Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Kam zmizeli praví muži?

Foto: thinkstock

Kde najít opravdové chlapy? Ptá se Josef HausmannFoto: thinkstock

Reklama

Zeptala se mě tuhle čtenářka, kdeže jsou ta chlapiska, co o nich píšu – rváči, naháněči žen s tahem na branku, podnikatelé expedic, lovci, co jsou kořením plesů, lezci, kajakáři, šoumeni a lvi salonů.

Článek

Ženám prý také chybí zábavní a nápadití partneři, vypravěči, starači a ochránci, pečující otcové a budovatelé domovů. Lékaři, kteří hrají na klavír a citují Ovidia, podnikatelé investující do cest a koníčků, muzikanti s citlivou duší i věční kluci honící se za výkony.

Všude je prý kolem šeď průměrných uprděných občánků nevidících za špičkou nosu nic než problémy v práci, fotbal a médii podstrčená témata. V lepším případě zbohatlí prázdní nabobové bez grácie a noblesy z trojúhelníku office – golf – vilka s manekýnou v satelitním městě. Kde jsou ty salony a kde jsou „ti praví“? Nuže – pomalu vymírají, a dorost prakticky žádný. Důvody jsou smutné a těžko řešitelné:

1. Nemají kde vyrůstat. Plácky, kde si kluci hrávali na indiány a Rychlé šípy, jsou opuštěné stejně jako regulérní sportoviště. V rodinách bývali organizátory jejich aktivního života otcové, jimž je již ale pomalu odzváněno. Dnes tráví kluci volný čas s konzolí Star Wars. Na strom by vylezl málokdo.

2. Nemají vzory, lépe řečeno média jim servírují pavzory. Od dob Foglarovek a Vinnetoua kluci nedostali následování hodný příklad chlapa. Pokleslé celebrity raději nejmenovaných typů jsou přece důkazem, že to jde i bez znalostí, poctivosti a odříkání.

3. Doba nepřeje univerzalitě a antickým osobnostem. Hlavním cílem je večer mít víc peněz než ráno. Koho chce dnes slušný kluk ohromit přednesem Beethovenovy sonáty? Zatímco ji bude hrát, synové zbohatlíků si rozeberou holky a zmizí s nimi.

4. Orwellovsky překroucené slovo „úspěch“–dnes znamená „prachy“. Úspěšný muzikant nebo sportovec není nikdy okresního formátu – to by neměl peníze. Musí hrát buď v obrovské sportovní aréně, nebo za Spartu. Úspěšný lékař, spisovatel nebo učitel se v českých poměrech vůbec nevyskytuje. Úspěšný politik ano.

5. Feministické zesměšňování zastánců klasických hodnot, tzv. „starých konzerv“. Chcete vést svého syna k vážnějším zájmům, občas mu jednu střihnete, když ho nachytáte při kouření nebo mu místo mytí nádobí dáte štípat dříví? Tak to jste macho, genderový troglodyt, a my vás sledujeme, nekoledujete-li si o kauzu domácího násilí.

6. Zbabělý útěk před realitou k internetu. Kluci už neloví (v dopravních prostředcích, jídelnách, na ulicích) a na zábavách už netančí s cílem doprovodit dívku domů. Nějak to nemají zapotřebí – na internetu je ke spatření tolik krásných žen…

7. Útěk do skleníku jistoty polovážných monogamních vztahů už od střední školy. Tím zmizel z veřejnosti sexuální náboj, který tam svobodní automaticky zavlekli. Před dvěma třemi desítkami let drtivá většina vysokoškoláků neměla vážný vztah. Nebyl na to čas, studia, sport a aktivní koníčky byly přednější. Zato na taneční zábavy mohly chodit i holky bez tanečníků.

My chlapi děláme většinu svých aktivit za účelem eliminace konkurence v boji o ženy. Dříve bylo více žen, které ocenily sportovní výkony, zajímavé koníčky i tu Beethovenovu sonátu, a mužům se tedy vyplácelo kultivovat tělo i ducha. Dnes – soudě tak z toho, co se přestalo provozovat, protože se to nevyplácelo – zaujmou jenom prachy.

Škoda. V příští generaci to bude ještě horší.

Reklama

Načítám