Hlavní obsah

Nerada myjete troubu? Nechte to na ní!

Foto: Siemens

Samočisticí systém ušerří váš časFoto: Siemens

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blýskající se kuchyň je stále chloubou mnohé hospodyně. I když jsou místa, která raději zůstávají zrakům návštěv ukryta. To platí třeba o vnitřku trouby, ta bývá po pár pečeních mastná, zaprskaná a napálená. Přesněji řečeno, může být mastná, pokud totiž dobře nakoupíme, žádné drhnutí už nás nikdy nečeká!

Článek

Speciální chemické prostředky jako troubelín či drana, ale i osvědčená sůl nebo jedlá soda - to jsou pomocníci s jednou z nejnepříjemnějších prací v kuchyni - s mytím vnitřku trouby. Že tuto práci nenávidíme ale vědí i samotní výrobci spotřebičů.

Jak jinak si vysvětlit, že s výjimkou těch nejlevnějších trub jsou všechny ostatní zpravidla vybaveny některým systémem samočištění? Ano, něco takového, co by nám ušetřilo spoustu práce, opravdu existuje!

Ačkoli u různých výrobců objevíme různé obchodní názvy, lze říci, že existují dva základní způsoby, které zajišťují čistý vnitřek trouby - pyrolýza a katalýza. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Foto: Bosch

Trouba vypadá stále jako nováFoto: Bosch

Vše se rozpadne na prach

Pokud si pořídíme trouby s pyrolýzou, ale setkat se můžeme i s označením pyroluxe, perfectclean a podobně, místo drhnutí stěn bude stačit při jejím čištění vymést malou hromádku prachu. Při pyrolýze totiž mačkáme jeden knoflík a vnitřek trouby rozehřejeme až na 500 stupňů Celsia - tomu samozřejmě odpovídá i zabezpečení dvířek, která v žádném případě nejdou otevřít a navíc jsou tak konstruovaná, že se ani při doteku o ně nespálíme. Při takových vysokých teplotách se veškeré nečistoty rozpadnou na prach, který po vychladnutí přístroje jen vymeteme nebo vysajeme.

Mnozí se u tohoto systému bojí dvou věcí - zda nebude při vypalování páchnout celá kuchyň a na kolik peněz přijde vyhřát troubu na takové teploty. Odpovědi na obě otázky jsou ale pozitivní. Při zapnutí tlačítka pro pyrolýzu se totiž uzavřou i veškeré průduchy, proto zápach nejde ven. A vyčistit troubu tímto způsobem přijde zhruba na deset korun. Vzhledem k tomu, že ale takový „úklid" se doporučuje dělat dva- až čtyřikrát za rok, je to částka více než příjemná. A ještě jedno pozitivum tento systém má - pokud v troubě necháme třeba smaltované pekáče, vyčistí se také.

Foto: Siemens

Pořídit si moderní troubu stojí za toFoto: Siemens

Čistíme, ani o tom nevíme

Druhý ze samočisticích systémů je katalýza, v katalozích u spotřebičů objevíme i pojmenování ecoclean, activeclean a podobně. Tyto trouba mají stěny vyrobené ze speciálního pórovitého materiálu, který do sebe natáhne mastnotu a nečistoty podobně jako třeba ubrousek rozlité tekutiny. U tohoto systému nemusíme ale rozehřívat troubu na vysoké teploty, neboť nečistoty při pečení na vysoké teploty - tedy 250 až 300 stupňů - samy zoxidují a promění se na vodní páru a zcela zmizí.

Ale i tento systém má svá ale... Po několika letech - záleží samozřejmě na tom, jak často a co pečeme - přestane katalýza fungovat. Stěny je potom třeba zhruba za dva až pět tisíc korun koupit nové. Někteří se z toho mohou ovšem radovat, pokud si pořídili sice moderní troubu, ale bez tohoto čistění, mohou si katalýzu dovnitř dokoupit dodatečně. A to u pyrolýzy možné není.

Ještě si myslíte, že vyčistit vnitřek trouby je dřina? Omyl, zvládne to každá/ý trouba!

Načítám