Hlavní obsah

Jak správně kombinovat barvy?

Foto: besthomenews.com

Gwyneth Paltrow umí dokonale sladit barvyFoto: besthomenews.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě to také znáte. Zkoušíte si oblečení a řešíte, zda ladí nebo neladí k sobě. Vybírat vhodné kombinace ovšem nejde jen podle střihů a materiálů. Naopak! Klíčovou roli hraje barevné sladění. Naučte se proto barvy správně kombinovat. Poradíme jak!

Článek

Každý se oblékáme podle svého vkusu, případně podle toho, jak nám partner nebo kamarádka poradí. Každá žena totiž potřebuje občas slyšet ujištění, že to či ono oblečení jí sluší. Většinou se snažíme, aby kombinované oblečení k sobě co nejvíce ladilo po stránce barev.

Jednobarevný únik

Existují však lidé, kteří před "složitostí" barevných kombinací tak trochu utíkají a úmyslně mají v šatníku jen oblečení jedné barvy. „Mně se nejvíce líbí zelená. Je to klidná a neutrální barva, takže se v ní cítím dobře," tvrdí studentka medicíny Nela, která již čtyři roky neoblékla jinou barvu než právě zelenou. Mnoho lidí má podobně v oblibě černou. „Ta barva mě uklidňuje. Je sice taková odtažitá, ale zároveň jednoduchá. A sluší, myslím si, každému," argumentuje zase Petra, která chodí výhradně v černé už sedm let. Jenže pozor!

Pomineme-li neblahý vliv na lidskou psychiku, jaký nošení jedné barvy bezesporu má, je zde riziko i na straně estetiky. Ne vždy se vám totiž povede zkombinovat oblečení jedné barvy v jednom odstínu. Pokud máte sytě černou sukni, k ní sytě černou halenku a sytě černé doplňky, vyhrála jste. Ale jestli je třeba už blůza trochu do šedé (anebo jen sepraná černá) a boty jsou sice černé, ale s modrým leskem, jste úplně mimo! A platí to i u ostatních barev. „Není nic horšího, než pokusit se obléci do jedné barvy, ale třeba v pěti odstínech najednou," říká módní stylistka Martina Koliková.

Foto: splendicity.com

Sandra Bullock se nesnaží šokovat barvamiFoto: splendicity.com

Dvě barvy znamenají eleganci

Snadno se kombinují dvě různé barvy. Zde si můžete doslova vyhrát a přitom vypadat elegantně. „Klasickou dvoubarevnou kombinací zůstává černá plus nějaká další barva. Nikdy by to ale nemělo být tak, že třeba tričko nebo top bude jedné barvy a sukni nebo kalhoty druhé barvy. Kombinace, kdy horní polovina těla je v jedné a dolní polovina těla ve druhé barvě, jsou zastaralé. Když máte třeba bílou sukni a růžové tričko, vezměte si ještě třeba bílou šálu nebo bílý svetr na zip," navrhuje Koliková.

A dvojbarevné kombinace, které se k sobě nejlépe hodí? Třeba zelená a žlutá, oranžová a fialová, modrá a žlutá, červená a bílá, hnědá a žlutá, modrá a bílá či třeba tmavě modrá se světle růžovou. A pochopitelné je, že černá ladí s každou barvou.

Třetí barva jako doplněk

Obléci se do trojbarevné kombinace už vyžaduje trochu více času stráveného před zrcadlem a poněkud delší úvahu. „Vždy by to ale mělo vypadat tak, že jste oblečena v jedné hlavní barvě a další dvě, které spolu navíc výborně ladí, onu hlavní barvu doplňují. Můžete si vyrazit v zelených šatech a k nim si vzít korále z červených a bílých kuliček, nalakovat nehty načerveno a kabelku třeba také v červenobílé barevné kombinaci. Anebo to udělejte naopak, vyberte dvě barvy hlavní a tou třetí je doplňujte. Například si vyrazíte v tmavě modrých riflích, bílomodrém tričku a všechny malinkaté doplňky budete mít červené," navrhuje možnosti Martina Koliková.

Pestrobarevné šaty

V souvislosti s letní sezonou vás možná napadne, že byste si pořídily nějaké exotické hodně barevné šaty. Proč ne. Samotné šaty, zejména jedná-li se o africký vzor, který je letos hodně populární, se zpravidla skládají z minimálně pěti barev. Abyste jejich dominanci nepřekazily, nepřidávejte k nim doplňky v žádném jiném odstínu než jsou ty odstíny, v nichž se barvy na šatech nachází.

Nejlepším řešením mnohdy bývá, doplňky k velmi pestrým šatům vůbec nebrat. I v oblasti kombinování barev totiž mnohdy platí, že méně znamená více.

Reklama

Související témata:

Načítám