Hlavní obsah

Jak setřást silvestrovskou opici? Tohle funguje!

Foto: thinkstock

Nenechte letos kocovinu nad vámi vyhrát! Poradíme vám, jak s ní zatočit či jí předejítFoto: thinkstock

Reklama

Jestli nechcete do nového roku vstupovat se žaludkem jako na vodě, třeštící hlavou, tedy s pěknou opicí, poslechněte následující rady. Připravili jsme pro vás návod, jak se vyhnout kocovině.

Článek

Silvestrovskou oslavu musíte pečlivě naplánovat. A tím nemyslíme jen nákup občerstvení a zásob pití. Měli byste se poctivě připravit i na příliv alkoholu do svého těla a udělat všechno pro to, aby se s ním vyrovnalo co nejlépe, a pokud možno bez kocoviny.

Co je kocovina

Abyste se mohli účinně bránit, musíte vědět proti čemu. Nevolnosti spojené s konzumací alkoholu, tedy kocovinu, způsobují toxické látky, které vznikají rozložením alkoholu v těle. Příznaky této otravy organismu se liší podle toho, kolik jste toho vypili, ale i kolik „vydržíte“. Tolerance organismu vůči alkoholu je různá a co jednoho položí, druhému může jen rozvázat jazyk. Závisí to na hmotnosti, pohlaví, věku, množství krve v těle, ale i tom, co jste jedli a co pili.

Alkohol se po cestě žaludkem a střevem dostává do krve a s ní do všech orgánů v těle. Odbourávají ho játra – a tam z něj vzniká toxický acetaldehyd, který způsobuje právě nevolnosti. Teprve po čase se mění na kyselinu octovou, kterou tělo vyloučí.

Alkohol dehydratuje organismus a působí močopudně. Pokud tedy neprokládáte alkohol dostatkem vody, skončíte s pocitem sucha v ústech, bolestí hlavy, žaludeční nevolností. Alkohol má vliv i na vaše hlasivky, víc informací najdete v článku Zaměřeno na hlasivky: Proč alkohol mění váš hlas?. O tom, jak konzumace alkoholu ovlivní sex, si můžete přečíst zde.

Jak kocovině předejít?

Zásadní metodou je omezit množství alkoholu. Ovšem existuje i pár dalších rad, díky kterým byste mohli kocovině předejít:

  • Před plánovanou konzumací si dopřejte trochu tuků. Nemyslíme tím řízek se salátem, stačí zelenina se zálivkou s olivovým olejem. Tuk zabrání vstřebávání alkoholu.
  • Slavte vyspaní a odpočatí.
  • Alkohol zapíjejte dostatkem vody a minerálky.
  • Nemíchejte alkohol a sladkosti, to kocovinu zhoršuje.
  • Vyberte si spíš destiláty než pivo nebo víno, alkohol ideálně nemíchejte. Nejspolehlivější je kocovina po likérech, koktejlech, svařáku a sektu.
  • Nejméně dvě hodiny před konzumací alkoholu dodejte tělu vitamin C, B a vápník, který ochrání žaludek před překyselením.
  • Poslední sklenkou, kterou vypijete, by neměl být alkohol, ale voda – stejně jako první po probuzení.
Foto: thinkstock

Po ránu pomůže sklenice nebo hrnek vodyFoto: thinkstock

Jak zmírnit kocovinu?

Vzbudili jste se s příznaky kocoviny? I pro vás máme několik rad, které by mohly zmírnit příznaky.

  • Po výše zmiňované sklenici vody posnídejte polévku místo silné kávy. Káva by vás odvodnila a překyselila žaludek, kdežto polévka dodá další vodu, vitaminy i minerály, i potřebnou energii.
  • Proti překyselení žaludku funguje i mléko, které neutralizuje. Podobně poslouží i smetanová zmrzlina. Energii a potřebný draslík dodá mléko s medem.
  • Snažte se bolest hlavy zvládnout bez léků, ty jsou pro tělo další zátěží, navíc mohou zhoršit pálení žáhy, pokud na něj trpíte.
  • Skvělým prostředkem proti kocovině je vymačkaná citronová nebo grapefruitová šťáva – ale jen v případě, pokud nemáte problémy se žaludkem.
  • Proti kocovině funguje i zázvor, působí i proti nevolnosti. Zkuste i mátový čaj.
  • Kocovinu pomůže zvládnout i dlouhý spánek, procházka na vzduchu nebo chladnější sprcha.

Přípravky, které pomohou

Pomoci vám mohou i některé přípravky z lékárny. Namátkou jsme vybrali čtyři z nich.

Alcovit

Nápoj obsahuje přírodní minerál, který na sebe naváže alkohol. Podle výrobce dovede snížit obsah alkoholu v krvi až o 0,5 promile. Nejlepší doba pro jeho užití je co nejdříve po oslavě, nebo přímo během konzumace alkoholu. Cena od 169 korun za balení se třemi sáčky.

Chlorella Japan

Obsahuje japonskou sladkovodní řasu Chlorella vulgaris, která je zdrojem esenciálních aminokyselin, chlorofylu, řady minerálů a vitaminů, nenasycených mastných kyselin, karotenoidů a nukleových kyselin. Detoxikuje organismus, regeneruje játra. Cena 405 Kč za 750 tablet.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Alcovit je nápoj, který byste si měli umíchat co nejdříve po party (sníží obsah alkoholu v krvi), chlorella je plná minerálů a vitaminů, pomáhá s trávenímFoto: archiv firem

Suricate eyes

Prevence kocoviny z bylin, vitaminů a minerálů. Má výrazné antioxidační a regenerační účinky. Doporučená denní dávka je dvě kapsle půl hodiny před začátkem konzumace alkoholu. Cena 199 Kč za 10 tablet.

Prevento

Prevento – Prevence proti kocovině obsahuje aktivní uhličitan vápenatý a rostlinný uhlík, který absorbuje jedy. Vstřebává škodlivé látky z alkoholických nápojů, které způsobují kocovinu, bolení hlavy, střevní a žaludeční potíže. Cena 158 Kč za 10 tablet.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tablety Prevento bojují proti bolení hlavy a střevním potížím, Suricate eyes má antioxidační a regenerační účinkyFoto: archiv firem

Máte jinou osvědčenou metodu, jak zvládnout kocovinu? Napište nám o ní.

Reklama

Načítám