Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč ženy nemilují údržbáře?

Foto: Isifa

Čím úspěšnější je žena, tím méně na ni čeká potenciálních partnerůFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je logickou a (vím, že už jsem s tím protivný) evolučně vyvinutou, a tudíž geneticky zakódovanou vlastností ženy, že prahne po takovém muži, který požívá vyšší společenský status, než má sama. Zdůvodnění jejího postoje je zřejmé – vyšší postavení = lepší zaopatřovatel.

Článek

Tato vlastnost je u žen tak hluboce zakořeněná, že i ty, které díky vlastnímu ohromnému majetku žádného zaopatřovatele nepotřebují (například slavné celebrity), si vždy vybírají muže se statusem co nejtřpytivějším (režiséři, rejdaři, miliardáři), přestože by si klidně mohly vzít bez újmy na životním standardu třeba nějakého údržbáře (chraň Bůh, abych si myslel, že údržbář je něco méně než bohatý nabob nebo politik).

Ve společenské pyramidě připadá proto nejvíce potenciálních ženichů v úvahu pro ženy z nejnižší vrstvy této pyramidy. Uklízečka samozřejmě neodmítne executive managera, ale neopovrhne ani údržbářem. To taková advokátka už možná ano. Po bambilionářích ve špičce této pyramidy je nejvyšší poptávka – chtějí je ženy všech stupňů kariérního žebříčku.

Čím výše tedy žena po pomyslných stupních kariéry vystoupá, tím více mužů pro ni přestává přicházet v úvahu jako potenciálních manželů. A o ty „prince“ ze špičky, kteří ještě v hledáčku takto „úspěšných“ žen zbývají, zuří mezi ženami, zbylými na ocet, nelítostná bitva. Navíc jsou většinou zadaní.

Nepřekvapí proto rozšířený jev, který je dnes ke spatření na mnohých pracovištích. Kohorty ambiciózních, sebevědomých, vysportovaných, leč jaksi neprovdaných žen na pozicích managerek, právniček, vedoucích oddělení či šéfek kateder čekají na to, až se jediní jich hodní muži (ony by řekly: jediní pořádní mužští) rozvedou a nechají se ulovit v druhém kole.

Pochopitelně jsou ochotny napomoci rozvratu manželství vyhlédnutého hejla všemi prostředky – tu jakoby náhodou zapomenutou kabelkou v jeho autě, jindy „nelíčenou“ spoluúčastí na jeho problémech a podobně. Že je ve stejném domě či podniku v nižších patrech spousta svobodných referentů, údržbářů a jiných (pomilování)hodných jinochů, už tyhle dámy nevidí. Muži z nižších pater pyramidy jsou pro ně totiž neviditelní. Přitom by je nosili na rukou a snášeli jim modré z nebe – na rozdíl od vyhlédnutých „princů“. Všimněme si, že věk „prince“ zde velkou roli nehraje.

Tu a tam je tedy možno v tramvaji vyslechnout rozhovor dvou ambiciózních mladých žen kolem třicítky:

„Také je u vás rybník vylovený?“

„Jo, holka, také. Budeme si holt muset počkat, až se v něm objeví něco nového."

Reklama

Načítám