Hlavní obsah

Jak voní vaše auto?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vůně může ovlivnit vaše chováníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina z nás si to vůbec neuvědomuje, ale nesprávná vůně ve voze může způsobit únavu, ospalost, netečnost nebo naopak předrážděnost a přecitlivělost na vnější vlivy. A - může být jednou z příčin nehod! Pojďme se na to podívat blíž.

Článek

Máme na to studii!

Správně zvolená vůně pomáhá v soustředění, při předvídání potíží a naladí vás smířlivěji při posuzování chyb ostatních účastníků silničního provozu. Na toto téma dokonce vznikla samostatná studie na Jezuitské univerzitě ve Wheelingu v americké West Virginii, kterou ještě rozvedla britská automobilová nadace RAC Foundation. "Je neuvěřitelné, v jaké míře pachy ovlivňují řidičovo chování a pocity," prohlásila Sue Nicholsonová z RAC Foundation. „Čich je velice silný smysl a může způsobit i nedostatek soustředění nebo přecitlivělost na podráždění během jízdy, a tím přispívat k nebezpečným situacím na cestách."

Kterým vůním bychom se tedy měli za volantem vyhýbat a na které bychom se měli zaměřit, až si budeme příště vybírat osvěžovač do auta?

Nevhodní spolujezdci

Za volant rozhodně nepatří heřmánek, jasmín a levandule; tyto byliny jsou využívány při léčbě nespavosti a mohly by řidiče ukolébat do polospánku - potíž je v tom, že jsou obsaženy téměř ve všech květinových osvěžovačích. Nepříznivě také působí vůně čerstvého chleba, pečiva a vůbec pachy provázející potraviny; řidiči se v jejich přítomnosti soustředí spíše na svůj žaludek a mohou tudíž přispívat k podrážděnosti a spěchu.

Vůně čerstvě posekané trávy, borovic a lučních květin - ty zase odvádějí pozornost k příjemnějším činnostem, než je jízda po ucpané dálnici, nemluvě o jejich vlivu na osoby trpící alergií na pyly. Nedoporučují se ani příliš ostré parfémy a vody po holení.

Přátelé za volantem

Na druhou stranu bylo zjištěno, že mnoho vůní má na řízení příznivý vliv. V čele se umístila máta peprná a skořice, které údajně zlepšují soustředěnost a podporují benevolenci vůči řidičům okolních vozidel. Kromě nich se ještě osvědčily vůně citronu a kávy: obě prý dokážou „vyčistit hlavu" a řidiči se při nich soustředili úplně nejlépe. Jen o něco pozadu se umístila vůně moře, která podporuje hluboké dýchání a díky němu uvolňuje svalstvo, zmírňuje stres a uklidňuje.

A jak si stojí oblíbená vanilka? Typická vůně vanilky má příznivý vliv na srdce a dobrou náladu. Určitě neprohloupíte, ani když si koupíte kokosovou vůni. Jeho aroma totiž působí na zažívací systém a má blahodárný vliv na srdce. Podporuje imunitní systém, a tím vás ochraňuje před stresem na silnicích.

Pokud si však chcete pořídit do auta klasické stromečky s chemickou vůní, s klidem sáhněte po té, která je vám příjemná. Chemické vůně nemají žádné blahodárné ani negativní účinky.

Každopádně platí, že nic se nemá přehánět, protože z velkého množství, byť příznivé vůně, můžete být pěkně podrážděni!

Související témata:

Načítám