Hlavní obsah

Jak vydržet s chlapem: Máma, nebo milenka? Buď obojí! 9

Foto: Thinkstock

Mateřství - zabiják sexu?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

9. kapitola – Když přijdou děti, je ve vašem vztahu najednou všechno jinak a nic z dřívějška neplatí. Jedna věc by ale měla zůstat stejná, jako před příchodem „malého vetřelce“. To, že jste se stala matkou, by nemělo znamenat, že přestanete být ženou a milenkou!

Článek

O tom, že se váš život obrátí vzhůru nohama, a i kdyby vám chlap pomáhal sebevíc, tak stejně největší dřina, starosti a největší zásah do života znamená dítě pro matku, vůbec nehodlám polemizovat. Prostě to tak je. Fakt, že po porodu může být pro vás návrat k milování velmi obtížný, by vydal na celého samostatného Průvodce. Omezím se tedy na to, že si myslím, že partnerskému sexu neprospívá, když je chlap u porodu až do samotného finále (více jsem se tomuto tématu věnoval v článku Muž u porodu? Blbost!) a citlivou problematikou, jak „znovu na to“ se zabýváme ve článku Sex po porodu: Návrat k milování.

Je z vás profesionální matka?

V posledním díle našeho Průvodce budeme mluvit o tom, že má-li zůstat váš vztah partnersky zdravý i poté, co do něj přijdou děti, nesmí se z vás stát profesionální matka na plný úvazek. Zkrátka nesmíte se vykašlat nejen na vlastní vzhled, ale i na sex a na vše, co z vás dělalo plnohodnotnou osobnost, do níž se kdysi zamiloval. „Oba partneři by měli mít i po svatbě svůj vlastní svět. Především ženám hrozí, že se nechají zredukovat na manželku svého muže a matku svých dětí. Právě nadměrná vazba na muže a děti vytváří příliš velkou jistotu – muž má pak pocit, že svou ženu už úplně zná, může se jí přesytit a hledá pak vzrušující dobrodružství u někoho jiného,“ varuje psycholog Hans Jellouschek a dodává, že když budete chtít zasadit vašemu manželskému pohlavnímu životu poslední ránu, začněte se oslovovat mámo a táto.

Neříkejte si mámo a táto!

„Když muži připadá jeho žena jako matka a ženě její muž jako otec, vznikne mezi nimi propast mocenské nerovnováhy, která poškodí partnerskou rovnocennost. Jeden je „nahoře“ a druhý „dole“. Odepřít tomu mocnějšímu alespoň vlastní vášeň – to je zbraň, po které bezmocný člověk, většinou nevědomě, sahal od nepaměti,“ vysvětluje psycholog Jellouschek. „Muži, kteří ve vlastních ženách vidí jen matky a ženy, které se vůči svým mužům cítí jako dcery, nejsou zpravidla v manželství příliš vášniví, protože se vůči svým partnerům musí spíše ,bránit' a vymezovat,“ dodává odborník s tím, že takovému vnímání napomáhá mimo jiné i právě výše zmíněné oslovování táto a mámo. Ostatně, kdo by chtěl mít žhavý sex s vlastní matkou, že…

Pak už je jen krůček k tomu, abyste měla pořádně našlápnuto k tomu stát se nesnesitelnou Militantní matkou. Odsunout muže až kamsi do suterénu vašeho zájmu a vždy a za všech okolností nadřazovat dítě a jeho zájmy nad zájmy vašeho partnera. Chcete-li vědět, jestli vám náhodou syndrom Militantní matky nehrozí, čtěte ZDE.

Test partnerské přitažlivosti

Nejste- li si tak úplně jistá, jak na tom ve vašem manželství či dlouhodobém svazku se sexuální touhou doopravdy jste, doporučuji si udělat tento malý test, který vytvořil psycholog Jellouschek. A zároveň se zamyslet, jestli už nemáte namále a není nejvyšší čas, abyste oprášily své ženské zbraně a znovu zabojovaly o to, aby se k vám do ložnice vrátila vášeň.

Odpovíte-li alespoň na jednu z otázek ano, začněte rychle přemýšlet o tom, jak by se dal váš vztah zachránit. To, že si pořídíte krajkové prádlo a muži předvedete domácí striptýz, nemusí být to pravé, co váš vztah spasí. Ale minimálně to bude vstřícný krok na dlouhé cestě znovuoživit váš vztah.

Test:

1. Přesunula se ve vašem vztahu rovnováha mezi jistotou a vzrušením příliš na stranu jistoty, všednosti, zvyku a každodennosti? Jak bych mohla znovu do vztahu přinést něco nového, zajímavého, tajemného, neokoukaného? Co bych pro to mohla udělat já a co by pro to měl udělat on?

2. Vidí mě můj muž i v jiné roli než jako matku našich dětí? A já vidím svého muže i v jiné roli než jako živitele rodiny a otce? Co by se dalo nebo mělo udělat pro to, abychom se vnímali opět jinak, jako přitažlivý muž a atraktivní žena?

3. Existuje v našem vztahu kromě práce a povinností i náš společný ostrov rozkoše? Co bychom měli udělat, abychom takové ostrovy znovu objevili?

4. Vím vlastně, čím se on přes den zabývá, oč se snažíš, co tě trápí? Máš pocit, že tě ve tvém životě vidím, chápu a doprovázím?

5. Jsi na mě ještě zvědavý? A jsem já vůbec ještě zvědavá na tebe?

Nebojte se a vykročte na cestu za vztahem, jaký si přejete, chcete a zasloužíte mít! Přeji vám hodně odvahy, štěstí a lásky na vaší cestě za spokojeným a funkčním životem s tím divným zvířetem. (Ano, s chlapem!)

Reklama

Související témata:

Načítám