Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Radši přidělá poličku sousedce než doma

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Manžel paní Nely (41) je velmi šikovný a přátelský. Ale k okolí. Když ona potřebuje s něčím pomoct, tak on takovou ochotu neprojevuje, a to ji trápí. Co na to náš chlap Josef Hausmann?

Článek

Paní Nelu trápí, že se její manžel realizuje raději jinde než doma, pomáhá ve svém okolí, rád poradí, ale domovu jako by se vyhýbal. Proto na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz poslala tento mail:

Pane Hausmanne,

ráda bych se vás zeptala na jednu věc, která mě hodně na mém manželovi mrzí. On prostě neumí říct ne, tedy nikomu cizímu, zejména cizím ženám, i když ne vždy. Přiznám se, že na to žárlím a také mě to dost štve. Kdykoliv ho totiž někdo požádá o radu, pomoc s čímkoli, on ihned skočí a hned radí, pomáhá... Takže to ve výsledku vypadá tak, že je často pryč z domova, protože tu někdo něco potřebuje, tu je stále na mobilu, protože ten a ta něco potřebuje poradit, na dovolené se většinu času věnuje cizím lidem, se kterými si povídá o tom, kde co je a tak dále. Ale když ho požádám o něco doma já, přes den mu napíšu (když je v práci) zprávu, na kterou potřebuji odpovědět, tak mi buď vůbec nereaguje, nebo tak, že nemá čas....

A mě to opravdu mrzí a štve zároveň, protože se snažím být milá, s některými věcmi být hodně trpělivá, tím myslím, že na nějaké věci doma čekám i řadu měsíců či dokonce let, ale třeba příbuzná má přidělanou poličku hned. Proč to takhle má? Děkuji vám moc za názor.

Nela

Vážená paní Nelo,

proč to takhle váš manžel má, nemohu z vašich řádků usoudit, a uvedu jen několik domněnek. Když je někdo rozený dobrák, tak je dobrák stále a všude – tedy i doma. To, že svým dobráctvím zahrnuje všechny, jen ne vás, by naznačovalo, že celá ta jeho vstřícnost je vlastně útěk před vámi a domácností. To se nespokojeným mužům stává. Někteří prchají do hospody, jiní na moře, další za cizí ženou do cizí domácnosti... Nepíšete nic o milostném životě. Jestli s vámi spí dvakrát denně, pak by bylo divné, kdyby na požádání neslepil poličku. Jestli s vámi nespí, jak je rok dlouhý, měla byste řešit, kde je zakopán pes. Sama se zmiňujete, že i na dovolené se raději baví s cizími lidmi než s vámi.

Někteří muži jsou k ženám suroví, jiní jsou notoričtí nevěrníci, někteří se stali ochlasty, jiní gamblery... Ještě jste tak špatně nedopadla. Jestli ale chcete situaci zlepšit, musíte začít u sebe. (Shodit deset kilo?) Chlap totiž většinu věcí doma nedělá pro domácnost samotnou, ale pro ženu. Píšete, že ale v jeho případě to ani nemusí být žena jeho. Vy ho zřejmě dostatečně nemotivujete, aby mu to stálo za to – polička i obletování na dovolené. Vsadil bych se, že před lety se vám a domácnosti takhle nevyhýbal.

Další důvod, proč se muž vyhýbá práci doma, je fakt, že manželka zpravidla nedostatečně projevuje svému muži obdiv a vděk. Tento ženský rys je evolučně dán – lépe se přežívalo těm ženám, které své zavázané protějšky dovedly přimět k vyššímu pracovnímu výkonu, čehož dosahovaly projevy nespokojenosti a kritikou jeho počinů. Já vím, že si říkáte, že on vám také nelíbá ruce za každou vypranou fusekli. No tak si to říkejte dál, ale neptejte se pak, proč jde raději přidělat poličku tam, kde mu ty ruce políbí.

Reklama

Související témata:

Načítám