Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Pořád mě napomíná, i když je sám nepořádník!

Foto: Profimedia

Taky vám dělá doma nepořádek, a pak vás ještě napomíná? Anna se ptala, co s tím, Josefa Hausmanna. A ten přichází s vysvětlením!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenářka Anna je roztrpčená tím, že ačkoli její manžel nemá žádný vztah k uklízení, ji pořád napomíná, když je někde jiný systém, než si on představuje. Je vůbec normální?

Článek

Čtenářka Anna se zoufale ptá našeho chlapa, jestli je podle něj v pořádku, když jí manžel do všeho pořád mluví a napomíná ji kvůli prkotinám, ale před vlastním prahem si nezamete.

„Je mi 45 a jsme spolu s mužem15 let. Můj manžel není žádný milovník úklidu – musím ho nutit, aby mi vůbec někdy s něčím pomohl, a pravidelně po něm sbírám poházené věci. Proto mě tak vytáčí, když mi zrovna on mluví do organizace kuchyně – jakmile nejsou hrnce srovnané do sebe, je zle. To samé skleničky a hrnky. Vše musí být pečlivě uložené tak, jak si on představuje. Přitom do mytí nádobí se pouští svátečně. Je to normální, aby mi chlap kecal do toho, co mám kam dávat, když si sám ani nezvedne ponožky ze země?"

Vážená Anno, my muži jsme obecně bordeláři – nesouce na svých bedrech tíži veškerého pokroku (i zkázy), nemůžeme se zabývat prkotinkami. Veškeré ozdůbky, sloužící k takzvané útulnosti domova (jakápak útulnost, když na mě žena křičí kvůli převržené vázičce a polité dečce), jako právě dečky, záclonky, keramické ozdůbky, vázičky, kytičky atd. se pořizují výhradně kvůli ženám. Ani ty obligátní sedací soupravy a obývákové stěny nebyly vynalezeny kvůli mužům. Nám by stačil spacák v rohu místnosti a polička na knihy, eventuálně lednička na lahváče.

Jsou i muži pedantštější, kteří vyžadují hezké zařízení a úzkostlivý pořádek. To ovšem evidentně není případ vašeho muže – podle vás bordeláře.

Důvod, proč vám kecá do (ne)pořádku v kuchyni, je ten, že ho štve vaše mentorování o pořádku a dělání z něj nedospělého haranta, který si po sobě neumí uklidit, a on v sebeobraně hledá možnosti, kde při podobném prohřešku nachytá vás – podle hesla „Sama máš bordel v kuchyni, a mně budeš nadávat kvůli ponožkám“.

Podvědomě předpokládá, že vy, preventivně sepsutá kvůli bordelu v kuchyni, pak dáte pokoj s jeho pohozenými ponožkami. Uměle vám tedy dává máslo na hlavu, abyste mlčela (mužskou logikou nechápaje, že žena nemlčí ani s máslem na hlavě). Zkuste ho necepovat kvůli jeho „bordelářství“, které on stejně nevidí, a shledáte, že výměnou budete mít klid v kuchyni. Samozřejmě ne hned, ale až on po čase pozná, že preventivních výpadů již není třeba.

Pochybuji však, že je žena schopna přejít kolem pohozených ponožek bez nadávání, lání a výčitek, jak se nešťastnice špatně vdala.

Reklama

Související témata:

Načítám