektrická energie. A hlavně nezapomínejte důsledně splachovat a ihned vynášet nočník, neboť rozvztekaný pavián kolem sebe skutečně metá vlastní výkaly.

Existují dvě strategie, jak se s obdobím vzdoru vyrovnat.

Přístup Gándhí spočívá v tom, že budete trpělivě a tiše sledovat ten zcela zbytečný výdej nespoutané a nezužitkované energie (jeho vztekání) až do doby, než se unaví a vztekat se přestane. Gándhí byl veliký vůdce a v jeho strategii pasivního odporu hráli roli miliony nevinných Indů, kteří ochotně umírali pod puškami anglických kolonistů, takže i když se zdá tato strategie jednoduchá, zjistíte, že tomu tak není.

Druhá strategie spočívá v tom, že jej necháte samotného v místnosti, ať se vyvzteká sám. Tato verze není sice tak šetrná k vybavení bytu, které tak může být ohroženo, chrání však vaše nervy (a ušní bubínky). Ne vždy je však něco takového možné, protože některé děti potřebují pro své divadlo obecenstvo. Až budete chtít odejít z místnosti, možná budete svědky toho, jak se váš syn za vámi rozběhne a natahujíce za vámi své roztomilé ručičky úplně náhodou zakopne o svojí vlastní nohu a bezvládně se zřítí na koberec. Až uvidíte tu virtuozitu zahraného pádu, bude vám naprosto jasné, že z něj bude fotbalista.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Období smíchu a slzFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V každém případě brzo zjistíte, že ve vašem robátku dřímá nahromaděné množství energie. Z tohoto důvodu je potřeba pravidelně navštěvovat...

Pískoviště

Než jste se stal otcem samoživitelem, měl jste před sebou skvělou kariéru. Snil jste o tom, že vykonáte, vybudujete či vyděláte, a zatím to vypadá tak, že nakrmíte, vykoupete, vyčistíte či vykurýrujete. Například jeden můj kamarád toužil po tom stát se soudcem.

Pokud jste se i vy ocitl v roli otce samoživitele a chtěl byste se stát soudcem, je pro vás pískoviště ideální prostor. Jako jeden z mála otců se zde stanete cosi jako moudrým králem Šalamounem. Děti v tomto věku ještě neumí moc spolupracovat a už vůbec nechápou význam slova moje, tvoje nebo dokonce půjčit. A tady se můžete plně realizovat. Za souhlasného přikyvování maminek, které zde budou tvořit nezávislou porotu, budete klidnit běsnící děti, které se přetahují o bagr, auto, lopatku, kyblík či bábovičku, a pochopitelně budete vydávat moudrá a spravedlivá rozhodnutí. Například: „Karlík si teď bude chvíli hrát s autíčkem, a ty Alenko si zase na oplátku půjčíš jeho motorku."

Získáte si tak obdiv okolostojících maminek, ale přiznejme si to, vymahatelnost práva je u nás na nízké úrovni. Vaše rozsudky budou děti beze zbytku ignorovat.

Kromě pískoviště, klouzaček a prolézačky, patří do života vašeho syna také...

Reklama

Související témata:

Načítám