Hlavní obsah

Jak si dopřát vitamin C netradičně? Zkuste Yuzu tea

Foto: YUZU s.r.o.

Osvěž se. Zahřej se. Namíchej limonádu, čaj, experimentujFoto: YUZU s.r.o.

Staré japonské přísloví říká, že překonávání překážek je jako vylézt na strom yuzu nahý. Keř yuzu je totiž velice trnitý. Jeho plody vypadají jako citron, mají ale méně šťávy a víc pecek. Bez úpravy se proto téměř nejí. Staří Korejci však přišli na způsob, jak je uchovat a konzumovat.

Článek

Dali tak vznik unikátnímu nápoji Yuzu tea, který má nejen skvělou chuť, ale navíc je plný vitaminu C. Umí také zahřát, takže je ideálním společníkem do sychravého počasí. Zralé yuzu se sklízí na podzim, čerstvé plody ale moc dlouho nevydrží. Asijští farmáři ale umí ovoce zpracovat tak, aby si zachovalo svoji specifickou chuť a zdravé látky – plody yuzu vypeckují, nakrájí a smíchají s medem a cukrem. Aby nepřišlo nic z tohoto vzácného plodu nazmar, zpracovávají ho celý. Na klasický Yuzu tea se zpracovává hlavně kůra s dužinou a šťávou: „Právě to, že se ovoce yuzu zpracovává celé, dává Yuzu tea onu typickou, netradiční, skvělou chuť. V Česku zatím není příliš známé, kdo ho ale ochutná, ten si ho hned zamiluje,“ říká Eliška Hynková ze společnosti Yuzu.

Céčko v mnoha formách

Yuzu tea má mimo skvělou chuť i další výhodu. Je zdrojem vitaminů a antioxidantů – zejména vitaminu C. Šťáva, kůra i semena mají řadu pozitivních účinků, nejen antioxidační, ale také protizánětlivé, protirakovinné či antimikrobiální vlastnosti. Výhodou je, že se z něj dá připravit velké množství receptů: „Z Yuzu tea si namícháte horký nápoj i chlazenou limonádu, můžete ho přidat i do koktejlů. Zařadit se dá ale například i do moučníků či marinád na maso. Můžete s ním experimentovat, jak se vám zlíbí, je to takové doplňovaní vitaminů hravou formou,“ dodává Eliška Hynková.

Foto: YUZU s.r.o.

Jak si dopřát vitamin C netradičním způsobem? Zkuste Yuzu tea Foto: YUZU s.r.o.

Do bábovky i gin toniku

Základním receptem s Yuzu tea je horký nápoj. Možností, jak si ho připravit, je ale spoustu. Použijte ho při pečení do bábovky nebo perníku. Dejte si ho k snídani na francouzský toast nebo vánočku. Přidejte ho do oblíbeného čaje, ledové kávy, limonády, grogu. Namíchejte si ho s ginem a tonikem. Kombinací je mnoho a jedna lepší než druhá. Inspirace na recepty s Yuzu tea najdete tady.

Reklama

Načítám