Hlavní obsah

10 potravin, díky kterým omládnete!

Foto: thinkstock

Miska zeleniny několikrát denně je cestou k dlouhověkostiFoto: thinkstock

Reklama

Věk je jen číslovka, která nemusí odpovídat tomu, v jakém stavu je vaše tělo. Jistě znáte dvacetileté starce i sedmdesátileté lidi s duší puberťáka. Jak bojovat proti stárnutí? I těmito 10 potravinami!

Článek

„Pravidelná očista organismu detoxikačními kúrami důsledky nezdravého životního stylu zmírňuje. Mnoho potravin má velmi pozitivní zdravotní a čisticí účinky. Stačí je jen pravidelně jíst, a omládnete,“ říká Hana Lissniková ze Studia Regenerace v Kroměříži.

10 potravin pro omlazení

1. Zázvor– obsahuje velké množství éterických olejů, hořčin a látku, která se svými účinky podobá aspirinu. Ředí krev, posiluje žaludek, má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

2. Kurkuma – nejen skvělé koření, které znáte ze směsi kari, ale také metoda, jak čistit krev. Působí protizánětlivě, pomáhá se zažívacími obtížemi a při jaterních onemocněních. Snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.

3. Česnek – jistě víte o jeho antibakteriální schopnosti, ale snižuje i cholesterol a krevní tlak. Pomáhá z těla vyloučit těžké kovy, posílí imunitu a podle vyznavačů alternativních metod léčby má i schopnost blokovat růst nádorů.

Foto: thinkstock

Česnek rozhodně patří mezi potraviny, které posílí zdraví a vitalituFoto: thinkstock

4. Bílá a černá ředkev – velmi účinně odhleňuje a detoxikuje. Podporuje činnost žlučníku, zažívání a látkovou výměnu. Obsahuje vitamin C, minerály a enzymy. Přidejte ji proto syrovou například do salátu, který i ochutí.

5. Avokádo – měli byste mu přijít na chuť, protože jím můžete mnohdy nahradit máslo – například v pomazánkách. Je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, draslík, vápník, železo a obsahuje i silný antioxidant – vitamin E.

6. Rukola – listová zelenina s výraznou hořkou chutí velmi příznivě působí na zažívání. Obsahuje velké množství vitaminu C, vápník, draslík, zinek, jód a betakaroten, který je ve spojení s vitaminem C velmi silným antioxidantem.

7. Hlíva ústřičná – významně posiluje imunitu a je velmi vhodná i pro diabetiky. Je bohatá na esenciální aminokyseliny. Pomůže s prevencí proti arterioskleróze, srdečním a oběhovým obtížím, vysokému tlaku a dně. Detoxikuje.

8. Naklíčená semínka – můžete použít čočku, mungo, řeřichu, ředkvičku i brokolici. Obsahují hodně enzymů, esenciálních aminokyselin, ale také například až stonásobně vyšší množství vitaminu C než citrusové plody.

Foto: thinkstock

Naklíčená semínka mají blahodárné účinkyFoto: thinkstock

9. Brusinky, borůvky – jsou významným zdrojem vitaminu C, mají tedy silnou antioxidační schopnost. Obsahují flavonoidy, které mají velmi kladný vliv na celý organismus, zvláště ale na stav cév.

10. Kustovnice čínská – jde o červené bobulky, které můžete přidat do jogurtu nebo jen tak chroupat. Obsahují velké množství aminokyselin, podporuje krvetvorbu, posilují ledviny a játra, mají silný omlazující efekt. Regulují cukr v krvi, snižují krevní tlak.

„Pokud chcete bojovat proti stárnutí, měli byste také zbavit své tělo kyselin. Do takového boje nasaďte červenou řepu, sójové výhonky, špenát, rajčata, okurky, čekanku, nebo třeba šípky,“ dodává Hana Lissniková.

„Dlouhověkost podporuje i protizánětlivá strava. Kromě denní konzumace dostatečného množství zeleniny a ovoce pravidelně jezte tuky s převahou omega-3 mastných kyselin, používejte byliny a koření, například pažitku, bazalku, skořici. Omezte příjem jednoduchých cukrů včetně bílé mouky, omezte příjem potenciálně škodlivých látek a chemikálií," říká Mgr. Margit Slimáková, PhD., odborná průvodkyně zdravím a výživou.

Jak často máte na talíři některou z těchto potravin – a jak často ovoce nebo zeleninu obecně? Napište nám do diskuse.

Reklama

Načítám