Hlavní obsah

Jak vypadá sexy bydlení? Inspirujte se!

Foto: NÁBYTEK-ENO

Dodejte svému bydlení sexy nádech!Foto: NÁBYTEK-ENO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stránky časopisů jsou plné sexy žen, sexy mužů nebo sexy večerních šatů a toalet. Může být ale i bydlení „sexy“? Máme pro vás několik tipů, jak svému bytu dodat ten správný sex-appeal. Mimochodem, jaká barva je podle vás nejvíce vzrušující? Černá? Rudá?...

Článek

Možná jste si již vyzkoušeli, že jedním z nejúčinnějších nástrojů ovlivňování atmosféry interiéru jsou barvy, potažmo světlo. Tmavé barvy jsou jako noc, mají své tajemství, naopak barvy světlé bychom mohli přirovnat ke slunečnímu dni. Vytvořit sexy interiér není snadné, ale pomocí barev to zas takový problém není.

Důležitou roli přitom hrají také správně zvolené materiály. Jistě vnímáte rozdíl například mezi sametem a kůží. Samet je hebký, může být i mazlivý, ale hladká kůže nikdy mazlivá nebude a je ve své podstatě chladná. Jak vidíte, stačí si jen uvědomit to, co všichni podvědomě dávno víme. Sex-appeal mají tlumené barvy, sexy je kombinace s černou barvou a pochopitelně také barva rudá. Ale ke slovu by se měla dostat i zlatá, světle krémová nebo třeba bílá barva.

Foto: Evalin Eva Lindauerová

Samet je na dotyk velmi jemný a vínová barva mu propůjčuje smyslnostFoto: Evalin Eva Lindauerová

Černá sama o sobě? Ne!

Černá barva je obecně chápána jako smyslná barva obdařená tajemstvím. S jejím efektem pracují módní návrháři, stejně jako architekti a designéři. Žena v elegantní černé toaletě bude „chic“, ale když si vezme obyčejné šaty, tak ji snadno přehlédnete.

Šaty dělají člověka a barvy dělají interiér. Ale pozor, samotná černá barva by mohla působit morbidně. Slavný italský designér Piero Lissoni přímo uvádí: „Černá barva je sama o sobě jako tma, jejíž krásu si můžeme vychutnat, jen když ji budeme kombinovat se světlem, a tedy s jinou barvou". Sám pak doporučuje pro černou barvu používat tkaniny a textilie s jemným povrchem příjemným na dotek, například alcantaru nebo samet, případně semiš.

Foto: Transylvania nábytek

Černá se světle krémovou vytváří velmi smyslnou kombinaciFoto: Transylvania nábytek

Ložnice jako sama noc

Vyzkoušejte si sami nějakou kombinaci černé barvy, ideálně s barvou na pohled měkkou a jemnou. Můžete použít třeba světle krémovou s mírným leskem připomínajícím hebkost saténu. Výsledek je dráždivý a přitom působí až něžně a najde uplatnění například v ložnici při kombinování barev čalounění lůžka a lůžkovin.

Výrazně naléhavěji bude působit známá kombinace černé se zlatou, která je zejména díky módnímu návrháři Gianni Versacemu velmi populární a najde uplatnění ve kterékoli části bytu. Podobně vyzní i černá s červenou barvou. I tu si můžeme představit v jakékoli místnosti, snad jen s výjimkou zmíněné ložnice. Tam by totiž mohla působit až vulgárně.

Foto: Transylvania nábytek

Černá barva s barvou zlatou je populární klasika à la Gianni VersaceFoto: Transylvania nábytek

Jediná barva, která se do ložnice skutečně nedoporučuje, je fialová, a speciálně pak právě v kombinaci s černou. Důvod je prostý, fialová je příliš expresivní, evokuje jedovatost a nebezpečí a již jednou zmíněný designér Piero Lissoni o ní trefně prohlásil: „Fialová je jako silný halucinogen a usínat v místnosti s fialovou barvou je v podstatě proti přírodě“.

Troufněte si na rudou barvu

Odborníci na teorii barev hovoří jasně: největší sex-appeal má barva rudá, vzbuzuje v nás instinkty zvířat. Ovšem interiér zbarvený do ruda by mohl působit jako pověstné uličky prodejné lásky. Není nutné ho ale definitivně zavrhovat. Stačí si jen uvědomit, že s rudou barvou je to jako s výrazným kořením. A proti ostré chuti je vždy dobré postavit chuť neutrální a klidnou. Zkuste tedy třeba kombinaci rudé a bílé.

Foto: Laufen

Rudá je výstřední, ale bát se jí nemusíteFoto: Laufen

Bílá je romantická jako svatební šaty a rudá bude v jejím sousedství mnohem méně bouřlivá. Výsledek se přestane tvářit tak výstředně a přitom zůstane sexy. Zajímavého efektu také dosáhnete, pokud rudou použijete pro teplý a měkký materiál, například pro vlnu či bavlnu. Měkkost ztlumí prudký temperament rudé barvy a v kombinaci s bílou se z ní stane málem mírný beránek. V takové kombinaci můžete zkusit zařídit obývací pokoj, ložnici, ale i koupelnu. Právě tam bude bílá přirozeně zastoupená vanou i umyvadlem a na vás zbude jen dodat potřebnou rudou barvu stěn.

Tlumené barvy

Pokud chcete dosáhnout nenápadné, intimní a rafinované sexy atmosféry, volte tlumené barvy. Poznáte je podle citu. Jsou to takové barvy, o kterých není možné říct, že mají rozvernou povahu. Jasně žlutá či citronová mezi nimi jistě nebude, ale okrová či „šmolková“ barva hlíny již ano. Typickými příklady jsou  tmavě modrá, bordó, hnědá či tmavě zelená. Všem budou slušet měkké a třeba přímo pletené materiály.

Foto: BEKR Nábytek

Tlumené barvy dokážou vytvořit až orientálně smyslný výraz, zvláště pokud použijete nábytek v koloniálním styluFoto: BEKR Nábytek

Sexy dokáže být i pouhé světlo

Pokud vás láká sexy interiér, pak pomocí barev snadno dosáhnete svého cíle. Jestli ale nemáte chuť pouštět se do žádných úprav bytu, zkuste si jednoduše pohrát se světlem. Vždyť s tím máte jistě nejednu zkušenost. Tlumené světlo vždycky podněcuje vášně, a z hlubokých odstínů barev se pak vynoří smyslnost.

Foto: Living plus

Někdy stačí jen správně zvolené světlo a není nutné používat rovnou rudé stínítko. Intimní atmosféra se dostaví i bez nějFoto: Living plus

Ať už se jedná o kteroukoli část bytu, můžete použít klasický trik, a to třeba ten, k jehož používání se přiznal designér a celebrita Philippe Starck. Při volbě barvy náladového osvětlení vždy vycházíz barvy toho, na co světlo bude dopadat: „když chci zvýraznit intimní atmosféru tmavě modrého potahu sofa, vyberu stejně tmavě modré stínítko lampy“. Máte-li tedy v bytě nějakou „sexy“ barvu, například bordó, zvolte osvětlení stejného, nebo alespoň podobného odstínu a nechte plně rozvinout erotický potenciál temně rudého vína.

Efekt by na sebe neměl nechat dlouho čekat. Můžete si tím zpestřit své soužití s partnerem. Přední český sexuolog MUDr. Radim Uzel říká: „ženy se často milují z povinnosti a svůj intimní život si mnohdy neužívají“. To ale nezní moc povzbudivě. Vezměte to tedy jako výzvu. Překvapíte nejen svého partnera, ale i samy sebe.

Reklama

Související témata:

Načítám