Hlavní obsah

Sex po porodu: Návrat k milování

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Péče o miminko ovlivní i partnerské soužitíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám dítě. Mám partnera. Nemám sex. Jak časté tvrzení novopečených matek! Co všechno přispívá ke ztrátě touhy a jak znovu navázat na milostný život?

Článek

Poporodní období je pro ženy náročné. Pokud nebyly šity, vracejí se k sexuálnímu životu během dvou týdnů, ale většinou je tomu naopak. Osm z deseti prvorodiček se nástřihu hráze nevyhne, takže jim bolest znemožňuje milování. To ale není konec světa! Doba, která signalizuje sexuální půst, předurčuje pár k intimním hrám a dalším způsobům uspokojení bez proniknutí pyje do pochvy. Důležité je mít aspoň trochu zájem, neb toho aby kolikrát žena po narození miminka prosila o návrat.

Škodí orgasmus?

Maminka, která prožívá orgasmus v poporodním období, je na dobré cestě k navrácení dělohy do původní velikosti, jelikož vyvrcholení tento proces urychluje. Ke stejnému výsledku přispívá i orální sex a kojení. Není tedy pravdou, že by se šestinedělka měla všemu vyhýbat. Pokud má náladu a mazlení jí nedělá potíže, nemusí se obávat zdravotních komplikací. Začít se sexuálním životem může pozvolna líbáním, masážemi a něžnými dotyky.

Porod miminka a následná péče o něj je velikou událostí, která výrazně ovlivňuje ženu, jejího partnera a společné soužití. I když je to krásné období, ztráta touhy a ochladnutí v projevech lásky bývají příčinami sporů.

Důvody sexuálních problémů

  • Obava z dalšího těhotenství - nechtěné početí chuť na sex dokáže ovlivnit.
  • Únava. To je asi nejčastěji uváděný problém, jenž vede ke snížení sexuálních potřeb ženy. Fyzické vypětí z porodu a vstávání k miminku - bezesné noci odpočinku nedají šanci.
  • Císařský řez při porodu nebo nástřih hráze (episiotomie) se později při dotycích bolestivě připomenou.
  • Nepřetržitá starost o děťátko některé ženy uspokojuje po citové stránce v takové míře, že již nejsou schopny pozornost věnovat i druhým, potažmo partnerovi. Na milování nemohou ani pomyslet.
  • Poporodní deprese (obavy, lítostivost, úzkost, rozladěnost, někdy neschopnost své miminko milovat) stojí v cestě za mileneckým setkáním. Přechodné „baby" nebo také „poporodní blues" narozdíl od skutečné deprese zanedlouho odezní. Tak i tak, v období pro čerstvou maminku nelehkém, by měl být partner oporou, která nevyčítá, nenaléhá, ale chápe.
  • Stres ze vhledu svého těla po narození potomka mnohé matky děsí. Nepřipadají si atraktivní, což jim bere sebevědomí a psychickou pohodu.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Myslete včas na antikoncepciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Rady nad zlato

Po přestávce v milování myslete na antikoncepci. Pakliže očekáváte, že partner ve této věci pochopí vás, zkuste nebrat na lehkou váhu i jeho požadavky na pozornost. Fakt, že máte doma novorozence, mu sexuální potřeby neodpáře. Muž potřebuje cítit, že není odstrčený od všeho dění. Dokažte mu to - byť jen objetím. Poporodní období je mnohdy časem bolesti z nástřihu hráze (rozšíření porodních cest) nebo natržení pochvy. Jak ji zmírnit? Horkými, slanými koupelemi několikrát denně, pravidelným vmasírováním arnikové masti určené pro hojení ran a ošetření oděrek (doporučená cena 65 korun v balení 250 ml, k dostání v lékárnách i e-shopech). Pomoci mohou i horké a studené obklady.

A hlavně žádný stres. Vezměte všechno od začátku, jako kdybyste se s partnerem znali jen první den a vaše společné setkání skončilo vlahým, něžným polibkem.

Reklama

Související témata:

Načítám