Článek
Kynuté skořicové šneky mají rádi snad všichni. A když do těsta přidáte i jednu červenou řepu a obarvíte ho na nevšedně růžovou, zaujmete i ty, kdo tomuto pečivu ještě nedali šanci. Řepu klidně použijte předvařenou – koupíte ji zatavenou ve fólii. Většinou jsou balené po dvou, tak tu druhou můžete použít do pomazánky, pohankových lívanců nebo zdravého kakaového koláče.
Postup
01.
Z chladničky vyndejte vajíčka: na přípravu kynutého těsta by měla mít pokojovou teplotu. Řepu kupte předvařenou, nebo ji uvařte. Jednu větší bulvu pak rozmixujte dohladka s rozpuštěným máslem.
Z pořádně vydrhnutého (nejlépe bio) pomeranče ostrouhejte jen oranžovou část kůry (bílá je hořká) a dejte ji zatím stranou.
Koláčové formy nebo pekáček vyložte pečicím papírem.
Tip: Jak uvařit červenou řepu? Omyjte ji, vložte do studené vody a uvařte doměkka. Trvá to asi 45–60 minut, měkkost zkoušejte vidličkou. Vodu slijte a řepu zalijte proudem studené vody. V ní ji nechte vychladnout: loupání půjde hravě prsty.
02.
Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí. V jiné míse smíchejte mouku, sůl, vejce a pomerančovou kůru. Přidejte podmáslovou směs a řepné máslo a rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut zadělávejte. Mísu s hotovým těstem přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu v teple kynout (třeba v lehce vyhřáté a vypnuté troubě).
03.
Zatímco těsto kyne, připravte kakaovou náplň se skořicí. Všechny uvedené suroviny smíchejte a nechte trochu ztuhnout.
04.
Vykynuté těsto vyválejte na asi půl centimetru silný plát, potřete ho náplní a pevně zarolujte. Ostrým nožem krájejte na 1 až 3 cm tlusté šneky: čím silnější rolky budou, tím budou měkčí. S dostatečným odstupem je skládejte do připravených forem.
05.
Ve formě nechte šneky ještě 30 až 60 minut kynout. Poté je vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
Tip: Vychladlé rolky můžete ještě ozdobit cukrovou polevou.