Hlavní obsah

Uštvaná matka: Nový druh žen? Homo matkus!

Foto: Marie Bartošová

Nejsem prostě dokonalá matka. Ale vůbec mě to nemrzí!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po přečtení pár diskusí na různých sociálních sítích jsem získala dojem, že se rozšířil zvláštní mýtus o tom, že bychom se my „ženy-matky“ měly pozastavovat nad tím, zda jsme, či nejsme dokonalé.

Článek

Když jsem shrnula všechny přijaté informace z různých diskusí, uvědomila jsem si, že všichni přispěvatelé dohromady vytvořili nový druh člověka – „homo matkus“.

Homo matkus je naprosto klidná osoba, kterou nic nevytočí, vše řeší s klidem a rozvahou, mnohdy si nechá poradit od maminky (zásadně jen po telefonu – tyto hovory většinou nemají konce), čte psychologické knížky a řídí se jejich návody.

Vaří jen z biologicky nezávadných surovin a pročítá každou etiketu před zakoupením výrobku, zda neobsahuje nějaká zbytečná éčka. Na běžný víkendový oběd tedy nakupuje zhruba pět až šest hodin. Stravu má pochopitelně dělenou v rámci vyváženého příjmu bílkovin a jiných prospěšných vitaminů, o kterých já jakožto obyčejný „homo sapiens“ nemám ani ponětí.

Náš nový „nadčlověk“ homo matkus cvičí třikrát denně pět dní v týdnu patnáctiminutovou sestavu okoukanou z DVD (střídá pilates, aerobic, zumbu, kalanetiku a jógu), aby si zaručila stále perfektní postavu, stejnou jako před porodem, ne-li lepší. To proto, aby svou novou rasu prezentovala co nejlépe.

Její domácí prostředí je pochopitelně hygienicky čisté a ve své kabelce vždy nosí prací prášek, aby zvědavým kamarádkám mohla kdykoli ukázat, v čem pere, avšak v případě, že ji doprovází její muž, pak se nadšeně chlubí jeho košilí v barvě havraních per, která se nikdy, a to zdůrazňuji, nikdy nesepere.

Nadžena má samozřejmě i všeobecný přehled, sleduje ČT24, BBC kanál, pročítá společenské rubriky, zajímá se o celosvětové dění a péče o děti ji nijak neohrožuje, protože má nepřeberné množství energie na dovzdělávání sebe sama. A toto vše bez použití nejmodernější techniky, protože homo matkus nikdy nepoužívá počítač ani mobil. Když si chce zavolat, volá z okna a jediný zavináč, který zná, je ryba, kterou rozhodně nekoupí, protože není zdravá.

Jako domácí úbor nikdy nenosí tepláky, a pokud ano, hlídá si módní trend barevnosti textilu, a hlavně neprotlačenost kolenních kloubů. Je neustále upravená, aby při vynášení koše a čištění záchodu vypadala vždy svěže a hezky a nevzbuzovala tak dojem vyčerpané utahané matky, kdyby ji u toho náhodou někdo pozoroval. Jedinou zvláštností nového druhu jsou dva páry očí navíc. Dvě na temeni hlavy a po jednom oku na spáncích, protože dokonalá matka má oči všude a vidí i za roh.

Děti této superženy jsou andílci, taktéž nový druh – „homo mini matkus klonus“. Malí mini homíci nikdy nezlobí, poslouchají na slovo, neodmlouvají, nevztekají se, mluví spisovně a znají základní pravidla společenské etikety.

Já se těmto kritériím zcela vymykám. O tom, že bych měla pravidelně cvičit, samozřejmě vím, ale zatím o tom jen pravidelně mluvím, protože na nějaké blbnutí u televize rozhodně nemám energii ani čas. Mé domácí prostředí je systematicky utříděné a uklizené v jeden nádherný chaos, kterému s hrdostí sobě vlastní říkám „pořádek“, ve kterém se vyznám jen a jedině já.

Nemám všeobecný přehled, jelikož mám občas pocit, jako bych byla v jednom pytlíku spolu se svými dětmi a někdo nás vakuově zabalil, což mi ani za mák nevadí, protože vím, že Rio se nakonec najde, Fiona je jako zlobřice hezčí a Locika po ustřihnutí svých vlasů už nikdy nikoho nevyléčí. Bez těchto informací bych se rána nedožila.

Doma nosím ze zásady jedině tepláky, většinou flekaté, a delší trička, protože mám pocit, že po dvou porodech moje kůže vypadá jako ksicht šarpeje a pevná prsa vidím jen na fotce své vysněné podprsenky.

A co vy? Jste dokonalé?

Reklama

Načítám