Hlavní obsah

Jak se vyhnout rakovině i nemocím srdce? 10 nečekaných zásad

Foto: Thinkstock

Dobrá zpráva pro milovníky červeného vína – prodlouží vám životFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký onkolog Dr. David Agus z University of Southern California má jasno v tom, jak předejít vzniku rakoviny a srdečním obtížím, a být tu ve zdraví do vysokého věku. Je to snadné!

Článek

Dopřejte tělu, co potřebuje, ale nezatěžujte ho zbytečně. Pak bude fungovat bez toho, abyste byli nemocní, obézní nebo unavení. Následujících deset zásad, které publikoval v německém Bildu, je prý základ. Takže tady máte preventivní kroky podle doktora Aguse:

1. Zbavte se rychle všech zánětů!

Každý zánět podporuje vznik rakoviny nebo srdečních obtíží, ale i Alzheimerovy choroby. Proto choďte pravidelně k zubaři a udržujte zuby zdravé. Zánět ale mohou způsobit i vysoké podpatky – pokud v nich začnou ženu bolet nohy, měla by je zahodit.

2. Jezte vždy ve stejnou dobu!

Vaše tělo pracuje jako hodinky, a když mu dáte každý den ve stejnou dobu jídlo, pak bude spokojené. Studie dokazují, že lidé, kteří jedí nepravidelně, mají o 80 procent vyšší riziko diabetu.

Foto: Thinkstock

Pravidelný pohyb je lékFoto: Thinkstock

3. Nepřehánějte to se cvičením!

Cvičení je zdravé. Ale nadměrné cvičení ne. Poslouchejte své tělo a dejte na to, když začne pohyb bolet – bolest není nic dobrého pro vaše zdraví.

4. Držte se dál od vitaminových doplňků!

Vitamin A, B nebo C – všichni je jedí, ale kde jsou studie, které by dokázaly jejich vliv na prevenci chorob srdce nebo rakoviny? „Naopak se ptám: je-li vitamin D a C krmivem pro zdravé buňky, nekrmí také i ty rakovinné?" má pochynosti doktor Agus.

5. Dlouhodobé sezení je stejně špatné, jako kouření!

Sedět hodiny je pro váš metabolismus fatální. Zvlášť, pokud se to opakuje každý den. Měli byste proto využít každé příležitosti vstát a projít se – při telefonování, při cestě ke kopírce. Kolegům neposílejte vzkazy mailem, ale dojděte za nimi.

6. Dejte si každý den jeden dětský aspirin!

Dětský aspirin, tedy 75 mg kyseliny acetylsalicylové denně sníží riziko rakoviny o 40 procent, srdečních chorob o 22 procent a mrtvice o 17 procent. Samozřejmě, že existují i vedlejší účinky, jako je například ředění krve. Nicméně faktem je, že to má více výhod než nevýhod.

Foto: Thinkstock

Kupujte jen čerstvou zeleninu, místo ovadlé si raději dejte mrazenouFoto: Thinkstock

7. Než ovadlé, tak raději mrazené!

Než byste si kupovali v supermarketu ovadlou zeleninu a ovoce, kupte raději zmrazené. Ve zmrazených a hlubokozmrazených jsou zachovány vitaminy. Platí to i pro dobře zmrazené ryby, jako je losos nebo sleď.

8. Vyhoďte odšťavňovače a mixéry!

Kolik ovoce se vejde do sklenice? Spousta. Otázka ale je: chce vaše tělo opravdu dostat v jedné sklenici hned deset mrkví najednou? To si nemyslím. Ovocné šťávy jsou kalorické bomby, ze kterých se stykem s kyslíkem ztratilo mnoho živin. Takže jezte raději vše tak, jak je v přírodě.

9. Nejezděte výtahem!

Výtah je nejméně zdravý vynález všech dob. Nepoužívejte ho a choďte po schodech. Dokonce bych šel tak daleko, že bych jízdu výtahem zpoplatnil. A když už jsme u toho, tak i parkoviště by měla být hodně daleko od budov, kde pracujeme.

10. Choďte pravidelně pít červené víno!

Sklenku kvalitního červeného vína si dopřejte s radostí a pětkrát týdně. Červené víno je dobré pro vaše srdce a cévy.

Toužíte po tom, abyste se dožili stovky? Další tipy, jak se doslova projíst k věčnému mládí, najdete v článku 10 potravin, díky kterým omládnete!

Jak si své zdraví udržujete vy? Napište nám své fígle!

Reklama

Načítám