Hlavní obsah

Jak si zaručeně zkazit vztah 2

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Společné sledování televize vztah neposílíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl - Mýty nás obelhávají již desítky let. Dítě ani upřímnost leckdy vztahu neprospějí, jak již víme z předchozí části. Na jaké předsudky máte ještě zapomenout, abyste se neutopila ve změti nesmyslných rad? Chtějte vědět víc než ostatní!

Článek

Mýtus č. 3: Láska a vztah mají trvat věčně, rozchody znamenají neschopnost

Láska rovná se vášeň, ale vášeň není napořád! Nikomu se nechce neustále odsouvat do pozadí svoje ambice a pohodlí ve prospěch druhého. Většinou už na začátku cítíme, co nám bude v soužití působit problémy, nicméně přes chtěnou slepotu a shovívavost si to nepřipouštíme. Pak, když přijde doba zúčtování, se nesmíme divit. Vztah se přetvoří spíš v přátelství a to je stejně křehké jako každé jiné citové pouto. Partneři se v této fázi dělí na ty, kterým stačí každý večer vysedávat u televize a spávat v jedné posteli bez emocí a doteků jen proto, že se to „tak dělá" nebo že jim to tak z vlastní pohodlnosti vyhovuje, a na ty, které unavuje chladnost citů a hledají východisko.

U první kategorie je docela možné, že dotyční čekají na zázrak. Věří ve zlepšení situace a doufají, že když přečkají to špatné, zničehonic je vyšší moc učiní šťastnými. S přihlédnutím na okolnosti se pohled na současný vztah ještě více zkresluje, když v cestě za rozhodováním stojí děti, obava z pomluv příbuzných a sousedů, pokročilejší věk (strach, zda si ještě někoho najdeme). Setrvávat dál v nevyhovujícím svazku jen proto, že si nechceme přiznat omyl a sundat růžové brýle, je věcí každého. Kdo chce čekat na zázrak, tak ať si čeká, ale život je příliš krátký na stesky a trápení.

Představte si, že slavíte diamantovou svatbu se spoustou příbuzných, kteří vám gratulují k dlouhému svazku. Dlouhý ale neznamená spokojený, a vy víte, když se otočíte zpět, že ani nemáte co slavit. Někdy mezi pátým a desátým rokem jste chtěla ze vztahu třikrát odejít, ale nějak jste se přemluvila. Pesimismus a nedostatečná pozornost z jeho strany vás rozpalovaly do vysokých otáček dalších pár let po tom, nemluvě o naprosté neshodě při výchově dětí. Na co že jste to vlastně tolik let čekala? Na lásku?

Měla nožičky a utekla od vás, což se stává. Když už víte, že vztah nemá budoucnost, ukončete ho s grácií a nedoufejte, že někdy, třeba až děti vyrostou, odmaturují, rozvedou... se něco zlepší. Až zase budete brát ohledy na partnera, protože to má momentálně těžké v práci či se zdravím, uvědomte si, kdo kdy bral ohledy na vás. Láska vyprchá (nevěřte, že ne), a když už vztah nic nedává a spíš bere, přece se nebudete omlouvat za to, že teď chcete jít vlastní cestou! Odvaha se počítá, nesnažte se slepovat něco, co už je dávno rozbité, ovšem pokud to tak ve skutečnosti opravdu cítíte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mladší partner? Co by tomu řekli lidi?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mýtus č. 4: Hledej si sobě rovného

A co když ne? Stejný věk, postavení ani náboženské přesvědčení dvou lidí nezaručí jejich spokojené partnerství. Tak proč se při výběru partnera ochuzovat? Politické názory, majetkové poměry, věkové a národnostní rozdíly, nic z toho nebrání vzniku vztahu, i když většinou na nějakou takovou partnerskou „anomálii" pohlížíme s nedůvěrou. Když si starší žena najde mladšího muže, zlí jazykové začnou pronášet škodolibé pomluvy o výši jejího bankovního konta, ze kterého zcela jistě její nový objev něco má. Nikoho snad nenapadlo, že by mezi takovými páry mohla vládnout opravdová touha a úcta.

Netradiční páry samozřejmě čelí rizikům pro svoji volbu mít za partnera pravý opak sebe. Starší partner může projevovat rodičovské sklony vůči tomu druhému, nesdílet s ním aktivnější způsob života, který si už dávno prožil, movitější zase třeba uštědří na adresu chudšího, že nemá zapomenout, kdo vydělává víc a z jakých poměrů vlastně přišel - možné je všechno. Na těchto párech je ale vidět, že už při výběru protějšku jim v žilách kolovalo dobrodružství a nechtějí se začlenit do klasických manželství. Je hezké mít po boku partnera stejných zálib, vzezření i názorů, ale to pro někoho znamená stereotyp.

Sedmadvacetiletý podnikatel Michal vypráví: „Karolína je bázlivá a já miluji adrenalin. Po koupi silné motorky se mnou týden nemluvila, ale pak jsem ji udolal k jízdě. Baví mě ji seznamovat s tím, co pro ni bylo cizí. A i když jsme v tomhle naprosto odlišní, ve vztahu nám to klape a já ani nevidím důvod, proč by nemělo." Michal se také domnívá, že jeho přítelkyně vztah svým způsobem usměrňuje, zatímco on do něj vnáší atraktivitu. Rozdílné zájmy nám mohou umožnit nahlédnout do jiného světa, poznat nové lidi, zažít dobrodružství. Protiklady se přitahují, partneři se od sebe mohou něco naučit, tak proč tomu odolávat?

Až potkáte člověka, se kterým vám bude dobře i přes nějaké ty rozdíly, vykašlete se na předsudky, že se ženete do neštěstí. Zavřete oči, zamyslete se a nechte si poradit od srdíčka. Německá topmodelka Heidi Klum se také v případě svého životního partnera zpěváka Seala nerozhodovala jen podle jeho vzhledu. Média po celém světě tento pár označují za krásku a zvíře, ale jim to nervy nedráždí. Aby ne, jsou šťastni. Vy se také nenechte ovlivnit názory druhých a jednejte pouze za sebe.

A tím to zdaleka nekončí! Už zítra se dozvíte, zda se máte k bývalému vrátit, i když babička říkala, že je to nesmysl. Taky rozluštíte tajemství lásky rozdělené mezi více partnerů!

Reklama

Související témata:

Načítám