Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Nevěrná je žena, ne její milenec!

Foto: Thinkstock

Muži to mají v genechFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro vysvětlení mužské žárlivosti sáhněme pro příklad k našim dávným prapředkům do paleolitické jeskyně. Lovci vyrážejí za kořistí, na kterou netrpělivě čekají jejich ženy, děti i celý kmen. Mezi nimi je i Chrd a Brd, Chrd je na tu svou žárlivý, Brd tuto vlastnost nezdědil.

Článek

Jen co lovci zmizí za obzorem, z rohu jeskyně, kde celý kmen táboří, se vztyčí muž, který ještě před chvílí tvrdil, že je zraněn a nemůže jít s ostatními na lov, a začne dělat oběma slaměným vdovám milostné návrhy. Ví moc dobře (lidstvo v tu dobu již existuje několik tisíc let), že úděl muže je za sex zaplatit, a je na tuto okolnost připraven.

Rozprostře před ženami ozdoby uší vyrobené z nefalšované kosti z mamuta, které potají vyráběl během předstírané choroby, zatímco se ostatní muži starali o obživu. Obě ženy, místo aby měly pro parazitujícího zašíváka jen slova opovržení, jsou z těchto neodolatelných cetek úplně mimo. Taková nádhera! Jak by jim to slušelo a jak by jim to ostatní nány záviděly!

Prašivka hajzlík jim dá na srozuměnou, že prý za sex budou náušnice jejich. Jestli jde jen o to, pomyslí si obě oslovené, s tím nemáme problém. Ale tu si žena žárlivého Chrda uvědomí, co se bude dít, až se ten její vrátí z lovu a uvidí ji v náušnicích. Jistě mu dojde, jak k nim přišla, a přizabije ji i s cetkařem. Za to jí ty náušnice nestojí.

To paní Brdová tenhle problém nemá, její nežárlivý manžel takto přemýšlet nebude. Za náušnice tedy cetkařovi vyhoví, možná za další tretky i opakovaně, a stane se, že s ním otěhotní. Na rozdíl od žárlivého Chrda, který bude vychovávat vlastní potomstvo, bude nežárlivý Brd investovat do kukaččích mláďat. Geny nežárlivých mužů tak postupně vymřou, neboť se nenarodí nežárlivé potomstvo. Přednostně se budou prosazovat geny žárlivců a – my muži za to dnes zkrátka nemůžeme – proutníků.

V dnešní době téměř univerzálně rozšířené antikoncepce je mužská žárlivost přežitkem, který ovšem v našich genech nadále přežívá. Lze jej samozřejmě rozumově potlačit a dnešní žárlivec je v podstatě blbec, kterému nic nehrozí – snad jenom nabourání vlastního ega. Navíc by jako genetický potomek dávných praproutníků měl vědět, že pokud ho někdo podvedl, je to jeho žena – nikoli její milenec (pokud to ovšem není jeho kamarád). Milenec to – puzen zděděnou vlastností po pradávných svůdcích – pouze zkouší všude, kde to jde.

Když už chce tedy žárlivec někomu nařezat, tak tedy viníkovi – ženě. Milenec je v tom nevinně. Paradoxně to však bývá on, kdo to schytá, a ženě bývá odpuštěno. Taková nespravedlnost!

Reklama

Související témata:

Načítám