Hlavní obsah

Jak vybrat správnou inkontinenční pomůcku

Foto: Dentimed s.r.o.

Únik moči je nepříjemná záležitost. Naštěstí dnes existují pomůcky, které vás ochrání před nehodouFoto: Dentimed s.r.o.

Na co se zaměřit při výběru pomůcek při nechtěném úniku moči? Poradíme vám.

Článek

Svou inkontinencí se málokdo chlubí na veřejnosti. Jedná se o poměrně choulostivé téma. S tím také souvisí reakce na problém. Někdo zamíří k lékaři, velmi často ale postižený svůj zdravotní problém tají, a to dokonce i před rodinou. Aby se předešlo trapné situaci na veřejnosti, je dobré začít používat vhodné inkontinenční pomůcky.

Foto: Dentimed s.r.o.

Nežádoucí únik moči dokáže potrápit v jakémkoliv věkuFoto: Dentimed s.r.o.

Zvolte to nejlepší

Inkontinenční vložky pro lehký únik moči

Pokud únik moči pociťujete pouze tzv. po kapkách, a to například při kýchnutí, zakašlání nebo zvedání těžkých břemen, budou vám pravděpodobně stačit k pocitu bezpečí inkontinenční vložky. Výrobci dokonce zohledňují rozdíly v anatomii pohlaví, a tak je možné si vybrat inkontinenční vložky pro ženy nebo vložky pro muže. Rozdíly jsou ve vzhledu a přizpůsobení tělu. Dámské inkontinenční vložky jsou hodně podobné těm menstruačním. Na rozdíl od menstruačních vložek jsou vložky inkontinenční schopné zachytit mnohem rychleji tekoucí moč a další nesmírnou výhodou je také schopnost zadržovat nepříjemný zápach moči.

Inkontinenční vložky pro muže jsou například ve tvaru jakési kapsy, misky nebo kornoutu. Záleží na konkrétním pánovi, co mu vyhovuje. Nabídka je dokonce tak široká, že jsou na trhu i vložky pro muže v černé barvě, aby byla zaručena nejvyšší diskrétnost při používání.

Inkontinenční vložky mají různé tvary, různě velkou savost, tj. schopnost zachytit a udržet moč v savém jádru.

Plenkové kalhotky pro střední a těžký únik moči

Co nezachytí inkontinenční vložky, zachytí plenkové kalhotky. Respektive na větší únik moči bude vhodné zvolit některé z navlékacích, případně zalepovacích plenkových kalhotek.

Navlékací plenkové kalhotky vypadají jako spodní prádlo. Kalhotky se jednoduše navléknou a po použití je možné je roztrhnout na boku a vyhodit. Inkontinenční plenkové kalhotky zalepovací vypadají jako klasické dětské papírové pleny. Po stranách mají lepítka pro opakované rozlepení. Zalepovací kalhotky jsou vhodnější pro ležící pacienty, protože mají savé jádro umístěné poněkud více v zadní části. Tyto kalhotky mají tzv. indikátor vlhkosti. To je proužek, který změní barvu, pokud je nutné kalhotky vyměnit za nové. Některé plenkové kalhotky je možné použít i při úniku stolice.

Všechny plenkové kalhotky se vybírají podle obvodu boků pacienta a podle požadované savosti. Kalhotky jsou opět nabízené v různých formách – prodyšné, neprodyšné, bílé i barevné (například oranžové pro ženy, šedé pro muže) a v různých tvarech, které co nejvíce kopírují tvar těla.

Foto: Dentimed s.r.o.

Inkontinenční vložky jsou skvělým pomocníkem při lehkém úniku močiFoto: Dentimed s.r.o.

Nenechávejte problém uležet

Inkontinenci je dobré začít řešit co nejdříve. Překonejte stud, množství podobných problémů řeší lékařští odborníci dnes a denně a váš únik moči je nezaskočí. Vyšetření při úniku moči není bolestivé. Na základě diagnózy zahájí lékař vhodnou léčbu a také může předepsat inkontinenční pomůcky na poukaz na zdravotní pomůcku. Díky tomu vám některé inkontinenční pomůcky může uhradit pojišťovna a vy tak můžete část nákladů ušetřit. Důležité je vědět, že inkontinence nemusí být trvalá a je možné ji zcela vyléčit. K tomu nezbývá než popřát pevnou vůli a hodně zdraví.

Reklama

Načítám