Hlavní obsah

Jak zabránit početí bez polykání hormonů? Zkuste tuto metodu!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Nedělá vám hormonální antikoncepce dobře? Zkuste symptotermální metoduFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde to i přirozenou cestou, bez polykání pilulek či rozpačitého hledání prezervativu během předehry. Symptotermální metodu antikoncepce doporučuje například i Světová zdravotnická organizace.

Článek

Ať už máte z jakýchkoli důvodů nepříjemné zkušenosti se známými technikami antikoncepce, možná je pro vás určování plodných a neplodných dní tím správným řešením. O co jde? A je možné se na tuto techniku spolehnout?

Srovnání s pilulkami

Přirozených způsobů, jak se vyhnout těhotenství, je celá řada. O těch spolehlivých se však příliš nemluví, a zůstávají tak ve stínu velmi rizikové přerušované soulože. Jedním z nich je i symptotermální metoda, která se vyučuje po celém světě. V Evropě je známá zejména její varianta SensiPlan.

„SensiPlan pracuje s faktem, že žena je plodná jen určitou a poměrně krátkou část cyklu, a pomáhá ženám či párům toto období velmi přesně určit. Její spolehlivost je srovnatelná s hormonální pilulkou. Při správném používání je to 99,6 %, při běžném používání okolo 95 %,“ upřesňuje Kateřina Juřenčáková, lektorka a poradkyně přirozené antikoncepce a ženských témat.

To ve svém článku potvrzuje i gynekolog MUDr. Květoslav Šipr. Dále dodává, že určování období plodnosti je zatížené mnoha mýty: „Výhrady o nespolehlivosti přetrvávají z doby širokého používání metody kalendářní. Moderní symptotermální způsob přirozeného plánování rodičovství přitom patří mezi vůbec nejspolehlivější metody předcházení početí a je také zcela zdravotně neškodný“.

Foto: Pavel Yavnik, Shutterstock.com

Měření bazální teploty je sice časově náročnější, ale jinak spolehlivý přírodní způsob zjištění plodných a neplodných dnůFoto: Pavel Yavnik, Shutterstock.com

V hlavní roli teplota a hlen

Zatímco mužovy spermie jsou připravené téměř vždy, u žen to tak není. Otěhotnět je možné jen při ovulaci, kdy dochází k uvolnění zralého vajíčka. K jeho oplodnění může dojít pouze během několika hodin, jinak vajíčko zaniká. Spermie ale dokážou za vhodných podmínek v těle ženy přežít i pět dní, a proto je takzvané plodné období delší. Pouhý výpočet vycházející z délky cyklu ovšem nestačí.

Pozornost je třeba věnovat i fyziologickým změnám ženského organismu. Sympotermální metoda je založená zejména na měření bazální teploty (v pochvě, v ústech nebo v konečníku) a na sledování děložního hlenu. Nicméně má i další pravidla, která je třeba dodržovat a s nimiž je možné se podrobně seznámit na kurzech. Výsledkem ukazatelů je rozmezí, kdy je možné souložit, aniž byste se museli bát otěhotnění.

Pro koho je vhodná?

Výhodou této podoby antikoncepce je podle Juřenčákové časová nenáročnost. „Je vhodná pro všechny ženy a slečny, které mají chuť vědomě přistupovat ke svému tělu a plodnosti. Vyhýbat se jí nemusíte ani v případě, že máte dlouhé a nepravidelné cykly. Časová náročnost navíc není větší než při čištění zubů, protože svůj cyklus sledujete asi jen 10 dnů, což se málo ví. Oproti antikoncepční pilulce, na kterou se musí myslet minimálně 21 dnů ve stejný čas, je to také značná výhoda,“ říká Kateřina Juřenčáková.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Cyklus nemusíte sledovat celý měsíc. Na pilulku musíte myslet denněFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Jistou komplikací může být pro některé páry omezení času, kdy se mohou bez obav milovat. Na druhé straně i to se dá vyřešit například krátkodobým používáním prezervativů. Po zbytek měsíce nic nebrání tomu užívat si bez nich. „Za velmi nápomocné považuji východní přístupy k milování, jako například tantra nebo Tao. I v plodných dnech je tak možné se bezpečně milovat – předávat si lásku, což vede k vědomému přístupu k naší sexualitě, k lepší komunikaci v páru a k celkovému zlepšení vztahů,“ uzavírá lektorka.

Dále je třeba věnovat pozornost některým faktorům, které mohou mít vliv na pozorované ukazatele. Teplotu či podobu hlenu může ovlivnit například nemoc, hormonální výkyvy, alkohol či stres. I s odchylkami se ovšem dá v rámci zaznamenávání údajů do tabulek počítat.

Jaký druh antikoncepce upřednostňujete?

Související témata:

Načítám