Hlavní obsah

Jak správně obléct děti na podzim?

Foto: CRAWLER CZ s.r.o.

Foto: CRAWLER CZ s.r.o.

S příchodem chladnějšího počasí pečlivěji zvažujeme, jak své dítě obléknout. Chceme předejít nachlazení, zároveň nám však záleží na tom, aby se cítilo příjemně a zbytečně se nezpotilo. Stále oblíbenější jsou funkční a přírodní materiály, které zajistí správný tepelný komfort.

Článek

Máte-li doma batole, cupitající hned po probuzení pro botičky, protože už se vidí venku, nebo předškoláka, který se snaží zdolat na hřišti i ty náročnější prolézačky, pak usilujte o to, aby mu oblečení při pohybu poskytovalo stálý tepelný komfort a pocit sucha. Ten nejlépe zajistí více tenčích vrstev z funkčního materiálu. Mezi řadou umělých funkčních vláken mají ty přírodní, jako jsou merino vlna či bambus, podstatný přínos, protože jsou přirozeně antibakteriální a jemné k citlivé dětské pokožce.

Promyšlené vrstvení

Právě spodní vrstva se kůže přímo dotýká, proto by měla být hřejivá, pružná a prodyšná. Jako základní kousky poslouží: rolák nebo body s dlouhým rukávem, tepláky a ponožky. Úkolem druhé vrstvy je získané teplo izolovat a odvést přebytečnou vlhkost. Mikinou nebo svetrem určitě nesáhnete vedle. Ochranu před větrem a deštěm poskytuje kvalitní bunda, která tvoří vrchní a poslední vrstvu.

Při oblékání berte v úvahu, že příliš silnějších vrstev může dítě v pohybu omezovat, a navíc se bude více potit. Když potřebujete dítěti odlehčit, odeberte raději svetr, případně bundu. Kuklu nebo čepici naopak ponechejte, dětskou hlavičkou by zbytečně unikalo významné množství tepla.

Foto: CRAWLER CZ s.r.o.

I ti nejmenší z nás potřebují správné oblečení Foto: CRAWLER CZ s.r.o.

Oblékáme miminko

Zvláště s citem oblékáme kojence do šesti měsíců věku, jehož tělíčko ještě nemá vyvinutou termoregulaci a neumí se potit. Je proto velmi náchylné k přehřátí, ale i prochladnutí. Jak se cítí, raději kontrolujeme sáhnutím na zátylek a šíji. Spolehlivě tak poznáme, zda vrstvu přidat, či ubrat. Vhodným oblečením miminka do kočárku s fusakem je body v kombinaci s polodupačkami a teplejším overalem navrch. Hlavičku chráníme čepičkou či kuklou.

Patříte mezi nosící maminky?

Pokud vyrážíte na procházku s dítětem v šátku či nosítku, mějte na paměti, že se při pohybu budete vzájemně zahřívat. Dítěti postačí body s dlouhým rukávem, nohy zateplí návleky a capáčky. Hlavu a krk před větrem ochrání tenčí kukla, případně čepice a nákrčník. Přes vás oba už navlékněte pouze mikinu nebo bundu s vsadkou pro nošení.

Foto: CRAWLER CZ s.r.o.

Jako nosící maminka jistě oceníte přírodní funkční materiály Foto: CRAWLER CZ s.r.o.

Nezapomínejte, že ani nejlepší rádce nezná vaše dítě a jeho nároky na tepelný komfort tak jako vy. Pokud máte zimomřivé dítě nebo bydlíte na horách, volte funkční oblečení vyšší gramáže. Naopak je-li vašemu dítěti teplo i nalehko, tenčí materiál mu v městských podmínkách postačí.

Oblečení firmy CRAWLER z merino vlny si maminky oblíbily, protože udržuje správný tepelný komfort a hřeje i mokré. Navíc se jedná o kvalitní rostoucí oblečení se známkou kvality Woolmark, které vydrží nejednu sezonu.

Načítám