Hlavní obsah

Jak zažít Prahu všemi smysly?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavřete oči a nechte se unášet do časů, kdy po Vltavě pluly zástupy majestátních vorů z jižních Čech až do Německa. Objevte tradici vorařství v Podskalí nebo se vydejte za tradicí pražských vinic.

Článek

Praha má co nabídnout! Obdivujte etnografické skvosty v muzeích nebo ochutnejte nekonečnou inspiraci v místních kavárnách, kde se setkávali a tvořili takoví velikáni jako Franz Kafka, Albert Einstein nebo Václav Havel, a užijte si v secesních a kubistických skvostech neopakovatelné okamžiky. Tradice pražských kaváren, kavárenského života a tvůrčí činnosti, spojené s inspirativní atmosférou i vytříbenými hosty je živá dodnes.

Každá kavárna měla jinak navržený interiér, vzájemně se lišily také rozmanitostí svých hostů. Kavárny rovněž výrazně zasahovaly do společenského života. Prostředí pražských kaváren sloužilo jako veřejná instituce, která měla vliv díky mnoha zástupcům různorodých společenských vrstev. Samotní kavárníci dokonce vydávali odborný tisk, který byl určen zejména provozovatelům kaváren a pohostinských zařízení. K těm nejznámějším patřily časopisy Hostimil a Kavárník.

Kavárna

První pražské vinice založil podle pověsti už kníže Václav na Pražském hradě. Později se o rozmach vinařství zasloužil Karel IV. a významnými zakladateli byly i kláštery. K prvním v Praze patřily vinice na Strahově, Petříně či Újezdu. V dnešní době je jich udržováno několik, kde se pěstuje réva pro výrobu vína: Arcibiskupská vinice v Modřanech, Máchalka ve Vysočanech, Grébovka na Vinohradech, Salabka v Troji, vinice sv. Kláry nebo legendární Svatováclavský vinohrad na Pražském hradě.

Projděte se kolem Vltavy a prohlédněte si poslední pozůstatky starobylé osady Podskalí, dnešní Výtoně, kterou obývali pražští plavci. Čeká na vás Podskalská celnice. Budova zůstala na úrovni původní zástavby a nachází se v blízkosti tzv. výtoniště. Výtoň byla starobylá instituce vybírající mýto ze dřeva připlaveného na pražský trh. Navštivte Muzeum hlavního města Prahy, expozici Zaniklé Podskalí – vory a lodě na Vltavě.

Výtoň

Jako rozcestník na cestách za objevováním českých tradic výborně poslouží Národopisné muzeum – Musaion v klasicistním letohrádku v Kinského zahradě. Je zaměřeno na tradiční lidovou kulturu Čech, Moravy a Slezska. V areálu navíc najdete unikátní roubený kostelík z Podkarpatské Rusi nebo starobylou dřevěnou zvoničku z Valašska.

Nechte své smysly unášet jedinečným kouzlem Prahy. Vychutnávejte si české tradice všemi smysly! Inspirujte se na www.tradicemasmysl.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám