Hlavní obsah

Jak vylepšit starou kuchyňskou linku? Tady je 8 nápadů

Foto: Kika Nábytek

Ne vždy je nutné vyměnit kompletně celou kuchyňskou linku, aby vám dobře sloužilaFoto: Kika Nábytek

Reklama

Přestože stále slouží, možná už se vám okoukala. Anebo se s léty změnily vaše požadavky, a tak byste linku rádi vylepšili. Jde to bez problémů?

Článek

Zásadní je, co vlastně chcete měnit, tak si pojďme jednotlivé prvky postupně probrat.

Pracovní deska

Výměna není složitá. Nejprve se demontují spotřebiče a jiné prvky, pak se sejme stará deska, připevní nová a na své místo se vrátí spotřebiče, dřez, baterie. Předem však desku perfektně zaměřte. „Při montáži desky z kamene, skla či keramiky už není možná její dodatečná úprava. Lamináty a masivy do určité míry upravovat lze, ale k tomu potřebujete profesionální vybavení a zkušeného pracovníka,“ říká Iva Vrbová z Kuchyňského studia Datart.

Foto: Oresi

Vylepšit kuchyňskou linku můžete snadno s pomocí laminované dřevotřískové pracovní desky, opatřené 1,5 mm silnou ABS hranou, v dekoru Maron (1960 Kč/1 bm při hloubce desky 600 mm)Foto: Oresi

Foto: Nábytek Říha

Pracovní deska z umělého kamene corian nemá spáry a vytváří krásně hladkou plochu, orientační cena 5000 až 6000 Kč/m^2Foto: Nábytek Říha

Nový dřez

I tady máte na výběr řadu velikostí, materiálů i způsobů instalování do pracovní desky. Pozor jen na to, že velikost dřezu souvisí s velikostí skříňky pod ním – její šíře představuje maximální šířku dřezu. A pokud byste chtěli menší dřez, než nyní máte, je třeba měnit i pracovní desku.

Foto: Oresi

Rovněž v segmentu dřezů je nabídka velice široká, stačí jen zvolit odpovídající rozměr. Dřez Pyramis Istros (50 x 40 cm) 1B stojí 13 392 KčFoto: Oresi

Střídání baterií

U baterie je možná výměna prakticky kdykoli, ať už je zabudovaná do dřezu, pracovní desky nebo zdi. Při nákupu se řiďte rozměry a také si nanečisto zkuste, jak pohodlně se vám bude u dřezu pracovat (srovnejte si například baterie s krátkým a dlouhým ramenem).

Foto: IKEA

Kuchyňská mísicí baterie s ručním rozprašovačem Aleskär funguje dvěma způsoby – stisknutím tlačítek přepínáte mezi silným proudem vody a sprejem. Praktická je i výsuvná ruční sprcha, třeba na oplachování nádobí, za 4990 KčFoto: IKEA

Nové „vnitřnosti“ skříněk či pohodlnější otevírání

Nahradit třeba staré police moderními výsuvnými a skladovacími systémy – jde to? Teoreticky ano, prakticky se to však nedělá. Museli byste celou skříňku demontovat, nechat si do ní instalovat potřebné komponenty, smontovat ji a osadit zpět, samozřejmě pokud to materiál skříňky unese.

„Toto řešení nedoporučuji, a to nejen z důvodů ekonomických – kvalitní montáž například pojezdů je prováděna a garantována výrobcem kuchyně,“ říká Iva Vrbová. Nicméně se i zde nabízí a je možná výměna skříně za skříň nebo přidání dalšího úložného prostoru.

Stejně tak se při montáži linky (ne dodatečně) rovnou řeší, zda chcete výklopy nebo šuplíky otevírat komfortněji – jen dotykem či poklepem.

Foto: Oresi

Pokud uvažujete o přidání nového úložného prostoru, vyplatí se například spížová skříň s chytrým vnitřním členěním, s nímž se snadno manipuluje (drátěný program Mivokor asi za 7000 Kč)Foto: Oresi

Foto: Kuchyňské studio DATART

Moderní způsoby otevírání skříněk nabízejí řadu řešení. Místo dvířek můžete mít třeba i žaluzie, které lze ovládat také dotekově, zde na elektrický pohon. To se však řeší při montáži skříňky, nikoli dodatečně (cena k doptání v obchodě)Foto: Kuchyňské studio DATART

Osvětlení není nikdy dost

Možná jste dříve tolik nezvažovali, jak dobře máte nasvícenou pracovní plochu či jak snadno se zorientujete ve skříňkách. Napravit se to dá dodatečnou montáží svítidel, třeba na lištu nad linku, pod dno horních skříněk, s pomocí LED pásků, některá světla lze zafrézovat do dna skříňky, aniž by byla nutná její demontáž.

Ale všechno vylepšit nejde, což platí pro světla, která se často montují rovnou do skříněk při výrobě linky (šikovná jsou například skleněná světelná dna).

Foto: Kuchyňské studio DATART

Světelné police se dají připevnit na zeď nebo třeba přimontovat pod horní skříňky. Výhodou tohoto řešení je dokonalé osvětlení pracovní desky (police o délce 100 cm za 3900 Kč)Foto: Kuchyňské studio DATART

Foto: Eglo

Svítidlo Extend lze zabudovat do skříňky i dodatečně (délka 600 mm, šířka 70 mm, výška 25 mm, za 889 KčFoto: Eglo

Obklad mezi horními a dolními skříňkami

Nový obklad podobně jako výměna pracovní desky představuje jedno z nejčastěji realizovaných vylepšení stávající kuchyně, které slibuje funkčnost i výraznou vizuální změnu. Pokud je podklad rovný a v dobrém technickém stavu, na starý materiál přilepíte nový. Opět je nutné vše důkladně zaměřit, i místa pro elektrické zásuvky a podobně, protože mnohé materiály nelze dodatečně upravovat.

Foto: J.A.P.

Už jen výměnou obkladu získá vaše kuchyně novou tvář, v tomto případě se použilo bezpečnostní kalené grafosklo, které se dá aplikovat i na stávající keramický obklad, pokud je dostatečně pevný, cena od 8260 Kč/m^2Foto: J.A.P.

Foto: Gorenje

Změny v kuchyni dosáhnete i kontrastní výmalbou, kterou se nabízí sladit například s prostíránímFoto: Gorenje

Výměna jen dvířek nebo čel

Starou kuchyni bezesporu oživíte novými dvířky, pokud se shodují rozměry, panty a jejich rozteče. Nicméně – počítejte s tím, že dvířka obecně představují u kuchyňské linky tu dražší položku.

Foto: trachea

Pokud je korpus vaší linky v pořádku, dají se u něj vyměnit jen čelní nábytková dvířka. Volit můžete některý z téměř sta fóliovaných dekorů, cena od 1910 Kč za metr čtvereční dvířkoviny s dekorativní fóliíFoto: trachea

Foto: IKEA

Výměna úchytek představuje snadný způsob, jak dodat kuchyni novou šťávu za pár korun, cena od 29 KčFoto: IKEA

Vestavné spotřebiče

Změna se zdá být snadná – pokud objevíte takový spotřebič, který bude svými rozměry odpovídat starému. Když je například nová myčka nižší než stará, dají se chybějící centimetry „dohnat“ podstavcem. „Kromě rozměrů je důležité i členění samotného spotřebiče a velikost dveří i řešení pantů, což se týká například chladniček – dvířka skříňky můžou být zavěšená na korpusu nebo se napevno přichytí ke dveřím lednice,“ upozorňuje Iva Vrbová.

A pokud to rozměry vaší kuchyně dovolují, dodatečně se dá pořídit třeba i nový varný ostrůvek. Problém to není zejména tehdy, když má sloužit jako přípravna vaření a servírování, eventuálně s barovým pultem.

Foto: indesit company

Chcete si pořídit například větší varnou desku, než jste měli dříve? Předem si ověřte, jaký rozměr pro zabudování nová širší deska má – ne každý materiál pracovní desky umožňuje dodatečné vyříznutí pro potřebný otvorFoto: indesit company

Jaké jsou vaše zkušenosti s vylepšováním kuchyně?

Reklama

Načítám