Hlavní obsah

Růžoví skořicoví šneci s podmáslím

Hodnocení:
(66)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Jestli znáte vůni čerstvě upečených skořicových šneků, pak vám asi nemusím nic vysvětlovat, ale pokud jste tuhle vláčnou kynutou dobrotu ještě nezkoušeli, je ten správný čas, než zase přijde období ovocných koláčů. Já tentokrát přidala i kakao, voňavý pomeranč a trochu červené řepy, který rolkám dodá krásně růžovou barvu.

Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Na těsto
  • 125 ml podmáslí
  • 1 balení sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 600 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 vařená červená řepa
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 pomeranč
Na náplň
  • 160 g rozpuštěného másla
  • 40 g holandského kakaa
  • 180 g hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Řepu nejraději používám hotovou předvařenou neochucenou (v obchodě najdete u zeleniny, zatavenou ve fólii), zbytek pak použiji do pomazánky, pohankových lívanců  nebo zdravého kakaového koláče. Také ji ale můžete syrovou asi hodinu vařit doměkka.

Foto: Eva Malúšová

Suroviny by měly mít pokojovou teplotu

Krok 2: Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí. Jednu větší řepu spolu s rozpuštěným máslem rozmixujte dohladka.

Foto: Eva Malúšová

Sušené droždí má tu výhodu, že nemusíte dělat kvásek. A předvařená řepa vás zase zbaví nutnosti dlouhého vaření

Krok 3: V míse pak smíchejte mouku, sůl, vejce a pomerančovou kůru. 

Foto: Eva Malúšová

Z pořádně vydrhnutého (a nejlépe bio) pomeranče ostrouhejte jen oranžovou část kůry, bílá je hořká

Krok 4: Přidejte podmáslí a řepné máslo a rukama nebo v robotu s hnětacími háky pak těsto 10 minut hněťte. Díky tomu se s ním pak bude lépe pracovat, tak nešvindlujte!

Foto: Eva Malúšová

Jestli máte kuchyňského robota, nebojte se ho na těsto použít. Ale vystačíte si i s rukama

Krok 5: Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout (třeba lehce vyhřáté a vypnuté troubě). Mezitím smíchejte suroviny na náplň a nechte trochu ztuhnout.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co těsto kyne, už jen smícháte 4 ingredience na náplň

Krok 6: Vykynuté těsto pak vyválejte na asi 5 mm tlustý obdélník, směsí ho potřete a pevně zarolujte.

Foto: Eva Malúšová

Poté rozválejte, potřete skořicovo-kakaovým máslem a srolujte

Krok 7: Ostrým nožem krájejte na 1 až 3 cm tlusté šneky – čím vyšší kolečka budou, tím budou měkčí. Skládejte je do pečicím papírem vyložených koláčových forem nebo s dostatečným odstupem do pekáčku a nechte ještě 30 až 60 minut kynout. Poté pečte asi 25 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Podle toho, jak chcete mít rolky vysoké, těsto pokrájejte

Krok 8: Vychladlé rolky můžete ještě ozdobit polevou z několika lžic moučkového cukru s pár kapkami řepné a lžící citronové šťávy (přebije řepnou chuť).

Foto: Eva Malúšová

Na závěr můžete šneky pocákat cukrovou polevou

Foto: Eva Malúšová

Ale nejlepší jsou stejně jen tak, a ještě teplé z trouby!

Foto: Eva Malúšová

Já jsem šneky pekla v koláčových formách, ale klidně použijte klasický obdélníkový plech

Zbytkem sterilované řepy z balíčku hravě obarvíte i domácí sushi, bezlepkové jednohubky bliny nebo tyhle skvělé palačinky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek