Hlavní obsah
3,1
(82)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jestli znáte vůni čerstvě upečených skořicových šneků, pak vám asi nemusíme nic vysvětlovat, ale pokud jste tuhle vláčnou kynutou dobrotu ještě nezkoušeli, je ten správný čas, než zase přijde období ovocných koláčů. Tentokrát jsme přidali i kakao, voňavý pomeranč a trochu červené řepy, který rolkám dodá krásně růžovou barvu.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 125 ml podmáslí
  • 1 balení sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 600 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 1 ks červené řepy
  • 60 g másla
  • 1 ks pomeranče
Náplň
  • 160 g másla
  • 40 g kakaa
  • 180 g hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Řepu nejraději používáme hotovou předvařenou neochucenou (v obchodě najdete u zeleniny, zatavenou ve fólii), zbytek pak můžete použít do pomazánky, pohankových lívanců  nebo zdravého kakaového koláče. Také ji ale můžete syrovou asi hodinu vařit doměkka.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny by měly mít pokojovou teplotuFoto: Eva Malúšová

02.

Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí. Jednu větší řepu spolu s rozpuštěným máslem rozmixujte dohladka.

Foto: Eva Malúšová

Sušené droždí má tu výhodu, že nemusíte dělat kvásek. A předvařená řepa vás zase zbaví nutnosti dlouhého vařeníFoto: Eva Malúšová

03.

V míse pak smíchejte mouku, sůl, vejce a pomerančovou kůru. 

Foto: Eva Malúšová

Z pořádně vydrhnutého (a nejlépe bio) pomeranče ostrouhejte jen oranžovou část kůry, bílá je hořkáFoto: Eva Malúšová

04.

Přidejte podmáslí a řepné máslo a rukama nebo v robotu s hnětacími háky pak těsto 10 minut hněťte. Díky tomu se s ním pak bude lépe pracovat, tak nešvindlujte!

Foto: Eva Malúšová

Jestli máte kuchyňského robota, nebojte se ho na těsto použít. Ale vystačíte si i s rukamaFoto: Eva Malúšová

05.

Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout (třeba lehce vyhřáté a vypnuté troubě). Mezitím smíchejte suroviny na náplň a nechte trochu ztuhnout.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co těsto kyne, už jen smícháte 4 ingredience na náplňFoto: Eva Malúšová

06.

Vykynuté těsto pak vyválejte na asi 5 mm tlustý obdélník, směsí ho potřete a pevně zarolujte.

Foto: Eva Malúšová

Poté rozválejte, potřete skořicovo-kakaovým máslem a srolujteFoto: Eva Malúšová

07.

Ostrým nožem krájejte na 1 až 3 cm tlusté šneky – čím vyšší kolečka budou, tím budou měkčí. Skládejte je do pečicím papírem vyložených koláčových forem nebo s dostatečným odstupem do pekáčku a nechte ještě 30 až 60 minut kynout. Poté pečte asi 25 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Podle toho, jak chcete mít rolky vysoké, těsto pokrájejteFoto: Eva Malúšová

08.

Vychladlé rolky můžete ještě ozdobit polevou z několika lžic moučkového cukru s pár kapkami řepné a lžící citronové šťávy (přebije řepnou chuť).

Foto: Eva Malúšová

Na závěr můžete šneky pocákat cukrovou polevouFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ale nejlepší jsou stejně jen tak, a ještě teplé z trouby!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Šneky pečte v koláčových formách, ale klidně můžete použít klasický obdélníkový plech.Foto: Eva Malúšová

Zbytkem sterilované řepy z balíčku hravě obarvíte i domácí sushi, bezlepkové jednohubky bliny nebo tyhle skvělé palačinky.

Reklama

Načítám