Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Milujete skořicové šneky? Vyzkoušejte výbornou variantu, která tohle oblíbené pečivo obohatí chuťově – a především vzhledově. Díky červené řepě v těstě totiž vytvoříte krásné a přirozeně růžové moučníky.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 1 ks červené řepy
  • 600 g hladké mouky
    1
  • 125 ml podmáslí
    1
  • 1 balení sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
    3
  • 60 g másla
    7
  • 1 špetka soli
  • 1 ks pomeranče
Náplň
  • 160 g másla
    7
  • 40 g kakaa
  • 180 g hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Kynuté skořicové šneky mají rádi snad všichni. A když do těsta přidáte i jednu červenou řepu a obarvíte ho na nevšedně růžovou, zaujmete i ty, kdo tomuto pečivu ještě nedali šanci. Řepu klidně použijte předvařenou – koupíte ji zatavenou ve fólii. Většinou jsou balené po dvou, tak tu druhou můžete použít do pomazánky, pohankových lívanců nebo zdravého kakaového koláče.

Postup

01.

Z chladničky vyndejte vajíčka: na přípravu kynutého těsta by měla mít pokojovou teplotu. Řepu kupte předvařenou, nebo ji uvařte. Jednu větší bulvu pak rozmixujte dohladka s rozpuštěným máslem.

Z pořádně vydrhnutého (nejlépe bio) pomeranče ostrouhejte jen oranžovou část kůry (bílá je hořká) a dejte ji zatím stranou.

Koláčové formy nebo pekáček vyložte pečicím papírem.

Tip: Jak uvařit červenou řepu? Omyjte ji, vložte do studené vody a uvařte doměkka. Trvá to asi 45–60 minut, měkkost zkoušejte vidličkou. Vodu slijte a řepu zalijte proudem studené vody. V ní ji nechte vychladnout: loupání půjde hravě prsty.

02.

Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí. V jiné míse smíchejte mouku, sůl, vejce a pomerančovou kůru. Přidejte podmáslovou směs a řepné máslo a rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut zadělávejte. Mísu s hotovým těstem přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu v teple kynout (třeba v lehce vyhřáté a vypnuté troubě).

03.

Zatímco těsto kyne, připravte kakaovou náplň se skořicí. Všechny uvedené suroviny smíchejte a nechte trochu ztuhnout.

04.

Vykynuté těsto vyválejte na asi půl centimetru silný plát, potřete ho náplní a pevně zarolujte. Ostrým nožem krájejte na 1 až 3 cm tlusté šneky: čím silnější rolky budou, tím budou měkčí. S dostatečným odstupem je skládejte do připravených forem.

05.

Ve formě nechte šneky ještě 30 až 60 minut kynout. Poté je vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.

Tip: Vychladlé rolky můžete ještě ozdobit cukrovou polevou.

Fotonávod krok za krokem

Energetická hodnota celkem pro: 23 cm průměr formy
Energie22 720,16 kJ
Bílkoviny103,2 g
Tuky204,64 g
Sacharidy780,06 g
Sůl2,13 g
SAFA99,44 g
Vláknina42,54 g
Cukry324,38 g

Načítám