Hlavní obsah

Jak souvisí první milování s výběrem partnera pro život? Dost!

Foto: Profimedia

Jaká je souvislost mezi prvním sexem a následnými vztahy? Větší, než byste čekaliFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milování až později? Skvělý tah! Vztahy v dospělosti jsou romantičtější a uspokojivější. A jak se první styk odráží na samotném výběru partnera? Výzkumníci odhalili šokující souvislosti!

Článek

Postoje k prvním pohlavním stykům se v různých společnostech výrazně liší. Podle sexuoložky Jaroslavy Pondělíčkové-Mašlové se tyto rozdílné názory téměř vždy týkají jen dívek. Ale buď jak buď, ve finále „v tom všichni tak nějak jedou stejně“. Minulost totiž dělá budoucnost. Jak to?

Intimní debut jako vodítko

Výzkum sexuálního chování české populace odborníků Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny odhalil, že muži i ženy zahajují pohlavní život přibližně ve stejném věku. První soulož dnes mladí lidé prožívají v průměru kolem 18 let (nejčastěji ve věku 17,8 roků).

Studie, které proběhly v České republice za posledních 20 let, však prokázaly, že přes osm procent dívek a až 12 procent chlapců mělo první pohlavní styk již před 15. rokem života. A přesně tato a podobná fakta zajímají i vědce v zahraničí.

Například klinická psycholožka Paige Harden z Texaské univerzity se rozhodla spojit věk sexuální premiéry s kvalitou pozdějšího života a kritérii, podle kterých si intimní uspěchánci vybírají milence. Na co přišla?

Foto: Profimedia

Lidé s vyšším vzděláním mívají první sex později. Díky tomu prý věnují větší pozornost výběru životního partneraFoto: Profimedia

V hlavní roli větší vybíravost

Výzkumnice podrobila bádání 1659 sourozenců stejného pohlaví. Každý respondent byl přiřazen do příslušné kategorie podle věku (pod 15 let, 15–19 let, starší než 19 let) a musel popsat první zkušenosti s pohlavním stykem.

Jak se dalo očekávat, pozdější načasování milování bylo spojeno s vyšším dosaženým vzděláním, vyššími příjmy a větší vybíravostí, co se týče životních partnerů a nároků na ně.

Totiž, ti jedinci, jejichž sexuální zkušenost proběhla dřív než u těch ostatních, v budoucnu nehledali duchovní souznění s partnerem a ani je příliš nezajímalo manželství a podobná vztahová stabilita. Dá se říct, že jim šlo jen o plytký sex... Co na to vědci?

Ti, co jsou z pohádky

Výzkumníci se domnívají, že tyto výsledky jasně naznačují, že když se spěchá, člověk může na poli sexu a vztahů, kolikrát šitých horkou jehlou, očekávat určité problémy. A vystoupili s teorií.

Paige Harden pro odborný magazín Psychological Science uvedla, že dle její domněnky a úvah kolegů, kteří se na studii podíleli, to vypadá, že „pozdější milenci“ mají určité vlastnosti, které se jim ve vyšším věku hodí. Nejsou tak uspěchaní, vyznávají hlubší hodnoty a nepodléhají sexuální agresivitě, jenže… Je to jenom hypotéza.

Foto: Profimedia

Vzpomínáte na své první milování? Kdy k němu došlo...?Foto: Profimedia

Jsou vztahy složité vždycky?

Prý je potřeba dalších výzkumů na toto téma už jen proto, že předchozí studie stejné psycholožky poskytly důkaz, že ne vždy je dřívější styk spojen s negativními výsledky.

Dokonce se hovořilo o nižší hladině delikventního chování pro ty, kdo laškování objevili poměrně brzy. (Obecně však záleží na rysech osobnosti, struktuře společenského prostředí a biologických vlastnostech.) Takže, co si z toho vybrat?

„Však jsme teprve na začátku toho všeho. Potrvá, než doopravdy pochopíme, jak sexuální zkušenosti dospívajících ovlivňují jejich budoucí vývoj vztahů,“ nastínila odbornice, která není jediná, kdo se o tuto problematiku zajímá.

Alarm pro rodiče

Třeba skupina amerických vědců vedená sociologem, psychologem a výzkumným pracovníkem J. R. Udrym, který svoji práci zahájil již v roce 1960, prokázala, jak se matky dívek, byť nepřímo, podílejí na načasování prvního sexu svých dcer.

Dívky, jejichž matky dosáhly vyššího vzdělání, s pohlavním životem nespěchají. Stejně jako ty, které chodí do kostela nebo mají větší počet sourozenců. Naproti tomu v případech, kdy matka kouřila (projevovala tak svoji extroverzi), její dcera inklinuje k prvním pohlavním zkušenostem dříve. Tak bacha, ať vám pak kvůli tomu domů nepřivede opak sebe sama...

A kdy jste první sex prožili vy? Zanechalo to na vás nějaké stopy?

Související témata:

Načítám