Hlavní obsah

Jak si vybrat kvalitní máslo?

Reklama

Lahodné chuti másla namazaného na krajíci čerstvého chleba odolá málokdo. Není ale máslo jako máslo.

Článek

Máslo patří mezi základní potraviny. Je jedinečné. Vždyť i všelijaké rostlinné tuky se snaží napodobit jeho lahodnou a jemnou chuť. Věděli jste, že je čerstvé máslo při řadě onemocnění jater a žlučníku často jediným tukem, který pacienti snášejí? Jaké jsou tedy jeho zdravotní benefity? Jak poznáte jeho náhražky? A co byste měli určitě sledovat na jeho obalu? Čtěte web Akademie kvality, kde se na tyto a i další otázky dozvíte odpovědi.

S výběrem kvalitního másla vám pomohou loga značek kvality

Složení másla

Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní a ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Másla vyráběná u nás zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory.

A co sledovat na obalu?

Skvělým pomocníkem pro výběr másla jsou značky kvality nacházející se na obalu, které zaručují, že je daný výrobek opravdu kvalitní. Nejznámějšími jsou Klasa, Regionální potravina či BIO.

Více o másle čtěte na webu Akademie kvality

Druhy másel u nás

Máslo nebo tradiční máslo: Představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až 60 dní. Má smetanově mléčnou chuť a vůni.

Stolní máslo: Je z mrazírenské zásoby másla. Musí být označeno datem výroby a mělo by se spotřebovat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny. Obsahuje menší množství vitaminů.

Solené máslo: V řadě států, nejčastěji severských, je běžným tržním druhem másla. Solení působí nejen na chuť, ale ovlivňuje také obsah vody a tlumí růst mikroorganismů.

Přepuštěné máslo: Vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C. Má mnohem delší trvanlivost i mimo lednici.

Náhražky másla

S jakými se můžete setkat?

• Výrobky, které mají větší podíl vody. Obsahují také tzv. emulgátory – přídatné látky, které zajistí „správnou“ konzistenci.

• Tak zvaná „polotučná másla“ s nižším obsahem mléčného tuku, vyšším obsahem vody a nižšími výživovými hodnotami.

Jak se tyto náhražky označují? Nejčastěji coby máslíčko, raníčko nebo jednotlivá písmena ve slově „máslo“ nahrazují různé symboly, případně výrobek „s máselnou příchutí“.

Mnoho zajímavých receptů, článků a informací, včetně těch, jak poznat kvalitu másla i jiných potravin, si přečtěte na www.akademiekvality.cz.

Klasáček – průvodce kvalitními potravinami

Reklama

Načítám