Hlavní obsah

Jak vybrat a udržovat dětské funkční oblečení

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Jak vybrat a udržovat dětské funkční oblečeníFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Jako funkční se nazývají materiály, které nějakým způsobem reagují na vnější vlivy. Mohou tepelně izolovat, chránit před promoknutím, odvádět vlhkost od těla… prostě není funkční jako funkční. A hodí se vědět, co pořídit, jak vrstvit a jak dětské funkční oblečení udržovat, aby sloužilo co nejlépe.

Článek

Nabídka funkčního oblečení v obchodech je čím dál širší a materiály s tímto označením právem získávají na oblibě, nejen u dospělých, ale i u dětí. Při nákupu dětského funkčního oblečení platí dvě pravidla: správná velikost a správné vrstvení. Padnoucí velikost je taková, kdy oblečení přiléhá k tělu – jen tak může plnit svou funkci, ať už jde o odvod vlhkosti nebo udržení teploty.

Vrstvení jako základ úspěchu 

První vrstva funkčního oblečení (termoprádlo) slouží k odvádění vlhkosti od těla a stabilizaci tělesné teploty. Materiály využívané pro výrobu termoprádla jsou také rychleschnoucí, lehké a poddajné, příjemné na nošení.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Pohodlné termoprádlo vylepší každý denFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Střední vrstva je záhřevná, tepelně izolující. K tomuto účelu je sázkou na jistotu tecnostretch. Tento vrstvený elastický materiál je na povrchu odolný, zachovává však měkkost a přilnavost. Na vnitřní straně je vrstva microfleecu s vynikajícími termoizolačními vlastnostmi. Materiál se díky své pružnosti krásně přizpůsobí postavě, a poskytne tak dětem pohodlí při každém pohybu.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Funkční oblečení a přitom holčičí styl? Proč neFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Úkolem vrchní vrstvy je ochrana před vnějšími vlivy – větrem, deštěm a zimou. Jasnou volbou jsou softshellové bundy a kalhoty. Softshell je třívrstvý materiál, jehož prostřední vrstvou je membrána s různými vlastnostmi. Vás bude zajímat údaj o voděodolnosti, takzvaný vodní sloupec. Ten udává, kolik ml na cm2 vody membrána nepropustí. Vodní sloupec nad 15000 mm zaručuje, že materiál vydrží i silné dešťové a sněhové přeháňky. Sledujte také paropropustnost. Čím vyšší je číslo, tím je materiál prodyšnější. U dětského oblečení je ideální prodyšnost nad 10000 g/cm2/24 hod., která zajistí, že se děti nezpotí ani při všech svých pohybových aktivitách.

Konkrétní provedení softshellu vybírejte podle zamýšleného užití oblečení. U vnější strany vás bude zajímat její odolnost nebo naopak pružnost a poddajnost, u vnitřní strany zase hřejivost materiálu.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Softshell je skvělý společník pro každé dobrodružstvíFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Údržba funkčního oblečení

Aby oblečení vydrželo funkční a krásné, je třeba dbát na šetrnou údržbu. Pro běžné přeprání postačí kratší programy pro jemné prádlo na 30 °C. Nepoužívejte aviváž, u materiálů s membránou snižuje její funkčnost a ucpává kapiláry odvádějící vlhkost. Mohla by také oblečení nadměrně změkčit, a tím snížit odolnost vrchních vrstev. Dejte pozor i na počet otáček při ždímání. Vyšší otáčky mohou způsobit žmolkování termoprádla nebo poškození membrány. Prací prostředky nemusí být nutně speciální, ale v žádném případě by neměly obsahovat bělidla, enzymy či změkčovadla.

Reklama

Načítám