Hlavní obsah

Jak vybrat vhodné prostěradlo

Foto: RodinneBaleni.cz

Foto: RodinneBaleni.cz

Potřebujete poradit s výběrem prostěradla? Není to žádná věda. Povíme vám, jak na to!

Článek

Prostěradla mají na spánek stejný vliv jako například matrace nebo peřiny. Chrání vaši postel před opotřebením a zajišťují komfort při spaní. Prodejci lůžkovin nabízejí pestrou paletu barev, velikosti i materiálů, a tak je někdy těžké vybrat to, které vám bude nejvíce vyhovovat. V každém případě určitě věnujte pozornost výši gramáže, která má značný vliv na jejich celkovou životnost.

Foto: RodinneBaleni.cz

Jersey prostěradlo Exclusive jednolůžko – švestková 90 x 200 cmFoto: RodinneBaleni.cz

Máte rádi hladký povrch? Zvolte si jersey!

Komu vyhovuje jemný a hladký povrch, pro toho jsou jersey prostěradla jako stvořená. Vyrábí se ze stoprocentní bavlny, a z tohoto důvodu jsou vysoce prodyšná, vzdušná a dobře sají vlhkost. Další výhodou je jejich mimořádná pružnost, jersey prostěradlo můžete bez problémů vypnout až o 25 % jeho původní velikosti, což je důvodem, proč se vyrábí bez přidání umělých příměsí.

Klasické froté

Tento materiál zná opravdu každý, v domácnosti jej najdete v podobě ručníků osušek i prostěradel Jedná se o tkaninu, která je hodně savá a hřejivá, proto se hodí zejména do zimních měsíců. Velkou výhodou froté prostěradel je také jejich snadná údržba, protože není nutné je žehlit.

Foto: RodinneBaleni.cz

Froté prostěradlo Exclusive jednolůžko – černá 90 x 200 cmFoto: RodinneBaleni.cz

Bambus nedá bakteriím šanci

Nejen alergiky trápí bakterie, plísně a roztoči, jež se mohou vyskytnout v posteli. Řešení přináší bambusová prostěradla, která jsou odolná vůči nežádoucím organismům, a pokud se je rozhodnete zakoupit, určitě se řiďte poměrem bambusového vlákna ve tkanině. Čím vyšší tento poměr je, tím je prostěradlo odolnější. Bambus také disponuje měkoučkým povrchem a dokáže pojmout až čtyřikrát více vlhkosti než bavlna.

Jak na výběr velikosti

Výběr prostěradla určitě není pouze o materiálu a barvě, nejdůležitější je v tomto případě velikost. Mnoho lidí si nechává vyrábět postele na míru, na které se prostěradla klasických velikostí jednoduše nehodí. Pokud máte také takovou postel, poohlédněte se po atypických prostěradlech. V obchodech se běžně setkáte s prostěradly o velikosti 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, nebo dokonce 200 x 220 cm. Seženete je jak ve froté, tak i jersey provedení.

Nevíte, kde nakoupit lůžkoviny? Doporučujeme internetový obchod RodinneBaleni.cz, který je předním prodejcem bytového textilu na českém trhu.

Reklama

Načítám