Hlavní obsah

Vybíráme hotel pro našeho miláčka

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ne každý si svého miláčka může vzít s sebouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

S blížícími se svátky a s nimi spojenými zimními dovolenými opět řada majitelů psů a koček řeší otázku, kam se svými mazlíčky. Ne každý má blízké, kteří jsou ochotni se o zvíře postarat. Na řadu pak přicházejí úvahy o zvířecím hotelu.

Článek

Pro starší generace to dřív znělo jako science fiction - hotel pro psa nebo kočku? I pro většinu lidí znamenal hotel luxus - dovolené trávili vesměs pod stanem nebo v laciných chatkách, jídlo si vezli s sebou. Dnes jsou hotely pro psy a kočky poměrně běžnou záležitostí, i u nás jsou jich desítky, a jak je vidět, klientela jim neschází.

Kvalita péče - není třeba se bát

V některých zemích jsou obzvláště náročným majitelům a jejich mazlíčkům poskytovány ve zvířecích hotelích služby vskutku nadstandardní. Například americká společnost Wag Hotels provozuje ve státě Kalifornie luxusní síť hotelů pro psy a kočky. Pobývají tu v noblesních apartmánech, samozřejmě včetně postele - inu, není to zařízení pro psy zvyklé spát na zemi, natož v boudě. Strava spočívá v nabídce nejvybranějších pochoutek, mají k dispozici osobní ošetřovatele... Pro nejnáročnější je přichystané luxusní apartmá, ve kterém jsou navíc i webkamery a ploché obrazovky, které umožňují komunikaci mezi psem a jeho majitelem na dálku.

Vzhledem k tomu, že Češi patří podle mezinárodních srovnání k velkým milovníkům zvířecích mazlíčků, i naše bohatá klientela se jistě časem dočká takovýchto možností. Ovšem ani těch nynějších tuzemských psích hotelů (vesměs jsou kombinovány i s možností pobytu pro kočky) se majitelé nemusejí bát.

„Vesměs je vedou lidé, kteří sami mají psy, mají k nim vztah a umějí s nimi zacházet," ujišťuje Aneta Přibylová, která během veterinárního studia v jednom takovém hotelu vypomáhala a nyní často ve své ordinaci lidem radí, zda je v situaci nouze právě hotel to správné řešení. „Samozřejmě je lepší předem hotel navštívit osobně, případně jich porovnat víc, poradit se s někým, kdo už má podobné zkušenosti," doporučuje. Důležité jsou hygienické podmínky, celkový přístup provozovatelů, alespoň přiměřená schopnost individuálního přístupu ke zvířatům, záruka dostatečného venčení. „Opravdu se nestává, že by se psi vraceli zubožení, vystresovaní. Přesto se připravte na možnost, že si vás pes bude po návratu nějakou dobu víc hlídat, pokud předtím nebyl zvyklý na jiné lidi a jiné prostředí. Bude se chtít ujistit, že ho někde zase nenecháte," dodává veterinářka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Psi se většinou rychle přizpůsobíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

S agresivním psem v hotelu nepochodíte

Jednou z podmínek je, aby pes nebyl agresivní, zejména vůči lidem. Pokud má problémy s jinými psy, je možné mu domluvit individuální venčení a oddělené „ubytování", často je to samozřejmostí. Leckde dokonce nabízejí spolu s pobytem odbornou výchovu a výcvik psa - samozřejmě za speciální příplatek.

Obdobně byste se měli s majiteli hotelu domluvit, pokud jim dočasně předáváte do péče extrémně bázlivého jedince, který má s jinými psy špatné zkušenosti.

„Většina psů se ale dokáže rychle přizpůsobit tomu, že se ocitli ve větším společenství. Jsou to smečková zvířata a pokud odpadne tendence chránit přítomného pána nebo vlastní teritorium, většinou si sami určí hierarchii, vzájemný respekt, někteří se dokonce sblíží," popisuje Aneta Přibylová.

Co vzít pejskovi s sebou

Je dobré mu s sebou dát jeho vlastní pelíšek - podobně jako když si berete nebo předáváte štěňátko - pocit (v tomto případě pach) domova dodává psům pocit jistoty stejně jako lidem. Nezapomeňte také na známku, obojek, vodítko. Ale to vám provozovatelé případně jistě připomenou. Nutný je očkovací průkaz a potvrzení o zdravotním stavu pejska.

Podle domluvy to také bude s krmením - nejlepší bývá vzít mu s sebou dostatek typu krmení, na který je zvyklý. Potvrzení o zdravotním stavu zvířete je samozřejmě nutné i v případě kočky.

Kolik zaplatíte

Jako s naprostým minimem počítejte se 100 korunami na den. Cena se samozřejmě odvíjí od toho, jaké služby budete požadovat. Kromě speciální individuální péče, si v řadě zařízení můžete objednat zmíněný výcvik, stříhání včetně dalších kosmetických úprav.

Reklama

Související témata:

Načítám